Éppen ezért nagyon ajánlatos megnézni, mit is eszik meg kutyánk. Ráadásul a tünetek könnyen összetéveszthetőek az epilepsziával. Mindenképpen szükséges elvinni orvoshoz, amennyiben gyanút fogunk.

Ez most a legnagyobb veszélyforrás

Az elmúlt hetekben rengeteg kutya került életveszélyes állapotba, miután penészes diót evett fel a földről, amely ősszel hullott le és ottmaradt a fák alatt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Könnyen végzetes lehet

Mindez a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola közleményéből derül ki. Az avas dióban található penészgomba mérgezést okoz, amely megfelelő kezelés nélkül akár végzetes is lehet.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Azonnal orvoshoz kell vinni

A mérgezés tünetei: hányás, hasmenés, levertség, remegés, zihálás, zavart tudat, epilepsziaszerű görcsrohamok, magas testhőmérséklet. Aki ilyen tüneteket észlel a kutyáján, azonnal forduljon állatorvoshoz.

A legjobb a megelőzés

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola munkatársai arra kérnek mindenkit, különösen figyeljen oda a kutyákra, aki teheti, szedje fel és helyezze a kukába a penészes diókat. Az Alpha-Vet Állatkórház pedig egy sokkoló adatról számolt be Facebook-bejegyzésében.

Majdnem azonos tünetek

E szerint naponta átlagosan három kutya érkezik hozzájuk diómérgezés miatt. Egy másik intézmény, a FeliCaVet Állatkórház pedig úgy látja, sok gazda összekeveri a mérgezéses tüneteket az epilepsziával, ugyanis nagyon hasonlóak a tünetek.

Szinte azonnal jelentkeznek a tünetek

A diómérgezés jellemzően remegéssel, tikkeléssel, inkoordinált járással, görcsökkel kísért tüneteket mutatnak a kutyák, amelyek a méreganyag felvételét követő 30 percen belül jelentkeznek. Ritkán, de az is előfordul, hogy órákkal később kerül ilyen állapotba egy-egy kutya.

Sok tényezőtől függ a kórlefolyás

A tüneti súlyosság és a kórjóslat persze nagyban függ attól, hogy mennyi mérget evett meg az adott kutya, valamint a penész toxintermelő képességétől. A terápia minden esetben tüneti, ugyanis speciális kezelés nincs.

Az sem jobb, ha egészben nyeli le

Enyhe tünetek esetén görcsoldás és infúziós kezelés, súlyos esetben gyomormosás és akár egy hosszantartó mesterséges kóma fenntartása is szükséges lehet – derül ki a 24.hu cikkéből. Ráadásul az sem jó, ha kedvencünk egészben nyeli le a diót.

Könnyen halállal végződhet

Ilyenkor ugyanis elakadhat, ennek pedig teljes bélelzáródás lehet a kovetkezménye. Ez közvetlen életveszélyes állapotot is eredményezhet, s kezeletlen esetekben akár akár a kutya pusztulásával is járhat egy ilyen eset.

Így lehet megelőzni

A diómérgezés megelőzésére a legjobb, ha nem hagyjuk, hogy kutyánk tavaly lehullot diót szedegessen. Érdemes ellenőrizni a kertet és az udvart, majd onnan eltüntetni a penészes dolgokat. De a legegyszerűbb megtanítani őt arra, hogy csak a gazdától fogadhat el ételt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk illusztráció, forrás: Pixabay.)