A kormány meghozta az egyedüli helyes döntést a lezárással kapcsolatban – írta a főpolgármester közösségi oldalán csütörtök délután.

Nem lehetett tovább várni

Karácsony Gergely úgy fogalmazott: nem lehetett tovább várni, hiszen csütörtökön hatezer felett az új fertőzöttek száma, 152-en pedig meghaltak. “Közben tudom, hogy egyre türelmetlenebbek vagyunk, én is szeretnék már szabadulni, de egyszerűen ezt még nem tehetjük meg. Mindenkit arra kérek, hogy tartson ki és tartsuk egymásban a lelket” – tette hozzá.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Remény

A főpolgármester szerint ehhez reményt adhat, hogy egyre többen szereznek védettséget az oltással, de – mint írta – “mindannyiunk érdeke, hogy még gyorsabban és szervezettebben történjen az oltás”. Emlékeztetett rá: a főváros felajánlotta, hogy oltópontok létrehozásával segíti a kormány munkáját.

Erről beszélt még a főpolgármester

“Minden készen áll, hogy olyan köztereket biztosítsunk, ahol megtörténhet a budapestiek oltása. Az is nagyon fontos, hogy korlátozó intézkedésekkel párhuzamosan a kormány tegyen meg mindent a veszélybe kerülő egzisztenciák megvédéséért is” – tette hozzá Karácsony Gergely főpolgármester. FONTOS! Pontosan egy éve jelent meg Magyarországon a koronavírus – Ezt mondta a hétvégi tömeges oltásról Müller Cecília – videó

A szigorítások részletei

Mint ismert Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be az üzletek és a szolgáltatások március 8-tól március 22-ig tartó zárását, továbbá az óvodák és az általános iskolák április 7-ig tartó bezárását.

Eddig lesznek érvényben

A koronavírus-járvány terjedésének csökkentése érdekében meghozott szigorításokról elmondta, az üzletek március 8-tól március 22-ig lesznek zárva, kivéve az élelmiszerboltok, a patikák, a drogériák és a benzinkutak. Március 8-tól március 22-ig minden szolgáltatás szünetel a magánegészségügy kivételével – tette hozzá.

Itt vannak a pontos döntések

  • Az oktatás területén az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárjuk. (A Kormányinfón nem közölte Gulyás Gergely, pontosan melyik naptól zárják be az alsótagozatos osztályokat). 
  • A középiskolákban, egyetemeken változatlanul nem lesz tanítás.
  • Az üzleteket hétfőtől két hétre március 22-ig bezárják. Ez alól kivétel az élelmiszerbolt, a patika, a drogéria és a benzinkút.
  • Március 8-22 között minden szolgáltatás szünetel kivéve a magánegészségügyi szolgáltatások.
  • A konditermeket is be kell zárni két hétre, az igazolt sportolók meccseire, edzéseire csak zárt kapuk között kerülhet sor.
  • A parkok, arborétumok nyitva lesznek, a szabadtéri sportolás megengedett.
  • A munkavégzés engedélyezett, ahol mód van rá, ott biztosítani kell az otthon munkavégzést.
  • A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező.
  • Szigorítjuk a határátlépést.
  • A szállodák, vendéglátóipar bértámogatását, adókedvezményét minden szektorra kiterjesztik, melyeknek most be kell zárni.

Az újranyitás kérdése

Gulyás Gergely egyébként arról is beszélt, hogy az újranyitás március 22-én megkezdődik, de fontos, hogy minél többen kitöltsék a nemzeti konzultációt. Úgy véli, ha a jelenlegi intézkedéseket mindenki betartja, akkor korábban tudunk nyitni. EZ IS ÉRDEKELHET: Elesett a belgyógyászati területi ellátás Pest megyében – A mentősnek kell kitalálni, melyik klinikára vigyék a beteget

Elfogadják majd Európában a magyar oltásigazolást?

Az EU-nak pillanatnyilag nincs egységes szabályozása, az ezzel kapcsolatos információk álhírek, egyelőre semmilyen döntés nincs. Angela Merkel egyértelműen azt mondta, hogy a nemzeti hatóságoknak kell az oltásigazolásokat kiadni, és azokat el kell fogadni a többi országnak. Ha valaki ezt nem tenné meg, akkor viszonossági alapon Magyarország sem fogadná el azoknak az országoknak az igazolását, melyek a magyart nem fogadják el – mondta el az oltásigazolásokról Gulyás Gergely.

Egyelőre nem kell FFP2-es maszk

Az előzetes sajtóhírekkel ellentétben Gulyás Gergely egyelőre nem beszélt arról, hogy az üzletekben FFP2-es maszk viselése lenne kötelező, azonban ezt még akár holnap bejelentheti a kormányfő reggel a Kossuth rádiónak adott interjújában. PÁNIK! Lefosztották az emberek az FFP2-es maszkkészleteket, pedig be sem jelentették, hogy kötelező lenne

A részletszabályokat az operatív törzs dolgozza ki

A koronavírus-járvány terjedésének csökkentése érdekében meghozott szigorításokról elmondta, az üzletek március 8-tól március 22-ig lesznek zárva, kivéve az élelmiszerboltok, a patikák, a drogériák és a benzinkutak. A részletszabályokat az operatív törzs dolgozza ki, a kormány hirdeti ki, napokon belül nyilvánosságra hozza. Március 8-tól március 22-ig minden szolgáltatás szünetel a magánegészségügy kivételével – tette hozzá, megjegyezve: a részletszabályokról az operatív törzs pénteken dönt.

A digitális oktatás részleteit az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkársága dolgozza ki

Elmondta, az óvodáknál és az iskoláknál az április 7-i dátum a tavaszi szünet vége; a digitális oktatás részleteit az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkársága dolgozza ki és teszi közzé. Hozzátette: a középiskolákra, egyetemekre vonatkozó szabályok – ahol most sincs jelenlétet igénylő oktatás – változatlanok maradnak. ÉRDEKES! Pár napja még nagyon nem ajánlotta, most viszont ezt mondja a kínai vakcináról Zacher Gábor

Erre kérte a munkaadókat

A miniszter arra kért minden munkaadót, ahol lehetséges, biztosítsa az otthoni munkavégzést, különös tekintettel a gyermekes családok esetében.

Mindenhol kötelező a maszk

A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező – hangsúlyozta Gulyás Gergely, illetve szigorításról számolt be a személyi határforgalomnál. A tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzák. AZ ELMÚLT 24 ÓRA JÁRVÁNYÜGYI ADATAI! Szomorú csúcson az új itthoni koronavírus fertőzöttek száma, meghaladta a 6 ezret, 152 ember meghalt

Bértámogatások

Elmondta, a már létező, a szállodákra és a vendéglátóiparra vonatkozó bértámogatást és adókedvezményt kiterjesztik azokra a szektorokra, amelyeknek most be kell zárniuk, a korlátozások időtartamára, március 8-tól március 22-ig.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely – Forrás: MTI/Mohai Balázs