„Elfogadhatatlan, hogy az agglomerációban élők többet fizessenek a vízért, és az is, hogy ne kapják meg az ivóvizet” – így reagált Menczer Tamás országgyűlési képviselő Karácsony Gergely levelére. A főpolgármester levélben fenyegette meg a kormányt: arról írt, hogy a Fővárosi Vízművek nem tesz eleget a szerződésben rögzített vízátadási kötelezettségének, ha az állam nem fizet magasabb díjat a vállalatnak.

Karácsony Gergely levelét megírta

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy Tucatnyi agglomerációs település, összesen jóval több, mint 150 ezer lakosának ivóvízellátása kerülhet veszélybe, ha Karácsony Gergely beváltja azt a fenyegetését, amelyeket a kormánynak küldött levelében fogalmazott meg. A Magyar Nemzet birtokába került dokumentumban a főpolgármester az úgynevezett vízátadási szerződések egyoldalú felrúgásának lehetőségéről írt Lantos Csaba energiaügyi és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nagy veszteségek

Karácsony Gergely a Fővárosi Vízművek veszteségével kezdte, melyet szerinte az is okoz, hogy egyes korábbi vízátadási szerződések alapján a cég az ellátási területén kívüli, döntően állami tulajdonú víziközmű-szolgáltatók számára ad át vizet, nagy mennyiségben, idén több mint 13 millió köbmétert.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Évtizedes árak

A főpolgármester hozzátette: ezt a mennyiséget sok esetben évtizeddel korábban meghatározott, befagyasztott árakon adják át, az ellenérték kisebb az önköltségi árnál is. „Ez a helyzet a fővárosi önkormányzat számára elfogadhatatlan. Egyetlen helyi önkormányzat sem kényszeríthető rá arra, hogy az állami feladatellátás veszteségét viselje” – írta Karácsony Gergely.

Felmondja a szerződést

A levél szerint „amennyiben záros határidőn belül az állam nem biztosítja – bármilyen jogcímen – az állami ellátási felelősségi körbe tartozó területekre történő ivóvízátadás veszteségének megtérítését úgy a 2023. évre, mint a következő évekre a Fővárosi Vízművek számára, akkor a Fővárosi Vízművek kénytelen lesz a vízátadási szerződéseit felmondani.”

Ezek a települések lehetnek bajban

Az érintett településekre, településrészekre ugyanakkor egy felsorolásban utalást tett. Ezek Vác, Dunakeszi, Dunakeszi-Székesdűlő, Üröm, Nagykovácsi, Csömör, Visegrád-Szentgyörgypuszta, Kistarcsa, Ecser, Szigethalom, Ercsi, Dunaharaszti – írja a Magyar Nemzet.

Menczer Tamás reagált

A térség egyik országgyűlési képviselője, Menczer Tamás a közösségimédia-felületein adott hangot felháborodásának szerdán. „Ön írt egy levelet a kormánynak, ez a levél egy egyszerű zsarolás. Arról szól, hogy ha Ön nem kap több pénzt, akkor nem juttat vizet az agglomerációba. Elfogadhatatlan, hogy az agglomerációban élők többet fizessenek a vízért, és az is, hogy ne kapják meg az ivóvizet” – mondta az államtitkár az egyperces videóban.

„Rendezzék az ügyet!”

Menczer Tamás hangsúlyozta: a kedvezményes ár és a vízellátás ugyanúgy jár az agglomeráció lakosainak, mint bárki másnak, ezért ezzel a videóval kéri a kormányt és a főpolgármestert, hogy a lehető leghamarabb rendezzék az ügyeiket.

Ez így nem fenntartható

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes elmondta, a főváros ezzel a levéllel kívánja jelezni, hogy részükről a jelenlegi helyzet és szerződési feltételek nem fenntarthatók. A fővárosi önkormányzat pedig nem is kíván ilyen körülmények között a továbbiakban is együttműködni.

Nem zárják el a csapokat

Tüttő hozzátette: a szerződés felmondása nem egyenlő azzal, hogy a főváros elzárja az agglomerációs vízcsapokat, azt viszont igen, hogy a vízművek bíróság elé viszi az ügyet, és utólagosan is be akarják hajtani az állami cégeken a hatósági és a kedvezményes ár közötti különbözet miatt keletkező károkat, írta a Blikk. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: