Détár Enikó és Rékasi Károly fia, a Budakeszin élő Rékasi Zsigmond ismét aktíválta magát, most az ukrán-magyar határon segít. Adományokkal megpakolta az autóját és meg sem állt Tiszabecsig, az ukrán-magyar határállomásig, ahol folyamatosan segít Putyin őrült háborúja elől menekülő embereknek. Közben az orosz hadsereg minden oldalról támadja Ukrajnát egyszerűen azért, mert az ukránoknak más a véleménye valamiről, mint Putyinnak. Egyre többen teszik fel a kérdést a világban, hogy Putyin normális-e még, és az orosz nép miért engedi vezetőjük ámokfutását. Magyarországon meglepően nagy az összefogás, aki csak tud segít a háború elől menekülő ukránoknak és a kárpátaljai magyaroknak.

Háború elől menekülnek

Több mint 62 ezren léptek be csütörtöktől szombat éjfélig a magyar-ukrán határon Magyarországra – közölte a rendőrség. Óriási a tömeg a határállomásokon, egymás után érkeznek a háború elől menekülő emberek Magyarországra. Nagy az összefogás az országban, aki csak tud, segít. Détár Enikó és Rékasi Károly fia, a Budakeszin élő Rékasi Zsigmond ismét aktíválta magát, ő is az ukrán határra ment segíteni. Adományokkal megpakolta az autóját és meg sem állt Tiszabecsig, ahol folyamatosan segít Putyin őrült háborúja elől menekülő embereknek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Felajánlások

„Összesen 61.000 Ft gyűlt össze ezen felül, meglátjuk mennyi mindent kell még bevásárolni” – írja a Facebookon Rékasi Zsigmond, aki hozzátette: érkezett felajánlás Budakeszin a menekültek elszállásolására, egy családot, pár embert visszafelé el tud hozni, ha ott lesz rá igény.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Gyerekeknek, kisbabáknak küldjenek adományokat

Rékasi Zsigmond a határon készült videójában elmondta, hogy elképesztő az az összefogás, amit Tiszabecsen tapasztalt. Arra kérte a követőit, hogy főleg kisgyermekek, babák számára küldjenek adományokat, ruhát, pelenkát, popsitörlőt, mert sok édesanya érkezik át kisgyermekkel a határon. A 18-60 év közötti férfiakat az általános hadkötelezettség miatt nem engedik ki Ukrajnából, kivéve, ha magyar útlevelet mutatnak fel a határon.

Sokan segítenek

Ahogy azt korábban megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon megmozdult az ország, mindenki segíteni akar az Ukrajnából menekülő civileknek. Az agglomeráció településein is gyűjtőpontokat szerveztek, ahol élelmiszerrel, takarókkal és meleg ruhával lehet segíteni az otthonukat hátrahagyott embereknek.

Minden oldalról támadják Ukrajnát

Egyre több település és magánszemély jelezte, hogy befogad ukrán háborús menekülteket. Közben az orosz erők minden oldalról támadják Ukrajnát, de az ukrán védők ellenállása is folytatódik. Nukleárishulladék-tárolót, gázvezetéket, olajfinomítót és üzemanyagraktárat is támadás ért vasárnap virradóra.

Legsúlyosabb gazdasági szankció

Az Európai Unió tagállamai, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Kanada szombat éjszaka megállapodtak arról, hogy több orosz bankot is elzárnak a SWIFT nemzetközi fizetési rendszertől. Egyúttal az orosz jegybank devizatartalékkal kapcsolatos tranzakcióit is korlátozzák. Ezzel a nyugati hatalmak meghozták a szakértők szerint legsúlyosabbnak tekinthető gazdasági-pénzügyi szankciót.

Fegyvert küldenek Ukrajnába

Németország közben feladta korábbi álláspontját, és rakétavetőket és páncéltörőket küld Ukrajnának. Számos nyugati ország szintén védelmi fegyverrel látja el a megtámadott országot. Egyre súlyosabb a menekültválság is: már több mint 116 ezren hagyták el Ukrajnát, de az ENSZ szerint akár ötmillióra is duzzadhat a menekültek száma.  

Budapesten lehetnek a béketárgyalások

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap visszautasította Oroszország azon ajánlatát, hogy Fehéroroszországban üljenek tárgyalóasztalhoz a felek. Döntését azzal indokolta, hogy Minszk maga is bűnrészes az Ukrajnát ért támadásban. Hozzátette: Varsóban, Pozsonyban, Budapesten, Isztambulban és Bakuban viszont hajlandó tárgyalni.

Senkit sem fordítanak vissza

A rendőrség teljes kapacitással üzemelteti mind az öt ukrán viszonylatú közúti határátkelőhelyet és biztosítja az Ukrajnából Magyarországra érkezők folyamatos belépését. Mint írták, a rendőrök nem fordítanak vissza a határon senkit, aki Magyarországon keres menedéket, minden segítséget megadnak a háború viszontagságai elől menekülőknek. Nem hagyják magukra azokat sem, akik menetrendi vagy anyagi okokból, családi, rokoni, baráti segítség híján nem tudnak a határátkelőhelyekről tovább indulni: őket menedékhelyekre kísérik, ahol kulturált körülmények között tartózkodhatnak és biztosítják ellátásukat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Rékasi Zsigmond – BPK-montázs