A 2023/24-es tanévtől változnak az érettségi vizsgakövetelmények. Kásler Miklós, szerint korszerű értékelési módszerek beépítésével széles teret adnak a tanulók önálló problémamegoldásának és kreativitásának.

Még van két év

 2023/24-es tanévtől életbe lépő érettségi-módosítás a megújult nemzeti alaptantervhez és a kerettantervekhez igazítja az érettségi követelményrendszert, csökkenti az elvárt ismereteket, valamint még jobban előtérbe helyezi az egyéni kreativitást és az aktív problémamegoldást – írja az mno.hu Kásler Miklós szakminiszterre hivatkozva.

Projektmunka

A természettudományos tantárgyak (földrajz, kémia, biológia, fizika) esetében projektmunka is készíthető középszinten: ennek során az eddig megszokott gyakorlati vizsgafeladatok helyett saját kutatás alapján, tanév közben összeállított projektmunka készül, amit az érettségi vizsgán kell megvédeni.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Másutt is

Projektmunkát kell bemutatni továbbá az állampolgári, gazdasági, közigazgatási ismeretek és a mozgóképkultúra vizsgán is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Etikett és zaklatás

Az informatika vizsgatárgyat felváltja a digitális kultúra, és a többi között magában foglalja az internetes etikettet, az online zaklatás és adatvédelem témakörét is.

Újra jöhet a nyelvtan

Változik a magyar nyelv és irodalom vizsga felépítése is változik majd. Újdonság, hogy a szövegértési feladatsorban nyelvtani ismeretek is helyet kapnak.

Árnyaltabb történelmet ígérnek

A történelem esetében a tantervhez igazodva megnövekszik a magyar történelem aránya. Az integrált megközelítést alkalmazva korszakonként egyesíti a magyar és az egyetemes történelmet.

Már tanulmányozhatók a kérdések

A megújult érettségi követelményrendszerhez mintafeladatsorok készültek, amik az Oktatási Hivatal honlapján érhetők el.

Jövőre és utána még nem

A rendes, a szintemelő, az előrehozott, a kiegészítő, az ismétlő, a javító és a pótló érettségi vizsgákat a 2023. október–novemberi vizsgaidőszakkal bezárólag, még a 2002-es oktatási miniszteri rendeletben szabályozott részletes vizsgakövetelmények szerint kell letennie minden vizsgázónak.

Vannak kivételek

Ez alól kivételt jelentenek azok, akik a 2020-ban bevezetett, módosított Nat szerint kezdték meg tanulmányaikat, és 2024-ben vagy később tennék le a rendes érettségi vizsgákat, de előrehozott vizsgát szeretnének tenni; ők ezt az új vizsgakövetelmények szerint tehetik meg 2022 tavaszán, 2022 őszén, 2023 tavaszán és 2023 őszén.

2024-ben start

A 2024 tavaszi vizsgaidőszaktól mindenkire egységesen az új vizsgakövetelmények érvényesek.