Az OTP már márciusban értesítette ügyfeleit a bankszámla díjainak emeléséről. Áprilisban a többi pénzintézet is hasonló lépésre készül, eddig három bankról nem tudni, merre lép tovább.

Áremelési hullám söpör végig

Az OTP már márciusban értesítette ügyfelet az áremelésről, áprilisban több bank is hasonló lépést fog tenni. Így az összes bankszámlához és bankkártyához tartozó díjat a tavalyi infláció átlagos értékével, azaz 14,5 százalékkal megemeli. Ezt 60 nappal a változások életbe lépése előtt meg kell tenniük. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megkerülhetik a szabályokat

Ez a 60 napos szabály azonban megkerülhető abban az esetben, ha az általános szerződési feltételek vagy az üzletszabályzat eleve előírja, hogy mikortól lépnek életbe a megváltozott díjak. Ezt használta ki az OTP is, amely már az előző hónaptól változtatott a díjszabásán.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Áprilisban indul el a tömeges emelés

A K&H, az Oberbank és a Magnet már februárban kifüggesztette az új kondíciós listáját, így ezeknél a bankoknál a 60 napos határidő betartása mellett áprilisban jön majd az emelés.

Májusban újabb emelés várható

A Raiffeisen Banknál április 1-től érvényesek az új díjak. A pénzintézet szinten minden díjtételnél alkalmazta a 14,5 százalékos emelést. A CIB, az UniCredit és az Erste viszont később szánta el magát erre a lépésre, náluk májustól várható majd emelkedés a költségekben.

Több pénzintézet még nem nyilatkozott

Vannak olyanok is, amelyek még nem emeltek, de például a Gránit Bank üzletszabályzata lehetőséget biztosít a 60 nap kikerülésére. A Magyar Bankholding tagbankjainak (MKB, Takarékbank) honlapján sincsenek még fent áremelésről szóló hirdetmények, nyilván az egyesülés befejezéséig várnak még ezzel.

Senki sem ússza meg

Ezek alapján kijelenthető, akárhol is bankolunk, senki sem fogja megúszni az áremelést. A Bank360.hu cikke szerint érdemes online összehasonlítani az árakat, és a bankolási szokásainkat figyelembe véve a legkedvezőbb díjcsomagot választani.

Akár bankon belül is válthatunk

Nem egyszerű a bankváltás, de érdemes megnézni, hogy a saját bankunkon belül találunk-e kedvezőbb díjcsomagot. Főleg azt érdemes vizsgálni, hogy a lehetnek olyan tételek a számlacsomagunkban, amit nem is használunk.

A bankváltás is szóba jöhet

Ma már csak minimális adminisztrációval jár az átszerződés, így esetleg egy másik pénzintézet másik csomagjára érdemes lehet átszerződni.

Legutóbb januárban volt drasztikus áremelés

A budapestkornyeke.hu korábban írt arról, hogy 2023 januárjában történt egy drasztikus áremelés. Akadt olyan számlacsomag, amely akár 3000 forinttal is emelkedett.

Ez a kedvező számlavezetési díj feltétele

Azok, akiknek a számlájára érkezik havonta egy bizonyos összeg, egyes bankoknál igen kedvező számlavezetési díjjal kalkulálhatnak. Fontos azonban, hogy a feltételeknek minden hónapban teljesülnie kell. Ellenkező esetben viszont magasabb számlavezetési díjat számíthatnak fel.

A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: archív