Hidasnémeti közelében, a Hernád folyóból fogták ki a világrekorder farkas tetemét. Az állat Svájcból indult el egy jeladóval felszerelve és a Kárpátok irányába tartott, amikor Borsodban tragikus véget ért az élete. A vadász, aki lelőtte, akár három év börtönbüntetést is kaphat.

Tragikus vég

A BudaPestkörnyéke.hu szerdán este adott hírt arról, hogy tragikus véget ért a világrekorder farkas élete. A boon.hu értesülései szerint egy vadász kilőhette az M237-es számú, svájci jeladós állatot Hidasnémeti környékén. A szerencsétlenül járt farkas valószínűleg egészen a kárpáti farkaspopulációig elment volna, ugyanis abba az irányba tartott. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A nyomkövető segített a kutatásban

A borsodi hírportál beszámolója szerint a természetvédelmi szakemberek azzal szembesültek a napokban, hogy az állat a jeladó adatai alapján „nagy sebességgel, közúton közlekedik”, ezért keresni kezdték. A helyadatok alapján, végül Hidasnémeti közelében, a Hernád folyóból fogták ki.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Büntetőeljárás indult

Csütörtökön az ORFK arról tájékoztatott, hogy természetkárosítás bűntett miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda folytat büntetőeljárást, melynek részleteiről az eljárás jelenlegi szakaszában nem áll módjukban tájékoztatást adni. 

Börtön járhat érte

Az Agrárminisztérium sajtóosztálya korábban azt írta, hogy minden szürke farkas lelövése három év börtönbüntetést vonhat maga után, így a jeladósé is. „A szürke farkas (Canis lupus) Magyarországon őshonos nagyragadozó, fokozottan védett és kiemelt közösségi jelentőségű faj. A farkas egyedeinek engedély nélküli elejtése – beleértve a lelövést vagy más módon történő elpusztítást –, károsítása, zavarása bűncselekmény, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő” – írták.

Nyomon követték az útját

Az M237 jelölésű farkas egy fiatal, 2021-ben született ivarérett hím példány, amit Svájc déli hegyei közt egy éve jelölt meg jeladóval a svájci farkasok védelmével is foglalkozó Gruppe Wolf Schweiz nevű szervezet, így a vándorló nagyragadozó útvonalát nyomon tudták követni. Mozgásának elemzését a svájci szervezet végezte.

Kipihente az agglomeráció nyüzsgését

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról a közelmúltban, hogy az M237 jelű svájci farkas március 19-én hagyta el a Dunántúlt, március 20-án nappal már a Naszály túloldalán, a Lósi-patak völgyében lévő Farkas-bérci forrás környékén pihente ki a budapesti agglomeráció nyüzsgését és érte el Nógrádot – jelentette a Bükki Nemzeti Park, ahol végre képet is tudtak készíteni a nyugati életszínvonalnak hátat fordító állatról.

Kecsketetemekből evett

A nemzeti park beszámolója szerint a farkas a két Duna-ág átúszása után egy állattartó telep szélére kidobott, már oszlásnak indult kecsketetemekből evett.

Nem sokat pihent

Március 20-án, egy éjjel alatt a Kelet-cserháti Tájvédelmi Körzet központi tömbjéig jutott, valószínűleg sehol sem állt meg útközben. A Tepke-hegy erdeiben töltött rövid pihenő után északnyugatnak vette az irányt, és a Zagyva völgyén kereste az átjárót.

Hivatalos rekord

A farkas rekordja immáron hivatalosan is dokumentált: ez a farkas tette meg a legnagyobb távolságot Európában. Az ittigeni székhelyű, a vadvilággal foglalkozó KORA alapítvány információi szerint az M237-es a megtett 1927 kilométerével új csúcsot állított fel, és az útja még folytatódik – írta korábban a közösségi oldalán a farkasvédelem mellett elkötelezett természetvédelmi csoport, a Gruppe Wolf Schweiz. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a rekorder farkas. Fotó: Nógrádi Tájegység (BNPI)