Újabb 280 ezer adag Szputnyik vakcina érkezett Magyarországra csütörtök reggel – közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

Már átlépték a kamionok a határt

Szijjártó Péter a videóban kiemelte: a koronavírus elleni vakcinákat szállító kamionok már átlépték a határt, és amikor a Nemzeti Népegészségügyi Központ úgy dönt, az oltóanyagok azonnal felhasználhatók lesznek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt a videó:

Emberéletek múlnak mindezen

“Egyre élesebb az a verseny, amelyet az emberi élet és az emberi egészség megvédéséért, megmentéséért folytatunk” – mondta, hangsúlyozva: a számok Európa-szerte egyre rosszabbul alakulnak, exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, az új mutánsok egyre agresszívebbek, és egyre fiatalabbak is egyre komolyabb bajba kerülnek a járvány miatt. ITT VANNAK AZ ELMÚLT 24 ÓRA JÁRVÁNYÜGYI ADATAI: Szomorú csúcson az új itthoni koronavírus fertőzöttek száma, meghaladta a 6 ezret, 152 ember meghalt

Éles a verseny

A miniszter úgy fogalmazott: “éles tehát a verseny az emberi életért, egészségért.” Ezt a versenyt szerinte akkor lehet megnyerni, ha van oltóanyag, és azokkal be lehet oltani az embereket. Oltani kell, minél gyorsabban, minél több embert! – mondta Szijjártó Péter.

Napokkal ez előtt jelentette be

Szijjártó Péter egyébként már napokkal ezelőtt bejelentette, hogy eddig még nem látott mennyiségű orosz oltóanyag-szállítmány érkezik az országba, ennek részleteiről a BudapestKörnyéke is beszámolt.

Legnagyobb orosz szállítmány

Szijjártó szerint ez a szállítmány lesz az eddigi legnagyobb, ami Oroszországból érkezik. Mint írta, “rövidesen elindul az eddigi legnagyobb orosz oltóanyag-szállítmány Budapestre”.

Lassan teljesítik a megrendeléseket

A miniszter január 22-én jelentette be, hogy kétmillió adag, vagyis egymillió ember beoltásához elegendő vakcinát vásárolt Magyarország Oroszországtól. Ugyanakkor egy korábbi szerződés értelmében már 600 ezer adag vakcinát le kellett volna szállítania az oroszoknak február 21-ig, ehhez képest ezzel az új szállítmánnyal sem fogják tudni teljesíteni a vállalt vakcinamennyiséget. NE HAGYD KI! Családokat tarol le a brit koronavírus-mutáns” – mondta Szlávik János infektológus főorvos

92 százalékos a Szputnyik V

A külügyminiszter korábban kifejtette, hogy az orosz vakcina  92 százalékos hatékonyságú. Szerinte ez jó hír, mert a magyar kormány előrehaladott tárgyalásokat folytat az orosz oltóanyagok beszerzéséről.

Számít a gyorsaság

Szijjártó Péter szerint különösen fontos a gyorsaság, mert mint mondta, “ha csak egy nappal tudjuk előrehozni az oltási menetrend végrehajtását, 100-150 ember életét meg tudjuk védeni, több mint kétezer ember megfertőződését tudjuk megakadályozni és 10-15 milliárdnyi kártól tudjuk megmenteni a magyar gazdaságot”.

Orbán Viktor a kínai vakcinát kapta

Mint megírtuk, vasárnap délelőtt Orbán Viktort is beoltották a kínai Sinopharm vakcinával, és a miniszterelnök elmondta, hogy jól érzi magát az oltás után. “Láthatják, kutya bajom” – jelentette ki Orbán.

Áder is a Sinopharmot kapta

A múlt héten megkapta a kínai Sinopharm vakcinát a köztársasági elnök is, aki mielőtt beoltatta volna magát, beszélt Szlávik Jánossal és a saját háziorvosával is azzal kapcsolatban, hogy ők milyen oltást javasolnak neki. Mindketten azt mondták Ádernek, hogy ne várjon más vakcinákra, hanem oltassa be magát minél előbb.

Bejelentették a szigorításokat

Mindeközben, ahogyan azt a BudapestKörnyéke is megírta, Gulyás Gergely a kormányinfón bejelentette az ország teljes lezárást. Ennek értelmében az oktatás területén az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárják. Az üzleteket március 8-tól márciius 22-ig két hétre bezárják, ez alól kivétel a élelmiszerboltok, a patika, a drogéria és a benzinkút. Ugyanezen intervallumban minden szolgáltatás szünetel, kivétel a magánellátások. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Vakcinaszállítmány – Forrás: Szijjártó Péter Facebook videó