A napokban kiderült, hogy Eszenyi Enikő stílusa nem sokat változott vígszínházi botránya után. Bár azt is lehetett hallani, hogy 2020 óta sokat változott és igenis lehet vele együtt dolgozni, a Játékszínben ismét azt bizonyította, hogy még mindig felsőbbrendűnek hiszi magát. A hírek szerint Pásztor Erzsi miatta hagyta ott a darabot, amit még a téli időszakban próbáltak.

Meglepő visszatérés

Sokan meglepődtek, amikor a korábban verbális erőszakot, agresszív kommunikációt folytató volt színházigazgató közel három évvel lemondása után visszatérhetett Budapestre, méghozzá egy főszerep miatt. A Csodálatos vagy, Júlia! február végi bemutatója azonban meghiúsult, miután Eszenyi a februári nyilvános főpróbán elcsúsztt a padlón és eltörte a csuklóját. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megdöbbentő részletek

A balesetről most Verebes István árult el eddig nem ismert, megdöbbentő részleteket. A neves színházi szakember úgy fogalmazott: Eszenyi a jelek szerint nem tanul, „elszabadulásának” egyik felelőse a 2019-ben elhunyt rendező, Marton László.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

„Én egy nemzeti kincs vagyok”

„Egy ilyen tehetséges, fantasztikus képességű nő, aki rendezőnek is nagyszerű, arról azt hallom, hogy amikor a Játékszínben eltörte a csuklóját és hívták a mentőt, azt kiabálta, hogy hordágy. Erre mondták a mentők, hogy ha valaki eltöri a csuklóját, nem szoktak hordágyat hozni. Eszenyi viszont azt felelte, én egy nemzeti kincs vagyok. Pásztor Erzsi miatta hagyta ott a Játékszínt” – fakadt ki Verebes Kadarkai Endre Szavakon túl című műsorában.

Nem kellett volna hatalmat kapnia

„Onnantól, amikor Marton László Eszenyi Enikőnek hagyta megrendezni az Antonius és Kleopátrát úgy, hogy ő maga játszotta Kleopátrát, amihez egyébként semmi köze nincs, és Kaszás Attila volt Antonius, akinek ehhez szintén semmi köze nem volt, nem volt megállás. Ott meg lett szédítve Enikő. Miért nem elég, ha valaki tehetséges, miért kell neki még hatalmat is gyakorolnia?” – tette fel a kérdést Verebes.

„Csak, amiben örömömet lelem…”

„Nem szeretnék Verebes István szavaihoz semmit hozzáfűzni. Csak annyit tudok mondani, hogy szerencsére már vagyok olyan helyzetben, hogy csak abban játszom, amihez kedvem van és amiben örömömet lelem” – mondta szűkszavúan a Kossuth-díjas színművész, Pásztor Erzsi az ügyről a Blikknek.

Fellengzős, lekezelő stílus

A lap információi szerint nem csak a balesetkor voltak irreális követelései Eszenyinek: a Játékszínben többeknek szemet szúrt a fellengzős, olykor lekezelő stílusa a kollégáit, sőt, a rendezőt érintően is.

„Agyrém volt, amit művelt”

„Tényleg úgy történt minden a csuklótörésénél, ahogy az a műsorban elhangzott. De nem ez volt az egyetlen különleges kívánsága. Agyrém volt, amit művelt, felsőbbrendűnek hitte magát, és ez a kollégáinak sem volt szimpatikus” – fogalmazott egy bennfentes.

Elesett a színpadon

A BudaPestkörnyéke.hu írta meg még februárban, hogy éppen egy nyaralós jelenetet próbáltak, amelyben Eszenyi Enikő egy teniszütőt lóbált, majd véletlenül elesett, éppen a csuklójára. „Eszenyi Enikő szilánkos csuklótörést szenvedett, sérülését szerda este operációval állították helyre. Állapota kielégítő, ám a február 25-re tervezett, Szikora János rendezésében készülő Csodálatos vagy, Júlia! bemutatóját nem tartják meg” – közölte a Játékszín. A premier új időpontja május 6. lesz.

Összefogtak ellene a színészek

Miután csaknem három évvel ezelőtt Eszenyi botrányos körülmények között távozott a Vígszínházból, mostanáig nem kapott lehetőséget fővárosi teátrumban, de ezzel a darabbal Budapesten is visszatért volna a színpadra.  Ahogyan azt a BudaPestkörnyeke.hu is többször megírta, Eszenyi Enikő ellen 2020 tavaszán fogtak össze a Vígszínház társulatának akkori és régebbi tagjai, és nyílt levélben tárták a nyilvánosság elé, hogy az intézményvezető milyen verbális erőszakot és agresszív vezető kommunikációt folytat a színházban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Eszenyi Enikő. Forrás: RTL