Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) megkezdte az orosz fejlesztésű Szputnyik V (Gam-COVID-Vac) koronavírus elleni oltóanyag folyamatos felülvizsgálatát (rolling review) – erősítette meg az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű uniós ügynökség csütörtökön.

Az EMA közleménye

Az EMA közleménye szerint az oltóanyag uniós kérelmezője az R-Pharm moszkvai székhelyű gyógyszergyár németországi leányvállalata. Az uniós ügynökség közölte, a szakvizsgálat megkezdéséről hozott döntés a laboratóriumi kutatások és a felnőtteknél végzett korai klinikai vizsgálatok előzetes, kedvezőnek mutatkozó eredményein alapul. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hozzájárulhat a koronavírus elleni védelemhez

A kutatások és vizsgálatok alapján készült tanulmányok azt mutatják, hogy a Szputnyik V kiváltja a szükséges antitestek és immunsejtek termelését, ez által hozzájárulhat a koronavírus elleni védelemhez. EZ IS ÉRDEKELHET: Mutatjuk! Ilyen lesz hétfőtől a bezárt életünk, van itt azért néhány nyitott kérdés is

Értékelni fognak

Az EMA értékelni fogja a rendelkezésre álló adatokat annak eldöntésére, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják-e a kockázatokat. Értékelni fogja azt is, hogy a vakcina megfelel-e a hatékonyság, a biztonság és a minőség uniós szabványainak. A folyamatos szakvizsgálat addig folytatódik, amíg elegendő bizonyíték nem áll rendelkezésre a hivatalos forgalomba hozatali engedély iránti kérelem benyújtásához – közölték.

Az Európai Bizottságnak kell hivatalosan engedélyezni

A vakcina európai uniós forgalmazását a benyújtást követő vizsgálat eredménye alapján az EMA pozitív ajánlásával az Európai Bizottságnak kell hivatalosan engedélyeznie. Az uniós gyógyszerügynökség ez idáig a Pfizer amerikai gyógyszergyártó és partnere, a BioNTech német biotechnológiai cég által kifejlesztett vakcinát, a Moderna amerikai biotechnológiai vállalat oltóanyagát, illetve az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyagát ajánlotta uniós alkalmazásra. FONTOS! “A kormány meghozta az egyedüli helyes döntést” – Megszólalt Karácsony Gergely a lezárásokkal kapcsolatban

Március 11

A Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat február közepén nyújtotta be az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagának engedélyeztetési kérelmét az Európai Gyógyszerügynökséghez. Az EMA várhatóan március 11-én foglal állást az oltóanyag uniós ajánlásáról. A folyamat felgyorsítása érdekében a gyógyszerügynökség korábban megkezdte a Novavax amerikai, valamint a CureVac német gyógyszeripari vállalatok által fejlesztett oltóanyagok folyamatos értékelését is.

Így működik a Szputnyik

A Szputnyik V oltóanyagban ártalmatlanított adenovírussal juttatják be a koronavírusra jellemző tüskefehérjét a szervezetbe. Az immunrendszer ezt követően idegen anyagként kezeli ezt a fehérjét, és természetes védekezésként antitesteket és a fehérvérsejtek csoportjához T-sejteket termel ellene. A vakcinában található adenovírus nem képes szaporodni, és nem okoz betegséget – közölte az uniós gyógyszerügynökség.

280 ezer adag Szputnyik érkezett ma az országba

Mint ahogyan azt a BudapestKörnyéke is megírta újabb 280 ezer adag Szputnyik vakcina érkezett Magyarországra csütörtök reggel, ezt Szijjártó Péter közölte a Facebook-oldalán.

Már átlépték a kamionok a határt

Szijjártó Péter a videóban kiemelte: a koronavírus elleni vakcinákat szállító kamionok már átlépték a határt, és amikor a Nemzeti Népegészségügyi Központ úgy dönt, az oltóanyagok azonnal felhasználhatók lesznek.

Emberéletek múlnak mindezen

“Egyre élesebb az a verseny, amelyet az emberi élet és az emberi egészség megvédéséért, megmentéséért folytatunk” – mondta, hangsúlyozva: a számok Európa-szerte egyre rosszabbul alakulnak, exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, az új mutánsok egyre agresszívebbek, és egyre fiatalabbak is egyre komolyabb bajba kerülnek a járvány miatt. ITT VANNAK AZ ELMÚLT 24 ÓRA JÁRVÁNYÜGYI ADATAI: Szomorú csúcson az új itthoni koronavírus fertőzöttek száma, meghaladta a 6 ezret, 152 ember meghalt

Éles a verseny

A miniszter úgy fogalmazott: “éles tehát a verseny az emberi életért, egészségért.” Ezt a versenyt szerinte akkor lehet megnyerni, ha van oltóanyag, és azokkal be lehet oltani az embereket. Oltani kell, minél gyorsabban, minél több embert! – mondta Szijjártó Péter.

Napokkal ez előtt jelentette be

Szijjártó Péter egyébként már napokkal ezelőtt bejelentette, hogy eddig még nem látott mennyiségű orosz oltóanyag-szállítmány érkezik az országba, ennek részleteiről a BudapestKörnyéke is beszámolt. NE HAGYD KI! Családokat tarol le a brit koronavírus-mutáns” – mondta Szlávik János infektológus főorvos

Legnagyobb orosz szállítmány

Szijjártó szerint ez a szállítmány lesz az eddigi legnagyobb, ami Oroszországból érkezik. Mint írta, “rövidesen elindul az eddigi legnagyobb orosz oltóanyag-szállítmány Budapestre”.

Bejelentették a szigorításokat

Mindeközben, ahogyan azt a BudapestKörnyéke is megírta, Gulyás Gergely a kormányinfón bejelentette az ország teljes lezárást. Ennek értelmében az oktatás területén az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárják. Az üzleteket március 8-tól márciius 22-ig két hétre bezárják, ez alól kivétel a élelmiszerboltok, a patika, a drogéria és a benzinkút. Ugyanezen intervallumban minden szolgáltatás szünetel, kivétel a magánellátások. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Orosz vakcinaszállítmány – Forrás: MTI/Máthé Zoltán