Újjászületett egy HÉV-szerelvény! Szinte napra pontosan két éve történt az a baleset Soroksáron, melyben egy üdítőitalokat szállító kamion vontatmányával ütközött a Helyi Érdekű Vasút egyik szerelvénye. Az akkori tudósítások szerint a „HÉV üdítőben úszott”, a „dobozos italok nagy része a síneken landolt”. „Ez a gyártmány olyan, mint a macska, több élete van, elpusztíthatatlan – s most megint olyan, mintha most gördült volna le az NDK-s gyártósorról” – írja a MÁV-HÉV Zrt.

Újjászületett a szerelvény

Egy újjászületett HÉV-ről adott hírt Facebook-oldalán a MÁV-HÉV Zrt. Szinte napra pontosan két éve történt egy útátjárós baleset Soroksáron, melyben egy üdítőitalokat szállító kamion vontatmányával ütközött a Helyi Érdekű Vasút egyik szerelvénye. Az akkori tudósítások szerint a „HÉV üdítőben úszott”, a „dobozos italok nagy része a síneken landolt”. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Két év alatt hozták helyre

A balesetben többen megsérültek, a HÉV vezetőállása pedig nagyon-nagyon összetört. Két évbe tellett helyrehozni, és az eltelt időszakban nagyon hiányzott a H6-os vonalról. A jármű a beszámoló szerint az MX típushoz tartozik, ami az egyik legrégebbi jármű, 1971-ben készült eredetileg.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nagyjavítás is történt

A baleset nyomainak eltüntetése mellett a HÉV megkapta a „J” nagyjavítást is: a járműfenntartási telepen a kollégák lecserélték a forgóváz kopó alkatrészeit, a kerekeket, a műszaki állapotot visszaállították a „lehető legjobbra, ami valaha volt”, új fényezést, felújított ablakokat, ajtókat és üléseket kapott továbbra is barna kárpittal

Elpusztíthatatlan

„Ez a gyártmány olyan, mint a macska, több élete van, elpusztíthatatlan – s most megint olyan, mintha most gördült volna le az NDK-s gyártósorról” – olvasható a posztban.

Újra utazhatunk vele

A motorvonatot cinkotai szakemberek újították fel és hozták helyre, és a vonat már várja az utasokat a H6-os vonalon.

A felújítás előtt

A felújítás után

Teljes felújítás

A Budapestkörnyéke.hu írt arról májusban, hogy egy teljesen felújított, egyébként éppen 40 éves HÉV-szerelvény áll újra forgalomba a szentendrei vonalon. A MÁV-HÉV Zrt. reményei szerint az utasok is vigyáznak majd rá és megőrzik annyira szépnek, ahogy kinéz.

Kívül-belül megújult

„Megújulva, megszépülve, kívül-belül felújítva várja, hogy újra az Önök szolgálatába állhasson az MX/A típusú, 1137-769-1138 pályaszámú szerelvény. A kisegységet 1983-ban helyezték először forgalomba, otthona a H5-ös vonal” – kezdte bejegyzését a MÁV-HÉV Zrt. a Facebookon.  

Nem hagyják cserben az utasokat

A társaság szerint a HÉV motorvonatok éltes koruk ellenére is igen megbízhatóan közlekednek, tartják a menetrendet, viszonylag ritkán hagyják cserben az utasokat műszaki hiba miatt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: HÉV-baleset Soroksáron. Fotók: Facebook/MÁV-HÉV Zrt.