Úgy tűnik, tragikus véget ért a világrekorder farkas élete Borsodban. A svájci, jeladóval ellátott állat néhány napja belépett az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának működési területére, és meg nem erősített hírek szerint lelőtte egy vadász. A farkas a közelmúltban hivatalosan is rekorder lett azzal, hogy a legnagyobb távolságot tette meg Európában.

Tragikus vég

Egyelőre meg nem erősített lapinformáció szerint tragikus véget ért a világrekorder farkas élete. A boon.hu úgy tudja: egy vadász kilőhette az M237-es számú, svájci jeladós állatot Hidasnémeti környékén. Az információt a rendőrség sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta, de a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálódik az ügyben. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nyomon követték az útját

Az Agrárminisztérium korábbi tájékoztatása szerint az M237 jelölésű farkas egy fiatal, 2021-ben született ivarérett hím példány, amit Svájc déli hegyei közt egy éve jelölt meg jeladóval a svájci farkasok védelmével is foglalkozó Gruppe Wolf Schweiz nevű szervezet, így a vándorló nagyragadozó útvonalát nyomon tudják követni. Mozgásának elemzését a svájci szervezet végzi, a friss adatok feldolgozása folyamatban van.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nem támad emberre

A fiatal példányoknál előfordul, hogy nagyobb területet bejárva, új élőhelyet keresnek maguknak. A farkas alapvetően kerüli az embert, fél tőle, kimondottan óvatos, így kicsi a valószínűsége, hogy összefussunk vele az erdőben. A vadon élő farkas emberre történő támadása egész Európában nem ismert. Ahogy más vadfajokkal való találkozás esetén is, ha mégis találkoznánk farkassal, alapvető a higgadtság megőrzése – állt a közleményben.  

Kipihente az agglomeráció nyüzsgését

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról a közelmúltban, hogy az M237 jelű svájci farkas március 19-én hagyta el a Dunántúlt, március 20-án nappal már a Naszály túloldalán, a Lósi-patak völgyében lévő Farkas-bérci forrás környékén pihente ki a budapesti agglomeráció nyüzsgését és érte el Nógrádot – jelentette a Bükki Nemzeti Park, ahol végre képet is tudtak készíteni a nyugati életszínvonalnak hátat fordító állatról.

Kecsketetemekből evett

A nemzeti park beszámolója szerint a farkas a két Duna-ág átúszása után egy állattartó telep szélére kidobott, már oszlásnak indult kecsketetemekből evett.

Nem sokat pihent

Március 20-án, egy éjjel alatt a Kelet-cserháti Tájvédelmi Körzet központi tömbjéig jutott, valószínűleg sehol sem állt meg útközben. A Tepke-hegy erdeiben töltött rövid pihenő után északnyugatnak vette az irányt, és a Zagyva völgyén kereste az átjárót.

Azonosítani tudták

Kisterenye és a vadvédő kerítéssel lezárt 21-es főút állta útját, amit meg kellett kerülnie, majd a Mátraszele feletti erdőkben időzött. Március 22-én este a Bárna-patak völgyében már a helyi farkascsalád ismert nyomait követve eljutott Heves megyébe. Mielőtt elhagyta volna Nógrádot, a nemzeti park farkasok megfigyelésére telepített kamerái előtt is elhaladt. Az egyik vadkamerás felvételen az állatra helyezett nyakörves jeladó is egyértelműen azonosítható. A Svájcból indult farkas három éjszaka alatt átkelt Nógrádon.

Farkasok-lakta területen

Légvonalban ez 69 kilométert jelent, ami a valóságban közel 100 kilométer négy lábon. A terepen észlelt nyomok alapján a helyi farkasok által hagyott szagjelzéseknél meg-megállt, és egyértelmű lett számára, hogy farkasok által lakott területre érkezett. Nógrád északkeleti felén a mozgása lelassult, de vélhetően folytatja útját keleti, északkeletei irányba.

Hivatalos rekord

A farkas rekordja immáron hivatalosan is dokumentált: ez a farkas tette meg a legnagyobb távolságot Európában. Az ittigeni székhelyű, a vadvilággal foglalkozó KORA alapítvány információi szerint az M237-es a megtett 1927 kilométerével új csúcsot állított fel, és az útja még folytatódik – írja közösségi oldalán a farkasvédelem mellett elkötelezett természetvédelmi csoport, a Gruppe Wolf Schweiz.

Balhé a János kórháznál

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról tavaly nyáron, hogy egymás után húsz kismalacot és a szüleiket is lelőtte egy vadász a fővárosban, a János kórháznál. A vérengzés mindenki szeme láttára kezdődött el, egy kisfiú sokkot kapott, amikor látta, hogyan lövik le egymás után az állatokat. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a rekorder farkas. Fotó: Nógrádi Tájegység (BNPI)