Drasztikus mértékben emelkedhet a hagyományos dohánytermékek jövedéki adója, ami érzékenyen érintheti a dohányosokat.

A cél a dohányzók számának csökkentése

Az Európai Unió azon munkálkodik, hogy egyre kevesebben dohányozzanak. A Financial Times úgy tudja, hogy ezért az unió felülvizsgálná a dohánytermékek adóztatását. A cigaretta jövedéki adóját a tervek szerint megdupláznák. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nézzük a konkrét számokat!

Jelenleg a cigarettákra kivetett jövedéki adó minimum 1,8 euró. Ezt szeretnék 3,6 euróra felemelni húsz szálanként, azaz dobozonként. Ez különösen a kelet-európaiak számára lenne nagy áremelés, ahol egy csomag cigaretta akár 3 euróba is kerülhet.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ez a helyzet idehaza

Magyarországon a KSH statisztikái szerint 1900-2000 forintba kerül egy doboz cigaretta. Ez euróra átszámítva megközelíti az 5 eurót.

Volt már idén adóemelés

Idén júliusban egyébként egyszer már volt idehaza adóemelés a cigaretták kapcsán. A költségvetési kiigazító csomag keretein belül különadókat vetettek ki és emelték is azokat. Most 20 szál cigaretta jövedéki adója 836 forint, ha ez Európai Bizottság javaslatát elfogadják, akkor 1500 forint lehet a minimum adótartalom.

Ennyivel drágulhatnak a cigaretták

Ha a javaslat elfogadásra kerül, akkor azt minden dohányos meg fogja érezni. Egy doboz cigaretta árába ugyanis be kell majd építeni a 700-800 forintos adóemelést. Így az 1900-2000 forintos dobozonkénti ár 2600-2800 forintra növekedhet.

Az új típusú dohánytermékek sem ússzák meg

Az elektromos cigaretták és a hevített dohánytermékek adóztatásása is napirenden van. Ezeknek az adóját a hagyományos cigaretták adóterheléséhez szeretnék kötni. Ezek az új dohánytermékek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a fiatalabb korosztály körében.

Ez a végső cél

Az Európai Unióban azt szeretnék, ha a 2040-es nemzedék dohányzásmentes lenne. Az unió rákellenes tervein belül az egészségügyi tisztviselők azon fáradoznak, hogy lecsökkentsék az uniós állampolgárok között azok arányát, akik dohányoznak. Ez az érték jelenleg 25%, amit 2025-re 20%-ra, 2040-re pedig 5% alá mérsékelnének.

Ezek is érdekelhetnek!

A drágulás hatásos lehet

Rob Branston, a University of Bath üzleti gazdaságtan vezető tanára azt mondja, hogy az adóemeléssel el lehet érni a dohányzás visszaszorítását. Szerinte jövedéki adóminimumok emelésével vissza lehet szorítani a rákot és más betegségeket is, írja a Portfolio cikke. A hirtelen történő jelentős adóemelésnek viszont következménye lehet az illegális kereskedelem felélénkülése, figyelmeztet Peter van der Mark, az Európai Dohányzási Dohányipari Szövetség főtitkára.

Ezt mondja a hatásvizsgálat

A kiszivárgott adatok szerint erős lenne a hatása a jövedéki adó emelésének mind a fogyasztókra, mind a gazdasági szereplőkre. Ez különösen az olyan országokra igaz, mint Magyarország, Bulgária, Szlovákia és Lengyelország. Itt ugyanis a cigarettaárak alacsonynak tekinthetők. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: archív