Szigetszentmiklóson áll a bál. A polgármester, Nagy János régóta nincs jóban az egyik alpolgármesterével, Jószai Attilával, aki a helyi hatpárti Összefogást 2019-ben tető alá hozta. A kapcsolatuk akkor romlott meg igazán, amikor az alpolgármester felesége, Jószai Teodóra tavaly bejelentette az indulását az ellenzéki előválasztáson, ezzel a polgármester ellenfele lett, ráadásul az előválasztást meg is nyerte. Az országgyűlési választásokon azonban az ellenzéki jelölt, Jószai Teodóra alulmaradt a fideszes Bóna Zoltánnal szemben. Most tovább gyűrűzik a balhé Szigetszentmiklóson. Ma lemondott Jószai Attila, Szigetszentmiklós alpolgármestere, aki exkluzív interjút adott a portálunknak. Természetesen a polgármestert is megkeressük, ha rendelkezésünkre áll, vele is szívesen interjút készítünk itt a BudapestKörnyéke.hu hírportálon.

Alpolgármester úr, Ön ma adta ki a sajtóközleményét, ebben az áll, hogy az utolsó csepp a szigetszentmiklósi polgármester, Nagy János puccskísérlete volt, elhatárolódik tőle. Miről van szó pontosan, miért döntött úgy, hogy lemond?

Ami most zajlik, egy nyílt puccskísérlet. Nagy János útkeresése lényegében három éve tart. Az együttműködésre képtelen polgármester mindig annál a pártnál kér menedéket magának, akit éppen ki akar használni. Hol az MSZP, hol a Jobbik, hol a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) volt, most pedig a Fidesz a kiszemeltje. Mindeközben folyamatosan függetlennek és civilnek vallja magát, amiből annyi igaz, hogy nem párttag, csak MMM-aktivista. Az elmúlt két hét eseményei azt mutatták, a polgármester folytatja az ellenzék megosztását. Terve, hogy a régóta változtatásért kiáltó bizottsági struktúra átalakítására hivatkozva a Fidesszel összeállva rúgnának ki ellenzéki bizottsági és felügyelőbizottsági tagokat. A Szervezeti és Működési Szabályzat módosítását követően leváltana engem és a másik alpolgármestert is.

Ezt honnét tudja így előre?

Az elmúlt két hétben folyamatosan telefonálgat ellenzéki képviselőtársaimnak. Bizottsági tagságaik megszüntetését, csökkentését lobogtatja, ha nem állnak be a sorba mögé. 2019-ben több civil hátterű lokálpatrióta került javaslatomra külsős bizottságokba. Létrehoztunk egy olyan bizottságot is, ami az elmaradt városrészek fejlesztésére koncentrált. Akik kicsit is kritikus hangot ütöttek meg az üléseken, azok ennek a javaslatnak az áldozatai lennének. Mindezért cserében a Fidesz frakcióirodát kér munkatárssal, továbbá felügyelőbizottsági és bizottsági helyeket. A helyi Fidesz-elnök a hírek szerint még tanácsnok is lenne. A meghívó már kiment, tervezett előterjesztéseket pótkézbesítéssel, valószínűleg helyszíni kiosztással kívánja megtárgyalni. Ismerős a módszer, fideszes tempó. Ha ez összejön nekik, akkor kapnak fideszes frakcióirodát, munkatársat, tanácsnokot, miközben Nagy János rendre költségcsökkentésről beszél. A Fidesz pozíciót akar foglalni és az előválasztást elbukó, sértődött Nagy Jánosban partnert talál ehhez. Évek óta zsarolja környezetét hol a lemondásával, hol a testület feloszlatásával.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ön és a szigetszentmiklósi polgármester, Nagy János régóta nincsenek jóban egymással. Miért alakult így a kapcsolatuk, hiszen lehetett volna ez gyümölcsöző is, nem?

Először is szeretném leszögezni, hogy korrekt együttműködésre készültem Nagy Jánossal. Ahogyan már a 2014-2019-es ciklusban is szakmailag támogattam képviselői munkáját – még az előterjesztéseket is rendre elkészítettem helyette – úgy alpolgármesterként is mögé szerettem volna tenni a szakmát, ezzel segítve polgármesteri munkáját. Hogy miért nem hagyta, arról két elképzelésem van. Egyrészt Nagy János sosem akart polgármester lenni, illetve csak ideiglenesen, hogy ebből a pozícióból pályázhasson az egyéni országgyűlési képviselői székbe. Mivel úgy gondolta, ebben ellenfelek lehetünk, a 2019 őszi, közös győzelem után rögtön megkezdte kiszorításomat és a nyilvánosság előtt bajkeverőnek állítva be, egyben a lejáratásomat is. Amikor feleségem, Teodóra jelentkezett be az országgyűlési képviselőjelölti pozícióra, akkor is csak a saját esélyeire gondolt – úgy próbálta azokat növelni, hogy a Jószai nevet igyekezett hiteltelenné tenni azzal, hogy kiebrudalt a pozíciómból. Másrészt egyszerűen gazdagodni akart, és tudta, hogy nem fogom hagyni a törvénytelenségeket. Valószínűleg azért nem kaptam hatáskört, hogy ne vehessek részt a tárgyalásokon, ne láthassak bele a lapokba, és ezért nem támogatta az addiginál szigorúbb beszerzési szabályokat indítványozó Demokrácia-csomagot sem.

Az országgyűlési választási kampányban a másik alpolgármester, Jaksa-Ladányi Emma (LMP) FB bejegyezéseiben nyíltan a Fidesz jelöltjét támogatta, amiért az LMP nyíltan el is határolódott tőle márciusban és felszólították mandátumának visszaadására.

Jaksa-Ladányi Emma stílusával toxikus légkört teremtett a hivatalban. Van dolgozó, aki nyugtatókat szed, más felmondott emiatt. Nagy Jánosnak ellenzéki városvezetőként kutya kötelessége lett volna azonnali hatállyal visszahívását kezdeményezni, amiatt, amit az országgyűlési kampányban művelt. Hagyta. Most váltaná csak le, mert ez lehet a Fidesz feltétele az együttműködésért cserében. Egyébként hetek óta castingolja az ellenzéki képviselőket, hogy ki vállalná el az alpolgármesterséget. Mivel kizárólag fideszes támogatással tudja megcsinálni a cserét, így az ilyen árulónak nincs jövője az ellenzéki oldalon.

Sokat cikkezett a sajtó arról, hogy az Ön alpolgármesteri megbízatását a pandémia alatt a polgármester visszavonta. Később a kormányhivatal állásfoglalása szerint ez jogszerűtlen volt. Végül mi lett ennek az ügynek a vége?

Igen, valóban rengeteget szerepelt az ügy a sajtóban, sajnos. Jogszerűtlen volt a leváltás. A testület többsége ezt figyelembe véve semmissé tette a döntését és a jogosan járó – ki nem fizetett béremet is megszavazta. De a polgármester ezt a decemberi határozatot sem hajtotta végre, így jelenleg is peres eljárás zajlik, hogy érvényesíthessem jogaimat. Ő költségcsökkentésre hivatkozott a felmentésemkor is, de előtte egy hónappal több  tízmilliós jutalmakat fizetett ki a hivatalban. Tizennyolc hónapja húzza az időt, tizennyolc hónapja tartja vissza a béremet. Kinek a játszmája ez? Az enyém biztosan nem.

Csepel és térségében, a Pest megye 8-as választókerületben sokak meglepetésére az Ön felesége, Jószai Teodóra nyert, aki civilként a DK jelöltjeként indult, a Momentum támogatta az előválasztáson Nagy Jánossal szemben, aki a Jobbik jelöltje volt a többi párt mellett. A felesége nyert a regnáló polgármesterrel szemben, van ennek köze az Önök közötti harchoz?

Teodóra 2021. január 12-én jelentette be, hogy indul az előválasztáson. Egy hét múlva, január 19-én Nagy János egyszemélyi döntéssel kirúgott engem. Egyértelmű, piti játszma volt, az esélyes ellenfél anyagi és erkölcsi ellehetetlenítésére irányult. Pedig minden logikus számítás szerint a választókerület központjának, polgármesterének kellett volna nyerni az előválasztáson. Egy valódi civil, politikai kezdő győzte le. Teodórának az előválasztási győzelemhez nem gratulált, nyilvánosan semmiben nem támogatta. Megtévesztő módon azt terjesztette, hogy mi nem kértük támogatását, de ez nem igaz. Azt kértük, hogy Nagy János rendezze a miatta befeszült szigetszentmiklósi helyzetet, hogy ne legyen ennek kihatása a kampányra. Azaz fizesse ki a jogtalanul megvont béremet; szedje le a február közepéig megtévesztő módon kint hagyott előválasztási plakátjait és adjon interjúlehetőséget az ellenzék jelöltjének a helyi újságban. Egyiket sem teljesítette úgy, hogy a fideszes ellenfél, Bóna Zoltán egész oldalas interjúfelületet kapott a városi újságban. A bérezésem jogszerűségével kapcsolatosan a közös ellenzék jogászát, dr. Litresits Andrást kérte fel Márki-Zay Péter és a DK állásfoglalásra, aki megerősítette, hogy ezt a járandóságot jogtalanul vonta meg Nagy János. Tudom, hogy MZP is többször kérte, hogy tartsa be a képviselőtestületi határozatot, de ő sem tudott rá hatni. Az óriásplakátjait a szeptemberi vereség után öt hónappal, már a kampányhajrában tüntette el. Alattomos, kicsinyes játék volt ez is Nagy János részéről. Ide kapcsolódik: “Kritikus pillanathoz értünk, a Csepel-szigeten ki kell tennünk a megtelt táblát és ideje rendbe hozni a dolgokat” – mondja Jószai Teodóra a csepeli agglomeráció ellenzéki országgyűlési képviselőjelöltje

Keményen fogalmaz a polgármesterrel kapcsolatban. Úgy tűnik, ebből béke biztosan nem lesz. Ha jól értjük, politikailag az Ön legnagyobb problémája, hogy Ön szerint Nagy János nyitni kezdett a Fidesz felé. Nem érthető álláspont ez egy független polgármestertől az országgyűlési választási eredmények ismeretében, amely elsöprő Fidesz győzelmet hozott?

A függetlent tegyük zárójelbe. Hatpárti támogatást kapott, így nyert mandátumot ellenzékiként. Én inkább értékrend nélküli érdekvezéreltségnek nevezném ezt. Az, hogy városfejlesztési szakmai kérdésekben időnként a Fidesz is velünk szavaz, az teljesen normális dolog. Ám az, hogy a koalíciós társait és bennünket támogató civileket készül kicsinálni, az szimpla árulás. Nagy János felém áradó, indok nélküli bosszúvágya, féltékenysége egyértelmű. Közben a város fejlődése egyszerűen megakadt. Nem lehet csak a kormányzati adómegvonásokra fogni a semmittevést. Több hónapos, éves csúszásban vannak korábban megkezdett projektek. Kezdhetném a sort a bebukott Temesvári utcai óvoda építésével, a piacfejlesztési projekt csúszásával. Ezek két éve csúsznak, most írják ki csak a közbeszerzésüket. A tiszta gazdálkodás érdekében a Momentummal közösen két éve benyújtottuk a Demokrácia-csomagot, ami szigorú, korrupciómentes beszerzési eljárásokról, átlátható működésről szólt. A beszerzési szabályzat szigorítását Nagy János polgármesterként már nem támogatta. Egész mostanáig hallgattam az általa generált káoszról, mert az ellenzék egysége fontosabb volt, de megértettem mit jelent, „ha próbára akarod tenni egy ember jellemét, akkor adj neki hatalmat.” Sőt, most sem szólnék, ha városvezetőként teljesítene, és nem keresné az utat nyilvánosan a Fideszhez. De drámaian romlik a helyzet. Hangsúlyozom, itt nem az ellenzéki pártok együttműködéséről beszélünk, ez nem politika, hanem egy alkalmatlan vezető ámokfutása. Sajnos a Fidesz stílusa sokakban félelmet kelt és ez az egzisztenciális félelem erősen szelektál. Még egy negyvenezres város vezető politikusának kiválasztásakor is. Akinek van mit veszítenie, nem vállalja, így lehet komolyabb képzettség nélkül, mások erejét és szakmai tudását felhasználva pozíciót foglalni. Én hiszek a csapatmunkában, ő bokszolóként az egyszemélyi leuralásban tud gondolkodni. Ez nem járható út ellenzéki oldalon. Újra fogjuk gombolni a kabátot Szigetszentmiklóson 2024-ben.

Amennyiben a sajtóközleményében említett polgármesteri előterjesztést elfogadják fideszes többséggel, Ön szerint mi következik?

Biztos vagyok benne, hogy a fedősztori indoka a költségcsökkentés lesz. Ez az előterjesztés viszont a kritikus hangok elhallgattatásáról szól. Ha ezt beterjeszti és a Fidesz támogatni fogja néhány árulóval együtt, akkor kiebrudalja azokat a civil bizottsági tagjainkat a rendszerből, akik hozzásegítették a csapatot a 2019-es győzelemhez, de mára csalódtak benne. Évi többszázmillió forintot lehetne megspórolni a városban, ha lenne rá szándék. Az önkormányzati közszolgáltató működése jelen formájában gazdaságtalan. Párhuzamos struktúrák működnek a városban, kulturális és beruházási feladatokat az önkormányzat mellett intézmények és városi cégek is ellátnak a személyi állomány felduzzasztásával, amit még a Fidesztől örököltünk. Évi százmilliós nagyságrendű az a jutalom, amit kifizet Nagy János költségvetésbe bújtatva a hivatalnak évi 2-3 alkalommal. Lojalitást vásárol magának pulykapénzen. Közben a testület egy pár milliós kutyafuttató kialakításán vitatkozik hónapok óta, mert nincs pénz semmire. Valójában ezeken és a felduzzasztott polgármesteri kabinet bővítésén is lehetne spórolni. A városi pletykák nem érdekelnek, még ha azok FB kommentek formájában meg is jelennek, mert engem nem érdekel a polgármester magánélete. Az viszont felelős városvezetőként igen, ha a kabinetben egy OKJ-s végzettségű virágkötő is megbízást kap havi többszázezres bruttó fizetésért. Ráadásul a városházi téboly addig jutott, hogy meg van tiltva, hogy a hivatali dolgozók felvegyék – nekem és más képviselőknek is – a telefont. Ilyen még a Fidesz alatt sem volt, mikor ellenzékben voltunk. Ez egy mini-diktatúra marad még bő másfél évig. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Jószai Attila, Szigetszentmiklós lemondott alpolgármestere