Napokon belül utoléri az áremelkedés azokat, akik a füstmentes dohánytermékeket fogyasztják. A cigarettahelyettesítő alternatív termékek eddig nem estek a jövedéki adó hatálya alá, ám ez február 1-jétől megváltozik. Akár 700 forint is lehet a drágulás dobozonként.

Jócskán megugrik az áruk

Szerdától jócskán megugrik az úgynevezett hevített dohánytermékek ára, ám az Európai Bizottság már elkészítette a javaslatot a hagyományos cigaretta jövedéki adójának emeléséről, azaz néhány hónapon belül minden termék drágulhat a Nemzeti Dohányboltokban. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Jövedéki adó hatálya alá kerülnek

A cigarettahelyettesítő alternatív termékek, amelyek dohány elégetése nélkül, hevítéssel bocsátanak ki belélegezhető anyagot, eddig nem estek a jövedéki adó hatálya alá, ám ez február 1-jétől megváltozik.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Dobozonként plusz 700 forint

Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group együttműködő partnere a Világgazdaság megkeresésére úgy számolt, szálanként 35 forint jövedéki adót kell fizetni utánuk, ami 20 szálas dobozt feltételezve dobozonként 700 forintot tesz ki – ennyivel kerülnek tehát többe a hevített dohánytermékek szerdától.

Alternatíva lehetne

Magyarországon körülbelül kétmillió ember dohányzik, és a szakértők szerint a füstmentes termékek alternatívát nyújthanak egy kétlépcsős leszoktatásban, azaz előbb a kevésbé káros termékek felé fordítva a fogyasztót, majd – mivel ezek is egészségtelenek – elérni, hogy végleg tegye le a cigarettát.

A függő embert nehéz leszoktatni

„A cigarettában négyezer hatóanyagot ismerünk, ebből száz-százhúsz daganat-, érelmeszesedés- és tüdőbetegség-keltő hatású. A függő embert nagyon nehéz leszoktatni, és ha nem sikerül, akkor azt kell végiggondolnunk, képesek vagyunk-e olyan alternatívát mutatni, amelynek köszönhetően tovább élhet, mert nem visz be annyi káros anyagot a szervezetébe” – utalt a lapnak a hevített és elektromos dohánytermékekre dr. Toldy-Schedel Emil, a Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület elnöke, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója, elismert kardiológus.

Erősödhet a feketepiac

Egy európai tanulmány egyébként azon szakértők álláspontját támasztja alá, akik szerint a cigaretta drágulása még inkább a feketepiacot erősítheti, miközben a differenciált adóztatás a füstmentes dohány- és nikotintermékekre való átszokás támasza is lehetne.

Kettős minimumérték

A jövedéki adó és a dohányzás kapcsolatában az Európai Unió kettős minimummértéket határoz meg: legalább 90 eurónak kell lennie ezerszálanként, és el kell érnie az eladási ár 60 százalékát.

A cél a dohányzók számának csökkentése

A BudaPestkörnyéke.hu tájékoztatott arról a közelmúltban, miszerint az Európai Unió azon munkálkodik, hogy egyre kevesebben dohányozzanak. A Financial Times úgy tudja, hogy ezért az unió felülvizsgálná a dohánytermékek adóztatását. A cigaretta jövedéki adóját a tervek szerint megdupláznák. 

Itt is emelnék az adókat

Jelenleg a cigarettákra kivetett jövedéki adó minimum 1,8 euró. Ezt szeretnék 3,6 euróra felemelni húsz szálanként, azaz dobozonként. Ez különösen a kelet-európaiak számára lenne nagy áremelés, ahol egy csomag cigaretta akár 3 euróba is kerülhet. Most 20 szál cigaretta jövedéki adója 836 forint, ha ez Európai Bizottság javaslatát elfogadják, akkor 1500 forint lehet a minimum adótartalom.

Ennyivel drágulhatnak a cigaretták

Ha a javaslat elfogadásra kerül, akkor azt minden dohányos meg fogja érezni. Egy doboz cigaretta árába ugyanis be kell majd építeni a 700-800 forintos adóemelést. Így az 1900-2000 forintos dobozonkénti ár 2600-2800 forintra növekedhet. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció