Ahogy azt az elsők között itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon megírtuk kavicsbányát akarnak nyitni a Dunakanyarban Pilismarótnál. A helyiek az utolsó pillanatban tudták meg a tervet, a lakossági fórumon nekimentek a polgármesternek, Pergel Istvánnak, aki lemondott. Most népszavazást kezdeményeznek, hogy így akadályozzák meg a bánya megnyitását.

Egy kavicsbányát akarnak nyitni a Dunakanyarban Pilismarótnál. A tervezett beruházás ellen többen tiltakoznak, aláírást gyűjtenek a bánya ellen. Nem akarják, hogy a szétrombolják a Dunakanyart és nem akarják a helyiek, hogy több tonnás teherautók szétrázzák a házaikat és az utakat.

Széttárt karokkal álltunk, amikor közölték, hogy ez létre fog jönni – mondta az ATV Híradójának Krébesz Géza, aki az egyike azoknak a pilismarótiaknak, akik nem értesültek időben arról, hogy bányanyitást terveznek a településen. Mint mondják, a projektet titokban szervezték, csak egy lakossági fórumon derült ki az elképzelés.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

A helyiek petíciót indítottak az 1,2 millió négyzetméteres, a Duna-partra vezető út mentére tervezett kavicsbánya ellen.  Ezt több mint ezernégyszázan írták alá. Az ATV szerint a lakók a testületi ülés nyilvános jegyzőkönyveiből tudták meg, hogy a képviselők egyöntetűen a beruházás mellett szavaztak.

A tiltakozók most beadtak egy népszavazási kezdeményezést és indítványoznak egy falugyűlést, ahol a testületi ülés tagjai elmondhatják, miért támogatták a bányát, és szerintük mit profitálna ebből a falu.

A polgármester már lemondott a botrány miatt, de a lakók azt mondják, nem láttak még erről hivatalos dokumentumot.

A kavicsbánya megnyitásához szükséges környezeti hatásvizsgálat tavaly decemberben indította el a Tatabányai Járási Hivatal. A hivatalos közlemény szerint a GM-PRO Kft. a „Pilismarót homok-kavics” kutatási területen, vízi szállításra alapozva kíván külszíni bányát nyitni.

Idén januárban a környezeti hatásvizsgálati eljárásnak része volt egy közmeghallgatás, amelyet Tatabányán tartottak meg. Aztán a bányavállalkozó elfogadott kutatási zárójelentés alapján a Pest Megyei Kormányhivatal május 27-i határozata bányatelket állapított meg Pilismarót Duna parti területen.

A bánya megnyitásának következő lépcsőfoka az lenne, hogy a pilismaróti képviselőtestület átminősíti a Duna-parti területet Kb-B jelű övezetté, azaz különleges beépítésre nem szánt, bánya területé. A jelenlegi, Kidz jelű besorolás szerint ugyanis különleges, beépítésre nem szánt idegenforgalmi-sport területnek számít az a rész, ahol a GM-PRO Kft. nekiállna a kavics- és homokkiemelésnek. 

Emiatt az átminősítési eljárás miatt tartottak lakossági fórumot a településen és itt borult ki a bili, nekimentek az egyesek szerint sunnyogó polgármesternek.

Kiemelt kép: Dunakanyar és a Pilismarótra tervezett kavicsbánya – Forrás: GoogleMaps