A kórházak kötelesek fogadni minden belgyógyászati ellátásra szoruló beteget, a mentőknek kell megtalálni, hogy hol van szabad ágy, írja a Népszava.

Leterheltek a belgógyászatok

Akkora a fővárosi és a Pest megyei kórházak belgyógyászatainak a leterheltsége, hogy az országos tiszti főorvos felfüggesztette az ilyen osztályokkal bírói kórházak területi ellátási kötelezettségét, számolt be róla a Népszava. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A mentőszolgálatnak most ez a feladata

A lap azt írja keddtől az intézkedés visszavonásáig mintegy 15 intézmény köteles fogadni a fővárosi és a Pest-megyei belgyógyászati betegeket. Minden esetben a mentőszolgálatnak kell megtalálni, hogy hol van hely a páciens fogadására. Így az is könnyedén elfordulhat, hogy egy csepeli magas-vérnyomásost a környékbeli intézmények telítettsége miatt Ceglédig vagy akár Vácig is elvisznek majd a mentők.

Furcsaságok

További érdekesség, hogy a területi elvű ellátás feloldása mellett elrendeli azt is, hogy amennyiben már egyetlen üres ágya sem maradt az intézményeknek, a saját területi betegeiket ebben az esetben sem utasíthatják el.

Átalakított belgyógyászati osztályok

Ez azért érdekes nagyon, mert a kórházak a covidos betegek ellátáshoz a belgyógyászati osztályaikat alakították át, kevés hely maradt a nem azonnali ellátásra szorulóknak, például hasfájósoknak, a szív-és keringési panaszokkal küszködőknek.

Szakemberhiány

A KSH adatai alapján múlt év decemberében például 99,8 százalékos ágy-kihasználtsággal működtek a belgyógyászatok. A koronavírus miatti terheltséget pedig a napokban tovább nehezítette a munkaszerződés váltás, nőtt a szakemberhiány.

Ez történt a Jahn Ferenc kórházban

Mint azt a BudapestKörnyéke is megírta a Jahn Ferenc kórház orvosigazgatója jelezte, a három belgyógyászati osztálya közül csak kettő maradt működőképes. Kedden este egy másik sajtónyilatkozatban viszont már azt közölte, hogy a probléma megoldódott. A fekvő- és járóbeteg-szakellátás az intézetben biztosított, az osztály nem vált működésképtelenné. 

A Szent Imre intenzív osztályán 17-en mondtak fel

Szintén itt a BudapestKörnyéke agglomerációs hírportálon számoltunk be róla, hogy a Szent Imre Kórházba intenzív osztályán 17-en mondtak fel, mert nem tudták elfogadni az új egészségügyi törvény által szabályozott feltételeket. 

A Facebookon búcsúztak

A budapesti Szent Imre Kórház intenzív osztályának dolgozói közül tizenheten egy közös képpel búcsúztak el – írja Facebookon a (volt) dolgozók.

“Búcsúzni kell”

“Nincs rosszabb érzés, mint amikor búcsúzni kell. Megköszönni, lezárni, elválni, majd elbúcsúzni. Nem lehet mit mondani. Nézel okosan, és csak azt várod, hogy mondjon valaki valamit. Valami szépet. Valami jót. De erre nincsenek szavak. Mi lekapcsoltuk a villanyt” – írják az interneten a távozó dolgozók. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: BudapestKörnyéke