Megmozdult az ország, mindenki segíteni akar az Ukrajnából menekülő civileknek. Az agglomeráció településein is gyűjtőpontokat szerveztek, ahol élelmiszerrel, takarókkal és meleg ruhával lehet segíteni az otthonukat hátrahagyott embereknek. Csömör és Szentendre pedig menekülteket fogad be.

Budakeszi és Herceghalom gyűjt

Amint arról a BudaPestkörnyeke.hu beszámolt, az ukrán-orosz konfliktus kitörése után pár órával Budakeszi és Herceghalom polgármestere gyűjtést szervezett a kárpátaljai testvértelepüléseken élők megsegítésére. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megmozdult az ország

Pénteken az ország szinte minden települése kiveszi a részét abból, hogy a háború miatt otthonukat elhagyni kényszerülő ukrán állampolgároknak segítséget kapjanak. Facebook csoportok alakultak, ahol felajánlásokat lehet tenni, és segítséget is lehet kérni. Van aki élelmiszerrel, lakhatással és van aki fuvarral segíti a ide érkező menekülteket.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Csömör befogadja az ukrajnai menekülteket

Fábri István polgármester elrendelte, hogy az önkormányzati tulajdonú Csömöri Vendégház az elkövetkező hetekben köteles térítésmentesen fogadni az Oroszország által megtámadott Ukrajnából érkező menekülteket.

A krízislakásokat is felajánlották

„Emellett a krízis lakás férőhelyeit is a Magyarországgal szomszédos országból érkező háborús menekültek részére biztosítja az önkormányzat. Csömör nagyközség római katolikus egyházközségének több évre visszanyúló testvérgyülekezeti kapcsolata van a kárpátaljai, részben magyarlakta Aknaszlatinával (Szolotvino). A térséget egyelőre nem érték még el az agresszor orosz csapatok, de már nagyon sokan menekülnek a határ felé, maguk mögött hagyva otthonaikat” – írja Facebook oldalán Csömör önkormányzata.

Szentendre is várja a menekülteket

Harminc ukrajnai menekült ideiglenes befogadását ajánlja fel Szentendre – erről Fülöp Zsolt polgármester levélben tájékoztatta a Járási Védelmi Bizottság elnökét. A menekültek elhelyezésére a V8-ban, legfeljebb 30 napra biztosít helyet a város. Ellátásukat a Szentendréért Közalapítvány biztosítaná, ehhez bárki hozzájárulhat, a támogatást köszöni a város – írja a szentendre.hu.

Érd is segít

Érd polgármestere pénteken Facebook oldalán ezt írta: „Különösen aggódom a kárpátaljai nemzettársaink iránt, ezért arra kérek minden érdit, segítsen. Gyűjtést kezdeményezünk: tartós élelmiszert, meleg takarókat, tisztálkodó- és higiéniás szereket, illetve baba- és kisgyermekellátáshoz szükséges termékeket várunk”.

Gyűjtőpontok Érden

Az adományokat a Topoly utca 2. szám alatti idősek otthonában minden nap 8-20 óra között (az épület Topoly utca felőli bejáratánál várják az adományokat, az intézmény munkatársai kérik, ne telefonáljanak, hiszen előzetes egyeztetés nélkül mindenkit fogadnak)

Gyermekjóléti Központ

A Rómer Flóris tér 1. szám alatti Gyermekjóléti Központban pedig hétfőtől csütörtökig 9-16 óra között, illetve pénteken 9-12 óra között lehet leadni.

Segélyszervezeten keresztül jutnak el az adományok

„Felvesszük a kapcsolatot azokkal a szervezetekkel, szeretetszolgálatokkal, amelyek majd segítenek a segélycsomagok eljuttatásában. Segítsünk a bajba jutott állatoknak akiket nem engednek át a határokon és akiket a háborús övezetből mentenek ide ideglenes befogadókhoz kerülnek” – írta Csőzik László, Érd polgármestere.

Vácon is gyűjtenek

A váci önkormányzat is segít testvérvárosának , a kárpátaljai Técsőnek. Az önkormányzat csatlakozik Inotay Gergely felhívásához, és a Jószomszéd Hálózat bevonásával konkrét lépéseket tesz annak érdekében, hogy a segíteni szándékozó váciak eljuttathassák adományaikat a határ közelébe, ahol most a legnagyobb a szükség. Ezért a szervezők kérik, hogy aki tartós élelmiszerrel vagy a mindennapi életvitelhez szükséges higiéniai eszközökkel, takarókkal szeretné segíteni az érintetteket, a nyitvatartási időben juttassák el azokat a váci művelődési központba vagy a városi sportcsarnokba.

Gyömrőn segítik a menekültek kutyáit

Gyömrőn, az egyik helyi kutyakozmetikus indított akciót a menekültek állatainak befogadására. „Bárki aki teheti és tud segíteni élelemmel kutyáknak macskáknak(konzervek, tápok) kérem hozza be a kozmetikába Gyömrő Rudolf utca20/a Judykutyakozmetika ott gyűjtjük és átadjuk a megfelelő szerveknek akik ezt tovább juttatják a megfelelő helyre a rászoruló gazdikhoz és a határnál rekedteknek” – írja az egyik lakossági Facebook csoportban a kutyakozmetikus.

Állatokat is be lehet fogadni

„Aki esetleg be tud fogadni állatot ideglenesbe az jelentkezen az ukrán állatok mentése csoporthoz a facebookon és ott tud informálódni hogy lehetséges. Segítsünk ha tudunk fogjunk össze. Természetesen mindent dokumentálok és folyamatosan mutatom nektek, hogy a legmegfelelőbb helyre kerül az adomány amit hoztok”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: menekültek a magyar-ukrán határon – Forrás: Facebook/Három Határ Hírei