A jövő évtől a családi otthonteremtési kedvezményt jelenlegi formájában már csak bizonyos kistelepüléseken lehet igényelni. A városokban is érkezik egy új lakástámogatási forma, itt azonban jóval szigorúbbak lesznek a felételek.

Kevés településen marad a csok

Június 22-én a szokásos Kormányinfó keretei között jelentette be Gulyás Gergely, egyebek mellett azt, hogy 2024. január 1-től kivezetik a Családi Otthonteremtési Kedvezményt, és a továbbiakban csak a falusi csok lesz elérhető a vidéki életet választó családok számára. A városokban ugyanakkor előreláthatóan egy teljesen új konstrukció jelenik majd meg, várhatóan CSOK Plusz néven. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Így nézhet ki a támogatás

Még konkrétum nem jelent meg támogatással kapcsolatban, de a kormány bejelentéseiből már néhány részlet kiderülhetett. Előreláthatóan 2024. év elejétől lesz elérhető az új támogatás, vagyis nem lesz olyan átmeneti időszak, amikor a nagyobb települések otthonteremtési támogatás nélkül maradnának.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Több pénz, de keveseknek

Bár ezzel kapcsolatban nem hangzott el konkrét információ, jó eséllyel emelkedni fog a támogatás összege, hiszen az átalakítás egyik legfőbb indoka éppen az volt, hogy a jelenlegi kedvezmény a városokban nem nyújt elegendő segítséget. A támogatást előreláthatóan vállalt gyermekekre lehet igényelni.

Csak fiatal pároknak

Előreláthatóan a gyermekvállaláshoz kapcsolódó életkori előírás nem változik, továbbra is fiatal házaspárok használhatják ki a kedvezményt, azzal a feltétellel, hogy igényléskor legalább a pár egyik tagja még nem töltötte be a 40. életévét. A bejelentések alapján az első lakás megszerzésére, illetve a családbővítés miatt szükséges nagyobb ingatlan megvásárlására fordítható majd a támogatás összege.

Vállalt gyerekek

A Bankmonitor szakértői megvizsgálták azt, hogy a meglévő információmorzsák alapján hogyan alakulhat át a támogatási rendszer, a jogosultak köre. Érdemes elsőként a gyermekvállalásra tekinteni, hiszen az eddigi ismeretek alapján a kedvezményt vállalt gyermekre lehet majd kihasználni. A hitelintézeti szemlében megjelent tanulmány alapján a 2016-2020 között CSOK-ot igénylők 23%-a vette igénybe a kedvezményt vállalt gyermekre.

Nagyon sokan kieshetnek

Az elemzés alapján a vizsgált évben 28 883 szerződést kötöttek, ebből 6 155 család egy gyermeket, 3 645 család két gyermeket, míg 232 család három gyermeket vállalt. Viszont 18 851 család nem vállalt újabb gyermeket a támogatás igénylésekor. Ez alapján a korábban igénylők közel kétharmada nem tudná kihasználni jövő évtől a városi CSOK Pluszt, hiszen nem vállalt újabb gyermeket.

Életkori szabályok

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy előreláthatóan a gyermekvállalásra vonatkozó életkori szabályok nem változnak, vagyis igényléskor a házaspár legalább egyik tagja nem töltheti be a 40. életévét. Arról nincs információ, hogy hány olyan szerződés volt, ahol mindkét fél átlépte a 40 éves kort, de ezek alapján azért ez a csoport sem lehetett kicsi. Ők alapól kiesnek a támogatási rendszerből, hiszen már nem is tudnának gyermeket vállalni.

Ez a legközelebbi falusi csok település Budapesthez

Ahogy írtunk róla, a közelségi verseny győztese jelenleg Perbál, 27 kilométeres távolságával, és 30 kilométeres körön belül ezen kívül csak Pilisszentkereszt található – egyik sem olcsó ingatlanvásárlási célpont – írja a G7.

Két szélsőség

Budaörs a legdrágább 209 millióval, míg a legolcsóbb Jászkarajenő 19 millió forinttal. Az érintett települések felében 19 és 80 millió forint között szóródtak az árak. A jelenlegi szabályok szerint ráadásul több tucat falusi CSOK-os település van Pest vármegyében, ahol még alacsonyabbak az árak.

Így lehet spórolni

A kertes házak fővárosi és agglomerációs piacán lévő óriási árkülönbségek értelemszerűen a lakásvásárláshoz szükséges hitelösszegre is hatással vannak. A kertes házba vágyó családok rengeteg pénzt tudnak spórolni, ha olcsóbb környékre költöznek. Itt ugyanis kevesebb hitelre van szükség, ami alacsonyabb törlesztőrészlettel megúszható. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció