Az orosz Szputnyik-vakcina gyártója a Gamaleja Intézet kifejlesztett egy új módszert, hogy tűszúrás nélkül is be lehessen adni az oltást. Nemsokára piacra dobják a Szputnyik orrcseppet, így akár a gyerekeknek is könnyen beadható lesz a vakcina. Meglepő kijelentést tett a gyártó cég vezetője.

3 évig is védhet a Szputnyik

A Szputnyik V védőoltás beadása után akár három évig is fennmaradhat a magas antitestszint, amihez hozzájárul a koronavírussal való állandó, az immunrendszert serkentő érintkezés − jelentette ki Alekszandr Gincburg, az oltóanyagot kidolgozó Gamaleja Intézet igazgatója. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Jön a Szputnyik orrcsepp

Az év végén vagy 2022 elején a Szputnyik V már orrcsepp formájában is bevihető lesz a szervezetbe, ami különösen a gyerekek esetében könnyítheti meg a vakcinációt – írja az Index. Az orosz szakember meglepő kijelentést tett: állítja, az oltóanyag a SARS-CoV-2 minden ismertté vált változatával, így a brit, a dél-afrikai és a brazil mutációval szemben is védelmet nyújt.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

11 millió embernek adták be

A Gamaleja Intézet munkatársai két módszert is kidolgoztak a vakcina korszerűsítésére, ami lehetővé teszi a módosítást a vírus jövőbeni változásaival szemben. Alekszandr Gincburg szerint a Szputnyikkal eddig világszerte már 11 millió embert oltottak be. EZT OLVASTAD? A Szputnyik vakcinák visszaszolgáltatását követeli Moszkva a szomszédunktól

Szputnyik V vakcina összetétele

A Szputnyik egy kombinált, vektor alapú vakcina, a SARS-CoV-2 vírus által okozott koronavírus-fertőzés megelőzésére fejlesztették ki. Az 1. komponens , vagyis amit legelőször beadnak a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjének génjét tartalmazó, rekombináns, 26-os szerotípusú adenovírus-részecskét tartalmazza. A 2. komponens, vagyis amit három héttel később adnak be a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjének génjét tartalmazó, rekombináns, 5-ös szerotípusú adenovírus-részecskét tartalmazza. A két oltás között tehát jelentő különbség van.

Főleg a 30 év körüliek lázasodnak be

Bármelyik védőoltás után jelentkezhet oltási reakció. Például érzékenység, fájdalom és duzzanat a beadás helyén, gyengeség, fejfájás, fájdalom, rossz közérzet, orrdugulás, orrfolyás, láz esetleg bőrmelegség az injekció beadásának helyén. A BudaPestkörnyéke.hu információi szerint a rövid ideig tartó lázat főleg a 30 év körüliek tapasztalják.

Sokat javult a megítélése

Az orosz védőoltás népszerűsége a kezdeti gyanakvás után, mára a tekintélyes Lancet orvosi magazinban megjelent pozitív tanulmánynak köszönhetően, sokat javult a magyarok között. A bizalmatlanságot az okozta, hogy a vakcina soron kívül érkezett hozzánk, és az Európai Gyógyszerügynökség nem hagyta még jóvá azt, most viszont már vizsgálja. IDE KAPCSOLÓDIK: Az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a Szputnyik V vizsgálatát

Februártól adják Magyarországon

A hazai hatóságok január 21-én engedélyezték a Szputnyik V használatát itthon, de csak februárban kezdték alkalmazni, miután a Nemzeti Népegészségügyi Központ is bevizsgálta. Jelenleg 55 országban használják. Nagy kérdés, hogy mennyire hatékony.

92%-os védelem

A klinikai tesztek alapján 91,6 százalékos védelmet nyújt a megbetegedés ellen. A brit és dél-afrikai variánsok esetében az amerikai Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) becslése szerint 80, illetve 61 százalékos védelmet ad, de erről még nem állnak rendelkezésre biztos információk.

Teljes védelem a súlyos betegség ellen

A súlyos, kórházi ápolást igénylő megbetegedés ellen 100 százalékos védelmet nyújt. A Szputnyik V vakcina a teljes védelmet a második adag oltás beadása után két héttel kezdi kifejteni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Kiemelt kép forrása: MTI/Balázs Attila