Erzsébetváros közgyűlése csütörtökön elfogadta a bulinegyedre vonatkozó új csendrendeletet, amely minden eddiginél szigorúbban szabályozza a vendéglátóhelyek éjszakai nyitvatartását és működését.

A bulinegyed ügye hosszú évek óta húzódik, a területen működő vendéglátóhelyekre virágzó nemzetközi buliturizmus épült, miközben a helyi lakosok szerint egyre élhetetlenebbé válik a városrész.

A tavaly ősszel megválasztott új polgármester, a DK-s Niedermüller Péter már a kampányban azt ígérte, rendezi a helyzetet. A portál szerint a szigorítás időzítése ugyanakkor nem szerencsés a vendéglátóhelyek szempontjából, hiszen a koronavírus-járvány megtépázta a turizmust, és éppen most, a közösségi korlátozások lazítása után remélték, hogy elkezdődhet némi konszolidáció.

A rendelet a vendéglátóhelyeket és a boltokat is szabályozza: A vendéglátóhelyek a Király utca–Erzsébet körút (mindkét oldalán)–Rákóczi út–Károly körút által határolt területen csak akkor lehetnek nyitva 24 és 6 óra között, ha erre külön engedélyt kérnek és kapnak az önkormányzattól. A boltok pedig csak akkor maradhatnak nyitva éjfél után, ha a 22 és 6 óra közötti időszakban nem árulnak alkoholt.

A vendéglátóhelyeknek az engedélyhez olyan feltételeket kell teljesíteniük, mint hogy nem engedhetik a vendégeknek, hogy alkoholt vigyenek ki az utcára; takarítaniuk kell a hely előtt az utcát; nem adhatnak italt műanyag pohárban; azoknak is biztosítaniuk kell a mosdóhasználatot, akik nem fizető vendégeik; 22 és 6 között nem folytathatnak áruszállítást, göngyölegmozgató tevékenységet, illetve mérniük és korlátozniuk kell a zajszintet.

A bulinegyedbeli helyzet rendezésének elősegítésére alakult Night Mayor BUD nevű egyesület szóvivője, Németh G. Dániel a döntésről a Facebook-oldalán azt írta, a 7. kerület minden idők legszigorúbb csendrendeletét fogadta el a bulinegyedben. Azt, hogy maguk a vendéglátóhelyek hogyan fogadták a döntést, illetve milyen hatást várnak az új rendelettől, jól illusztrálja, hogy egyikük, a Hivatal kitette a kirakatba az eladó táblát:

Meguntuk.

Posted by Hivatal on Friday, June 26, 2020

Kiemelt kép: Illusztráció