Molnár Tibor szerint legalább két hónapja hallani a váltakozó erősségű, de rendszeres és erős, zavaró hangot az SK On iváncsai gyárából. Sokakat zavar a zúgás, amit különösen az éjszakai órákban tapasztalnak a lakók. Hogy lehet így pihenni?

Csak a baj van vele

Ahogy arról a BudaPestkörnyéke.hu is beszámolt, a Budapesttől délre, alig 35 kilométerre épülő gyárban júliusban több tucatnyian lettek rosszul, miután ismeretlen anyag került a levegőbe. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Védőruha nélkül

Az érintettek állítólag védőruha nélkül dolgoztak a gyárban, és olyan nehézfémekkel érintkeztek, mint a kobalt vagy a nikkel. A gyár vezetői szigorú hírzárlatot rendeltek el az eset után, de úgy tudni, hogy orvosi kivizsgálásra küldték az érintett személyeket.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Gondatlan veszélyeztetés

Az eset kapcsán a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság megerősítette, valóban jártak ők is a helyszínen. Közölték, hogy „az ügyben a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség gyanúja miatt folytat eljárást”.

Nem kaptak fizetést

Az eset másnapján már arról szóltak a hírek, hogy többszáz munkás lezárta az építkezéshez vezető utat, mert nem kapták meg a fizetésüket. Nem hivatalos információink szerint azonban – amelyet az illetékesek sem megerősíteni, sem cáfolni nem akartak – az anyavállalat, az SK kifizette az alvállalkozójának, és az is az övének a megrendelt szakipari munkákat, ám az „al-alvállalkozó” ezt már nem tette meg a munkatársainak.

Zaj, zúgás

Most pedig a zaj miatt panaszkodnak a helyiek, szavukat a település polgármestere „erősítette” fel. Az iváncsai önkormányzat Facebook-oldalán egy hosszabb posztban írta le a jelenlegi állást.

Zajmérőt telepítettek

Molnár Tibor felidézte, hogy tavasszal már telepítettek egy komplett zajmérő állomást a gyárhoz legközelebb eső részre. Ezzel – állítása szerint – „bizonyítani tudják”, ha a gyár megsérti a rá vonatkozó zajkibocsátási értékeket.

Hiteles bizonyíték

„A mérési adatok pedig hitelesen bizonyítják, hogy a gyár igenis a hatóságok és a jogszabályok által előírt szintnél jóval magasabb zajkibocsátást okoz” – szögezte le.

Nem jött válasz

Molnár Tibor közölte, hogy hiába jelezték a problémát a gyár felé, majd bejelentést is tettek a Vármegyei Környezetvédelmi Hatóságnál, ennek ellenére „semmilyen érdemleges változás nem történt”.

Kötelességük betartani

„Itt élünk, itt is akarunk élni, nekik pedig kötelességük betartani a szabályokat, és úgy működni, ahogy azt előírják számukra. A hatóságoknak pedig az a kötelességük, hogy ezeket betartassák velük” – hangsúlyozta a polgármester.

Elnézést kérnek

Levelére egyébként reagált a cég is. Válaszukban azt írták, hogy tisztában vannak a jelenséggel, elnézést kérnek érte, és zajcsökkentési intézkedéseket készítenek elő, valamint hajtanak végre.

Zajszigetelő falakat szerelnek fel

Azt írták, hogy a kivitelező cég jelenleg 10 helyszínen 5 zajforrás területén hangszigetelő falak felszerelésén dolgozik, melyek a tervek szerint október végére készülnek el. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

„Tarthatatlan”

A polgármestert mindenesetre nem nyugtatta meg ez a válasz. „Talán valami valóban történik végre, mert ez a helyzet tovább tarthatatlan” – fakadt ki, megígérve, hogy naponta fogják küldeni a mérési adatokat, az engedélyező hatóságoktól pedig követelni a szabályok betartatását addig is, amíg a zajvédelem tényleg megvalósul.

Kiemelt kép: illusztráció, a gödi Samsung-gyár építéséről készült felvétel