Kedden délelőtt közlik az infláció októberi alakulásának adata. A szakemberek 6 százalék fölötti számot várnak, ez 9 éves csúcs lehet. BEJELENTETTÉK: 6 és fél százalékos volt az infláció.

Már most is 5 százalék felett van

Az ősz első hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 5,5 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Ennél magasabb inflációt kilenc évvel ezelőtt, 2012 októberében mértek utoljára. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

6 százalék lehet

Az októberi adat ugyanakkor az elemzői előrejelzések szerint nemcsak a szeptemberi 5,5 százalékot fogja meghaladni, hanem 6-ossal fog kezdődni.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Mindenki megérzi

A statisztikusok által számolt érték megkérdőjelezésére egyébként nincs ok, hiszen a KSH egy „átlagos fogyasztói kosárral” számol, ami egy olyan elméleti érték, amellyel a gyakorlatban vélhetőleg senkinek sem egyezik meg a fogyasztása – írja az mfor.hu.

Hivatalos számok

Októberben a fogyasztói árak átlagosan 6,5 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,1 százalékkal nőttek.

Az elemző magyarázza

Virovácz Péter, az ING Bank elemzője szerint nem csak az alacsony bázis következménye a kiugró infláció, hiszen havi alapon is 1,1 százalékkal drágult a fogyasztói kosár. Az ING Bank elemzője is az üzemanyagok drágulása mellett az élelmiszerárak, a szolgáltatások árainak jelentős emelkedését, valamint a tartós fogyasztási cikkek drágulását emelte ki.

A nemzeti bank elégedett magával

A jegybank sikeresen vett részt 2020-ban a válságkezelésben; intézkedéseinek eredménye az is, hogy tavaly az infláció a toleranciasávon belül, a jegybanki cél körül alakult: átlagosan 3,3 százalék volt – értékelte az MNB munkáját Matolcsy György jegybankelnök hétfőn.

Bejelentett áremelés

Emelkedik jövőre az autópálya-matricák díja – derült ki az e-autopalyamatrica.hu-nak az MTI-hez eljuttatott tájékoztatásából -, mivel egy tavalyi rendelet szerint minden évben az inflációhoz igazítják a tarifákat, s az idén 4,9 százalék volt az augusztusban mért infláció a KSH kimutatása szerint. Az éves matrica 44 660 helyett 46 850 forintba kerül majd.

Európában is itt a drágulás

Az erős inflációs nyomások újabb jeleként rekordmértékben emelkedtek az ipari termelői árak szeptemberben az euróövezetben az egekbe szökő energiaköltségek hatására. Az Eurostat közölte, hogy az euróövezetben tavaly szeptemberhez képest 16,0 százalékkal, augusztushoz képest pedig 2,7 százalékkal kúsztak feljebb az ipari termelői árak. Ilyen erős ütemekre még soha nem volt példa az eurózóna történetében.

Kamatemelés

Egyhangúlag döntött a monetáris tanács a jegybanki alapkamat 15 bázispontos, 1,80 százalékra történő emeléséről az októberi ülésén derült ki a jegyzőkönyvekből.

Emelik a minimálbért

Két és fél millió embert érint a minimálbér 200 ezer, a garantált bérminimum 260 ezer forintra tervezett januári emelése – jelentette ki a Századvég Alapítvány vezető közgazdásza.

Címlapfotónk illusztráció.