Nemcsak a Szent Imre Kórházban, hanem a Jahn Ferencben is többen felmondtak az új egészségügyi törvény miatt. A Dél-pesti kórházban az egyik belgyógyászati osztály szűnt meg. Tatabányán a teljes sürgősségi osztály felmondott.

Három orvos maradt

Három szakorvos maradt a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet II. Belgyógyászati Osztályán, így a II. Belgyógyászati Osztály és Gasztroenterológia Osztály működésképtelenné vált – ez derül ki abból a levélből, amit Dobosi Zsolt orvosigazgató címzett Paphalmi Ritának, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Egészségügyi Igazgatási Főosztálya főosztályvezető asszonyának hétfőn. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Működésképtelen lett az orvos

Az osztály működésképtelenné vált. Nem tudják vállalni a gasztroenterológiai és vérző ellátást, és a peremterületek mellett a 18. kerület általános belgyógyászati ellátását sem – derül ki a Telex birtokába jutott levélből. Ez az első hivatalos jele annak, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyra való átállás ellátási problémákat okoz.

Tatabányán is sokan felmondtak

Felmondott az összes közalkalmazott orvos munkavállaló a tatabányai Szent Borbála Kórház sürgősségi osztályán. Többen távoztak a radiológiáról, többek között az osztályvezető, a kardiológián az osztályvezető főorvoson kívül két rezidens maradt, gond van a nefrológián is, alig maradt orvos, a pszichiátrián a nővérek távoztak – ezt írta Kunetz Zsombor Facebook-oldalán. Az egészségügyi szakértő azt írta, működésképtelenné vált a kórház.

A Facebookon búcsúztak

Tegnap írtunk arról, hogy a budapesti Szent Imre Kórház intenzív osztályának dolgozói közül tizenheten egy közös képpel búcsúztak el – írja Facebookon a (volt) dolgozók. 

“Búcsúzni kell”

“Nincs rosszabb érzés, mint amikor búcsúzni kell. Megköszönni, lezárni, elválni, majd elbúcsúzni. Nem lehet mit mondani. Nézel okosan, és csak azt várod, hogy mondjon valaki valamit. Valami szépet. Valami jót. De erre nincsenek szavak. Mi lekapcsoltuk a villanyt” – írják az interneten a távozó dolgozók.

Nincs tömeges felmondás

Nincs tömeges felmondás a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban, és a dolgozók 90 százaléka aláírta az egészségügyi jogviszonyról szóló szerződést – ezt nyilatkozta az Origónak az intézmény főigazgatója.

„A dolgozóknak megéri maradni”

Bendros J. Róbert szerint a dolgozók 90 százalék meg „visszakapcsolta a villányt”. Hozzátette: olyan feltételeket alakítottak ki, hogy a dolgozóknak megéri maradni, illetve úgy módosították a pótlékok rendszert, hogy senkinek ne csökkenjen a keresete. 

Csak az intenzív osztályon van baj

A főigazgató azt mondta az Indexnek, az új jogviszony miatt kizárólag az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályon került sor nagyobb arányú pályaelhagyásra. Az ott dolgozó 28 orvos közül 4 orvos és két rezidens távozik. Az ápolási területen 54-en dolgoznak, közül 17-en döntöttek a távozás mellett.

Vannak pályaelhagyók

Bendros J. Róbert arról is beszélt, hogy a távozók miután megkapták a végkielégítésüket, magánkórházakban, vagy más állami intézményben dolgoznak tovább, de van, aki pályaelhagyóvá válik.

Az érsebészetet is átszervezték

A Szent Imre Kórházban egyébként az érsebészeti osztályt is átszervezték, szintén emberhiány miatt, a főigazgató szerint viszont ennek ellenére zavartalanul működik az osztály.

Új törvény

Az egészségügyi dolgozóknak március 1-jén éjfélig kellett aláírniuk az új munkaszerződést, amivel átlépnek az egészségügyi szolgálati jogviszonyba, és tovább dolgozhatnak a közellátásban. Debrecenben és Nyíregyházán is tiltakoztak az orvosok az új szerződés aláírása ellen, az ugyanis több ponton nem volt egyértelmű az alkalmazottak számára.A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Jahn Ferenc kórház