Kavicsbányát akarnak nyitni a Dunakanyarban Pilismarótnál. A helyiek az utolsó pillanatban tudták meg a tervet, a lakossági fórumon nekimentek a polgármesternek,aki lemondott. Majd népszavazást kezdeményeztek, hogy így akadályozzák meg a bánya megnyitását. A népszavazást ma rendezték, este hét óráig csupán 40 százalék voksolt, így a népszavazás érvénytelen lett. Az érvényességhez 50 százalékos részvétel kellett volna.

Ez a kérdés

A helyieknek erre a kérdésre kellett válaszolnia: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Pilismarót község közigazgatási területén külfejtéses bányászati tevékenységet végezzenek, és ennek érdekében Pilismarót Község Önkormányzat Képviselő-testülete a bányászati tevékenységgel igénybe venni tervezett területet a településrendezési tervben nyersanyag-kitermelés (bánya) vagy nyersanyag-feldolgozás céljára szolgáló különleges beépítésre szánt vagy beépítésre nem szánt övezetbe sorolja?” A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Régóta tartó ügy

Ahogy írtunk róla, három éve érte a pilismaróti polgárokat annak a híre, hogy sóderbányát tervez nyitni az önkormányzat a dunaparti községben. Akkor még Pilismaróton nem volt helyi környezetvédelmi egyesület, amelyik fel tudott volna lépni a bányaépítési terv ellen. A helyiek viszont eldöntötték, hogy mindent megtesznek a gyönyörű táj védelmében.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nem tudtak róla a helyiek

Amikor kitudódott, hogy az önkormányzat a helyiek háta mögött tervez bányát a településre, elindult a közösségi szerveződés, aláírást gyűjtöttek és tüntetést szerveztek a pilismarótiak. Olyan mértékű civil ellenállásba ütközött a helyi hatalom, hogy a polgármester és az egész képviselő-testület lemondott: belebuktak a bánya ügyébe.

Visszavonták az engedélyt

Ezek után a helyiek közérdekű bejelentésére a kormányhivatal visszavonta a bánya környezetvédelmi engedélyét, a bányavállalkozó pert indított, és visszaszerezte azt. A pilismarótiak új polgármestert választottak, aki újrakezdte a tárgyalást a vállalkozóval, arra hivatkozva, hogy az önkormányzatot köti a korábbi szerződés – írja a 444.

Használták a nyilvánosságot

A pilismaróti polgárok az egyesületen keresztül közérdekűadat-igényléssel tudtak meg egyre több információt, így szerezték meg például a tervezett bánya környezeti hatástanulmányát, petíciót és nyílt leveleket írtak, a terület védetté nyilvánítását kezdeményezték az önkormányzatnál, közvetítették a nyilvánosság felé az ügyüket, felléptek a hatóságok és a bíróság előtt is.

Nincs engedély

Kitartásuk meg is hozta a gyümölcsét: márciusban az Energiaügyi Minisztérium megsemmisítette a bánya engedélyét.

Ez az indokolás

A döntés szerint a földhivatal felhívta rá a figyelmet, hogy a beruházás értékes termőföldeket veszélyeztet és az engedélyt nem lehetett volna megadni addig, amíg az érintett termőföldek igénybevételét külön eljárásban nem döntik el.

Nem módosítottak a szabályokon

A végzés szerint a Kormányhivatalnak kell tisztáznia azt is, hogy a településrendezési eszközökkel a bányatevékenység összhangban van-e, illetve azt a bányászati tevékenységhez szükséges létesítési, építési engedély iránti kérelem előterjesztéséig meg lehet-e teremteni. Ugyan az önkormányzat korábban a kotrási tevékenység módosítása mellett döntött, de az engedély kiadásakor sem a megyei, sem a Helyi Építési Szabályzat módosítása nem történt meg.

Feltétel nem indok

A törvény engedi, hogy ezt az összhangot később teremtsék meg. Azonban az engedélyt kiadó hatóság abban hibázott, hogy a kizáró ok megszüntetésének a szükségességét a környezetvédelmi engedély indoklási részében rögzítette, miközben a feltételek között kellett volna feltüntetnie.

A népszavazás lett volna a megoldás

A döntő fordulatot a bánya ügyében a helyi népszavazás hozhatja el a helyiek szerint, miután a civilekkel összefogva néhány képviselő népszavazást kezdeményezett a bányáról, ez azonban érvénytelen lett. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció