Nagy a baj a pesti agglomerációban, háztartások ezreitől senki sem viszi el a szelektív,- és zöldhulladékot. Hiába fizették ki a lakók a szolgáltatás árát, Csömörön, Pécelen, Kistarcsán és Kerepesen, egyre nagyobbak a szemétkupacok a házak előtt. Már a fideszes, vagy korábban a kormánypártban politikzáló polgármestereknél is betelt a pohár. Velük sem áll szóba az állami kukaholding (NHKV) vezérigazgatója, de egyesek szerint a térség országgyűlési képviselője, Vécsey László sincs a helyzet magaslatán.

Egyre büdösebbek az utcák

Egyre csak gyűlnek a szemeteszsákok a pesti agglomeráció egyes településeinek utcáin. Van olyan település, ahonnan már két hete senki sem vitte el a zöld,- és szelektív hulladékot. A nagy melegben a szerves anyag poshadni, rothadni kezdett, egyre büdösebbek az utcák. A probléma az egykori Zöld Híd Kht. szolgáltatási területét érint a pesti agglomeráció keleti részén. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szemétkupac a polgármester háza előtt

Kerepes polgármestere, Gyuricza László is kiborult, ezt írta a közösségi oldalán: „Mint tapasztalják megint nem vitték el a zöldhulladékot és a szelektívet. Az én házam előtt is ott éktelenkedik és erjed ebben a melegben a bezsákolt zöld…Elnézésüket kérem, a mostanság tapasztalható hulladékszálltási gondok miatt, reméljük, hogy nem megint a Katasztrófavédelem fogja megoldani a problémát mint 2018-ban!”

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Szemétdombok az utcán

Gyuricza László, kerepesi polgármester háza előtti kupac – Forrás: Facebook/Gyuricza László
Zsákok Csömörön – Fotó: BPK
Szemétkupac Gémesi György Facebook-bejegyzéséből

Kukabotrány

Talán sokan emlékeznek még az önkormányzati választások előtti kukás botrányra, amelynek főszereplője a térség hulladékszállítását végző Zöld Híd Kht és Gémesi György, Gödöllő ellenzéki polgármestere, a helyi hulladékgazdálkodási társulás akkori elnöke volt. Lényegében leállt akkor is a szemétszállítás, Gémesi Györgyöt sokan kritizálták. Majd lemondatták, a Katasztrófavédelem vette át a hulladékszállítást a térségben, a hulladékkezelő szervezetekbe pedig beültek azok, akik most kiakadtak. Juhász István kistarcsai fideszes polgármester a hulladék gazdálkodási társulás elnökének választották, Gyuricza László, kerepesi Fidesz támogatott polgármester a társulás alelnöke lett, igaz pár hónapja lemondott és kilépett a kerepesi Fidesz frakcióból is.

Gémesi György hátradőlve mosolyog

Gémesi György most a Facebookon szólt hozzá a lehetetlen állapotokhoz, lényegében a térség fideszes országgyűlési képviselőjét, Vécsey Lászlót hibáztatja. Gémesi állítja: a képviselő négy évvel ezelőtt politikai presszióval eltávolította őt az elnöki pozícióból, miután szándékosan kivéreztették a Zöld Hidat és támogatta a mostani vezetők kinevezését, akik munkájukért havi 200 ezer forint tiszteletdíjat kapnak. Gémesi megjegyzi: ő 12 évig ingyen végezte a feladatot.

Aggódik a polgármester

Tény, hogy a Gémesitől 2018-ban puccsszerűen átvett szemétszállítás új vezetői, például a kistarcsai és kerepesi polgármester most kellemetlen helyzetbe kerültek. Juhász István, Kistarcsa fideszes polgármestere egy aggodalmas posztban arról számolt be, hogy a helyi hulladékszállító cégek és a nemzeti kukaholding között mintegy 1 milliárdos elszámolási vita van. Keresték a kukaholding (NHKV) vezérét, de szóba sem áll velük.

Csukott ajtók a fideszes polgármester előtt

Így fogalmaz a kistarcsai fideszes polgármester: „Hiába kérünk hónapok óta időpontot az NHKV vezetőjéhez, Vásárhelyi Tiborhoz, egyszerűen csukott ajtókkal állunk szembe. Állunk és nem értjük a kialakult helyzetet, miközben az autóinkat a szervizelések elmaradása miatt sorban rakjuk félre, aminek következtében járatok maradnak el, kerülnek átszervezésre. Ameddig még lehet….Úgy gondolom sem a társulás vezetése, sem a cégek menedzsmentje nem tehet arról, hogy egy több milliárdos lyukat ütött az NHKV a szolgáltató költségvetésébe.”

Kicsit könyörög a polgármester

Ezt követően a fideszes polgármester lényegében nyilvánosan könyörögni kezd az állami kukaholding főnökének: „Tisztelettel kérem Vásárhelyi Tibort, hogy minél előbb fogadja munkatársaimat, a két cég ügyvezetőjét, hogy a helyzet minél előbb nyugvópontra kerüljön a szolgáltatás biztonsága érdekében! Mi nem plusz pénzt szeretnénk, csak ami jár! A tisztelt lakosok és polgármester kollégáim türelmét pedig végtelenül köszönöm.” – teszi hozzá a kistarcsai polgármester.

Valakinek felelnie kell

Közben a lakóknak nagyon elegük van már a sok büdös szemétből. Nem érdekli őket a hatalmi harc, és az sem, hogy ki a fideszes, ki nem és miért nem viszik el a szemetet. Egyre többen írnak arról, hogy fizetnek egy szolgáltatásért, a szolgáltató pedig nem teljesíti a szerződésben vállalt kötelezettségét, ezért valakinek felelnie kell. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Szemétkupac Csömörön – Fotó: BPK