Ahogy azt a BudapetsKörnyéke is megírta az üzletek és a szolgáltatások március 8-tól március 22-ig tartó zárását, továbbá az óvodák és az általános iskolák április 7-ig tartó bezárását jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón.

Ezért volt minderre szükség

A miniszerelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy mindezt a romló járványügyi helyzet indokolta, az elmúlt 24 órában például 6278 új fertőzöttet regisztráltak, elhunyt 152, többségében idős, krónikus beteg. Kórházban 6554 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 639-en vannak lélegeztetőgépen. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el

A részletszabályokat az operatív törzs dolgozza ki

A koronavírus-járvány terjedésének csökkentése érdekében meghozott szigorításokról elmondta, az üzletek március 8-tól március 22-ig lesznek zárva, kivéve az élelmiszerboltok, a patikák, a drogériák és a benzinkutak. A részletszabályokat az operatív törzs dolgozza ki, a kormány hirdeti ki, napokon belül nyilvánosságra hozza. Március 8-tól március 22-ig minden szolgáltatás szünetel a magánegészségügy kivételével – tette hozzá, megjegyezve: a részletszabályokról az operatív törzs pénteken dönt. NE HAGYD KI! 280 ezer adag Szputnyik érkezett az országba – videó

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Itt vannak a pontos döntések

  • Az oktatás területén az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárjuk. (A Kormányinfón nem közölte Gulyás Gergely, pontosan melyik naptól zárják be az alsótagozatos osztályokat). 
  • A középiskolákban, egyetemeken változatlanul nem lesz tanítás.
  • Az üzleteket hétfőtől két hétre március 22-ig bezárják. Ez alól kivétel az élelmiszerbolt, a patika, a drogéria és a benzinkút.
  • Március 8-22 között minden szolgáltatás szünetel kivéve a magánegészségügyi szolgáltatások.
  • A konditermeket is be kell zárni két hétre, az igazolt sportolók meccseire, edzéseire csak zárt kapuk között kerülhet sor.
  • A parkok, arborétumok nyitva lesznek, a szabadtéri sportolás megengedett.
  • A munkavégzés engedélyezett, ahol mód van rá, ott biztosítani kell az otthon munkavégzést.
  • A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező.
  • Szigorítjuk a határátlépést.
  • A szállodák, vendéglátóipar bértámogatását, adókedvezményét minden szektorra kiterjesztik, melyeknek most be kell zárni.

De milyen is lesz hétfőtől a bezárt életünk mindezek tükrében?

Annyi már most biztos, hogy hétfőtől két hétre, azaz március 22-ig az üzleteket bezárják. Gulyás Gergely még a kormányinfón elmondta, hogy ez alól kivételt képez az élelmiszerbolt, a patika, a drogéria és a benzinkút. Újabb vásárlási sávok bevezetéséről, mint például az idősek idősávja, egyelőre nem esett szó. DURVA! Elesett a belgyógyászati területi ellátás Pest megyében – A mentősnek kell kitalálni, melyik klinikára vigyék a beteget

Részletek az óvodák, iskolák bezárásáról

Az iskolák és óvodák bezárása kapcsán egyelőre csak annyit tudunk, hogy április 7-ig biztosan zárva maradnak, ám azt még nem tudni, hogy mindez jelenti-e egyúttal a digitális oktatásra való átállást. Gulyás Gergely a kormányinfón csak annyit mondott, hogy a digitális oktatás részleteit az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkársága dolgozza ki és teszi közzé. Hozzátette: a középiskolákra, egyetemekre vonatkozó szabályok – ahol most sincs jelenlétet igénylő oktatás – változatlanok maradnak.

Parkba lehet menni?

Fontos kérdés, hogy az utcán lehet-e sétálni, kutyát sétáltatni, kirándulni. Ennek kapcsán Gulyás Gergely elmondta, hogy a parkok, arborétumok továbbra is változatlanul nyitva lesznek, ahogy a szabadtéri sportolást sem fogják korlátozni. Feltéve, ha például séta, túrázás, futás, biciklizés közben betartjuk a biztonsági előírásokat, mint a maszkhasználat és a másfél méteres védőtávolság. A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező.  ÉRDEKES! Pár napja még nagyon nem ajánlotta, most viszont ezt mondja a kínai vakcináról Zacher Gábor

A konditermek bezárása

A konditermek kapcsán arról beszélt a miniszterelnökséget vezető miniszer, hogy ezeket az elkövetkezendő két hétre biztosan be kell zárni. Az igazolt sportolók meccseire, edzéseire csupán zárt kapuk mögött kerülhet sor.

A home office

A munkavégzést illetően Gulyás Gergely elmondta, hogy nyilván engedélyezett, lehet dolgozni, ám ahol lehetséges, ott biztosítani kell a home officet. EZ IS ÉRDEKELHET: “A kormány meghozta az egyedüli helyes döntést” – Megszólalt Karácsony Gergely a lezárásokkal kapcsolatban

Tisztázzuk az FFP2 kérdését

Az FFP2-es maszkok kapcsán elterjedt, hogy kötelezőek lesznek, erről itt a BudapestKörnyéke hírportálon is írtunk. Erről azonban a kormányinfón nem hangzott el semmi, azonban Gulyás Gergelyék arról is beszéltek, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szokásos Kossuth Rádiójának adott péntek reggeli interjújára holnap szokás szerint sor kerül. Ekkor újabb bejelentések és részletek várhatók, lehet, hogy az FFP2-es maszkokról is szó lesz. PÁNIK! Lefosztották az emberek az FFP2-es maszkkészleteket, pedig be sem jelentették, hogy kötelező lenne

A határátlépés

A határátlépés kapcsán kiderült, hogy szigorítás lesz a személyforgalomban, azonban a tranzit- és teherforgalomban nem lesz szigorítás. A személyforgalom további korlátozásának pontos részletei egyelőre szintén további tisztázásra várnak.

Bértámogatás

Gulyás Gergely tovább arról is beszélt, hogy a szállodák, a vendéglátóipar bértámogatását, adókedvezményét minden szektorra kiterjesztik, melyeknek most be kell zárni.

Nyitott kérdések

Nyitott kérdés azonban még, hogy a bankok, a posták, a templomok és a dohányboltok nyitva tarthatnak-e. A már létező, szállodákra és vendéglátóiparra vonatkozó bértámogatást és adókedvezményeket kiterjesztik mindazokra a szektorokra, amelyeknek most be kell zárnia. A részletszabályozásról valószínűleg az éjfél környékén megjelenő Magyar Közlönyben olvashatunk. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Budapest üres utcája az első hullám idején – Forrás: MTI/Kovács Tamás