Évadnyitót tartott a Vígszínház. Két olyan legendás színművész is visszatért a színházba, akik korábban Eszenyi Enikő esztelen vezetése miatt távoztak. Kovács Patrícia játszani fog, Harkányi Endre végleg búcsút int a színpadnak.

Eszenyi miatt mentek el

Örömünnep volt a Vígszínházban, évadnyitót tartott a társulat. Két olyan színművész is visszatért a főváros talán legmeghatározóbb színházába, akik korábban Eszenyi Enikő miatt mentek el. Kovács Patrícia visszatérését az igazgató, Rudolf Péter jelentette be, Harkányi Endre megjelenése az évadnyitón a direktort is meglepte. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fontos pillanat

Kovács Patrícia elmondta, hogy bő 10 évvel ezelőtt Eszenyi Enikő miatt távozott a színházból, mert mint fogalmazott: „nem voltak kompatibilisek egymással.” A művész azt is elmondta, már a távozásakor tudta, egyszer vissza fog még térni a Vígbe. Most így is lett, ezért ez nagyon fontos pillanata az életének – mondta az RTL-nek.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Ölelkezés

Harkányi Endre megjelenése az évadnyitón még Rudolf Pétert is meglepte, de ölelkezés lett a találkozásból. A színművész elmondta, ő is Eszenyi miatt távozott a színházból.

Botrányos körülmények

Becsapta maga mögött Harkányi Endre az ajtót és vissza sem nézett. A legendás színész ugyanis a korábbi vezető, az azóta botrányos körülmények között távozó Eszenyi Enikő megalázó fizetéscsökkentési intézkedése miatt hat éve meglehetősen hangosan távozott a Vígszínházból.

Becsapta az ajtót

„Szerettem volna szépen lezárni az életem egyik legfontosabb időszakát. Hiszen évekkel ezelőtt úgy mentem el innen, hogy becsaptam magam mögött az ajtót és vissza sem néztem” – mondta a Blikknek Harkányi Endre, aki azóta is fájó szívvel gondol akkori távozására.

Búcsúzni jött

„A Vígszínház a családom volt, a színészek a testvéreim, nagyon megviselt, hogy ott kellett hagynom a társulatot. Ám nem titok, Eszenyi Enikő akkori vezetésével nagyon nem tudtam azonosulni.” – tette hozzá a művész, aki soha többé nem áll már színpadra, búcsúzni jött a kollégáitól, most az életrajzán dolgozik.

Verbális erőszakkal vádolták

Eszenyi Enikőt 2020 márciusában több mint ötven színész vádolta meg verbális erőszakkal és hatalmi visszaéléssel, megalázó kommunikációval, agresszív vezetői módszerekkel vádolták. Eszenyi Enikő többször úgy reagált, valóban határozott vezetőnek tartja magát, de minden döntését a színház érdekében hozta meg. A Fővárosi Önkormányzat mindezek miatt az ügyek feltárást célzó vizsgálatot indított.

Botrányos igazgatóváltás

A színészek lázadása egybeesett a Vígszínház igazgatói pályázatának időpontjával. A színház vezetésére Eszenyi Enikőn kívül Rudolf Péter és Csányi János pályázott. A társulat nem támogatta az akkori igazgató munkájának folytatását. A botrány miatt a Fővárosi Önkormányzat sem szerette volna, ha Eszenyi Enikő folytatja munkáját, így Rudolf Péter lett a Vígszínház igazgatója.

Eszenyi Enikő visszavonult

Tavaly júliusban, amikor Rudolf Péter átvette a Vígszínház vezetését, Eszenyi Enikő bejelentette, hogy minden színészi tevékenységétől visszavonul. Úgy volt, hogy az általa rendezett darabok felújító próbáit azonban levezényli, végül a társulat ezt sem szerette volna, így az egykori igazgató végleg szakított a Vígszínházzal. EZT SE HAGYD KI: Egyre több időt tölt szülővárosában Eszenyi Enikő – Vajon tényleg ott kezdene új életet?

Kiemelt kép: Eszenyi Enikő – Forrás: Youtube