Az ország több pontjára is elutazott az alkatrészekért, nem is akármilyen járművel tette mindezt.

Másfél éve kezdte

Egy férfi 2021 tavaszán döntött úgy, hogy Magyarország különböző településeiről fog katalizátorokat lopni autókból. Célja az volt, hogy az alkatrészeket készpénzért eladja. A katalizátorok azért értékesek, mert nemesfémet tartalmaznak, ezt pedig a férfi jól tudta. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Felkészülten látott munkának

A lopássorozatot precízen eltervezte a tolvaj. Beszerzett fűrészeket, emelőket, elektromos kulcsokat valamint különféle vágószerszámokat is. Mielőtt nekilátott volna annak, hogy kiszerelje egy autóból a katalizátorát, terepszemlét is tartott.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Már az utazását is alaposan megszervezte

Olyan gépjárművel közelítette meg a tettei helyszínét, amit korábban kiselejtezett az egyik rendvédelmi szerv. Azt remélte a férfi, hogy így jóval kisebb eséllyel fogják a közutakon igazoltatni azt követően, hogy egy bűncselekmény helyszínéről távozik.

Előre tájékozódott

A negyvenes éveiben járó férfi nem vaktában dolgozott: előre áttanulmányozta a használtautó-hirdetéseket. Olyan típusú kocsikat keresett, amelyekről tudta, hogy ha eladja a katalizátorát, akkor annak nemesfém tartalma miatt komoly pénzösszeget tud majd zsebre tenni. Célpontjai ezért használtautó kereskedések lettek.

Különböző településeken is megfordult

Budapesten kívül Kaposváron, Vácon és Szekszárdon is járt a bűnöző. Tíznél is több használt autó kereskedésbe tört be a vád szerint. Összességében több millió forint kárt okozott a katalizátorok eltulajdonításával.

Ezek is érdekelhetnek!

Ezek a pontos számok

A tolvaj volt, hogy a kereskedésekben kiállított autókat vette célba, de megesett, hogy egy félreeső parkolóhelyen álló kocsiból szerelte ki a katalizátort. A lopássorozat eredményeként 16 sértett károsult, akiknek 112.800 és 875.700 forint közötti kárt okozott. Az illegális úton szerzett alkatrészekt a férfi egy erre szakosodott cég számára adta el.

Nem akart feltűnést kelteni

A férfi gondolt arra, hogy feltűnést kelthet, ha nagy számban adja le az alkatrészeket. Ezen kívül nem akart adózási szempontból sem problémába kerülni, ezért cselhez folyamodott. Bevonta apját, barátnőjét és egy ismerősét is, és arra kérte őket, hogy a saját nevükben adják le a bűnös úton szerzett katalizátorokat.

A kaposvári rendőrök fogták el

Idén márciusban sikerült a kaposvári rendőröknek beazonosítani és elfogni az elkövetőt. Ezt követően le is tartóztatták. Most született ítélet a sorsa felől.

Ez vár rá

A katalizátorok ellopására szakosodott vádlottra végrehajtandó börtönbüntetést szabhatnak ki. Ezen felül eltilthatják közügyektől, járművezetéstől, sőt, vagyonát is elkobozhatják. Három társát pénzbüntetésre ítélhetik. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Egy autó, amelyből kiszerelték a katalizátort – Forrás: Magyarország Ügyészsége