Levélben fenyegette meg a kormányt Karácsony Gergely, arról írt, hogy a Fővárosi Vízművek nem tesz eleget a szerződésben rögzített vízátadási kötelezettségének, ha az állam nem fizet magasabb díjat a vállalatnak. Ez 12 agglomerációs települést érinthet.

Levelet küldött a kormánynak

Tucatnyi agglomerációs település, összesen jóval több, mint 150 ezer lakosának ivóvízellátása kerülhet veszélybe, ha Karácsony Gergely beváltja azt a fenyegetését, amelyeket a kormánynak küldött levelében fogalmazott meg. A Magyar Nemzet birtokába került dokumentumban a főpolgármester az úgynevezett vízátadási szerződések egyoldalú felrúgásával zsarolja Lantos Csaba energiaügyi és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nagy veszteségek

Karácsony Gergely a Fővárosi Vízművek veszteségével kezdte, melyet szerinte az is okoz, hogy egyes korábbi vízátadási szerződések alapján a cég az ellátási területén kívüli, döntően állami tulajdonú víziközmű-szolgáltatók számára ad át vizet, nagy mennyiségben, idén több mint 13 millió köbmétert.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Évtizedes árak

A főpolgármester hozzátette: ezt a mennyiséget sok esetben évtizeddel korábban meghatározott, befagyasztott árakon adják át, az ellenérték kisebb az önköltségi árnál is. „Ez a helyzet a fővárosi önkormányzat számára elfogadhatatlan. Egyetlen helyi önkormányzat sem kényszeríthető rá arra, hogy az állami feladatellátás veszteségét viselje” – írta Karácsony Gergely.

Felmondja a szerződést

A levél szerint „amennyiben záros határidőn belül az állam nem biztosítja – bármilyen jogcímen – az állami ellátási felelősségi körbe tartozó területekre történő ivóvízátadás veszteségének megtérítését úgy a 2023. évre, mint a következő évekre a Fővárosi Vízművek számára, akkor a Fővárosi Vízművek kénytelen lesz a vízátadási szerződéseit felmondani.”

Ezek a települések lehetnek bajban

Az érintett településekre, településrészekre ugyanakkor egy felsorolásban utalást tett. Ezek Vác, Dunakeszi, Dunakeszi-Székesdűlő, Üröm, Nagykovácsi, Csömör, Visegrád-Szentgyörgypuszta, Kistarcsa, Ecser, Szigethalom, Ercsi, Dunaharaszti – írja a Magyar Nemzet.

Kritikus helyzet

Ahogyan arról portálunk is hírt adott Solymár tavaly szembesült azzal, hogy a kritikus, forró nyári hónapokban, a DMRV nem tudja teljeskörűen ellátni a 10 ezer fős település vízigényét.

3000 ember maradt víz nélkül

2022 június végére aztán mintegy 3000 ember marad ivóvíz nélkül Solymáron. A DMRV akkor azt jelezte, nem az a baj, hogy nincs víz, hanem, hogy a társaságnak nincs kapacitása. A szomszédos 2. kerület, akkor ingyen zuhanyozási lehetőséget és kedvezményes uszodahasználatot biztosított a solymáriaknak, továbbá a főváros lajtos kocsik bevetésével igyekezett segíteni, a katasztrófavédelem pedig vízszállító autókkal kezdte meg akkor a víztározók feltöltését.

Megoldást kellett találni

A helyzetre persze megoldást kellett találni, a beígért csővezeték pedig el is készült, de most az átadási áron vitatkoznak, amíg pedig ez van, addig a vezetéken biztosa nem folyhat víz. A főváros által kiszámolt átadási ár nettó 417 forint per köbméter lenne. A solymáriak amúgy nem ezen az áron kapnák a vizet, mivel annak az ára 10 éve be van fagyasztva.

Megy vita

A főváros oldaláról a vita azon megy, hogy ki fizeti meg azt a veszteséget, ami a rezsicsökkentetett ár, valamint a valós bekerülési ár között létrejön. A helyzet jelenleg az, hogy az állami cégnek a Budapesti Vízművek által adott víz évi 1 milliárd foritnjába kerül a budapesti vízdíjat fizetőknek, írja a lap.

Menczer Tamás sajtótájékoztatót tart

Menczer Tamás  Pest vármegye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője amúgy pénteken tart arról sajtótájkoztatót, hogy a vízvezeték fogadói oldalon is megépült, ez 800 millió forintba került. Ennek részleteiről korábban itt, a BudaPestkörnyéke.hu oldalán is beszámoltunk, mint megírtuk Menczer Tamás júniusban azt mondta: a vezetékkel nagy lépést tesznek a solymáriak vízellátásáért, ugyanakkor a vezeték elkészülte után sem kizárhatók olyan időszakok, amikor a vízfogyasztásuk korlátozására kell majd kérni a lakosságot. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció