Ha karrierjét tervezgeti, és elsősorban olyan fenntartható készségeket szeretne fejleszteni, amelyekre a munkaadóknak leginkább szükségük van napjainkban, fontos, hogy ismerje a munkaerőpiac legfontosabb trendjeit. Ha ugyanis tisztában van az alkalmazotti szféra legfelkapottabb lehetőségeivel, ráhangolódhat, hogy a hazánkban legkeresettebb hivatások valamelyikében szerezzen pozíciót magának. Vajon melyek azok a szakmák, amelyekben a legszámottevőbb növekedés várható a következő öt évben? Átnézünk néhány foglalkozási potenciált, amelyek a legpopulárisabb állásajánlatok tárházát rejtik.

Átalakult a munkaerőpiac

A keresettnek minősülő karrierek olyan kiváló lehetőségeket kínálnak, amelyek hosszú távú növekedési esélyt és sok nyitott pozíciót tartalmaznak. A leginkább felkapott szférák arra törekszenek, hogy olyan képzett jelöltekkel töltsék be a meghirdetett státuszokat, akik lehetőleg minden téren az átlagnál magasabb szintű készségekkel és képességekkel rendelkeznek. A munkaerőpiac állandóan és gyorsan frissülő hirdetési adatbázisai jól tükrözik a közkedvelt és népszerű szakmák tényállásait. Az elmúlt időszakban a pandémia jelentős mértékben átformálta a munkaerőpiac helyzetét, de mostanra már visszarendeződni látszanak a koronavírus előtti állapotok, azaz ismét felütötte a fejét a minőségi munkaerő hiánya.

Rengeteg a lehetőség, elérhető az álommunka

A világjárvány szakaszában nyilvánvalóan az álláskeresők kiugróan nagy száma volt a leginkább jellemző, egy meghirdetett tisztségre így a megszokottnál lényegesen többen jelentkeztek, azonban mostanra ez a tendencia lecsengeni látszik. A leállított szektorok újraindításával, a gazdasági helyzet stabilizálódásával rengeteg új álláshirdetés került ki a piacra – amennyiben ön is keresi az álommelót, vegye szemügyre Magyarország egyik legnagyobb ingyenes apróhirdetési portálját, és szemezgessen kedvére. Az álláskeresés során érdemes reálisnak maradni, tisztességes munkáért tisztességes bért elvárni, így arra különösen ajánlott figyelni, hogy se ne legyen mohó az ember, se ne hagyja, hogy kihasználják a tudását.

Ezek most a legkelendőbb állások

Egyértelműen a legkeresettebb szakmák közé tartozik az adatrögzítő, a recepciós, a grafikus-képszerkesztő, a területi képviselő, a személyi és szakmai asszisztens, az irodavezető, illetve még a projektmenedzseri munkakörök. A titkár és titkárnő kategóriája ugyancsak szépen lassan előtérbe kerül, és hát az újranyitás óriási kihívások elé állította a vendéglátósok ágazatát: soha nem látott hiánnyal kell megküzdeni a pincérek és szakácsok pozícióiban. Sajnos hasonló a helyzet az orvosok, szakorvosok frontján, de a fizikai munkák területén is. Ide tartoznak a karosszérialakatosok, a takarítók, az asztalosok, a kőművesek, az ácsok, a festők, a hegesztők, az esztergályosok és az egyéb építőipari specialisták. Külön ki kell emelnünk az építőipart, illetve az ehhez kapcsolódó összes munkakört, hiszen mindenki láthatja a hírekből, mennyire pörög jelenleg ez a szektor a különböző családtámogatási és otthonteremtési pályázati lehetőségeknek köszönhetően. Az egész országban folyamatosak a felújítások és az építkezések, a legfelkapottabb szakmákban alig találni olyan mestert, aki egyáltalán felmérni kimegy egy munkát, szóval a keresletre egyáltalán nem lehet panasz. Ha valaki a kínálati oldalon minőséget nyújt, az egészen biztos, hogy rendszeres, hosszú távú és jövedelmező lehetőséget teremt magának.

Hiányszakmánál nőnek a kereseti lehetőségek

A jelentkezések szempontjából hatalmas próbatétel új munkatársat találni a mérnökök, adótanácsadók, IT-szakemberek halmazában, de a fodrászokat és minőségellenőröket keresők sincsenek egyszerű helyzetben. Ne feledje, ha valami hiányszakmának számít, akkor az biztosan keresett. Ebből pedig egyenesen következik, hogy nagy valószínűséggel hajlandóak magasabb bért is fizetni egy meghirdetett állás betöltése kapcsán. Ha esetleg most érkezett el élete azon szakaszába, ahol az eredeti szakmájában már nem tud, vagy talán nem akar elhelyezkedni, itt az ideje váltani. Viszont ebben az esetben időt, energiát és még bosszúságot is spórol, ha olyat tanul, amivel biztosan van jövője, így érdemes belevágni, ugye? Ahhoz, hogy karrierjét hatékonyan előremozdíthassa, bővítse tudásszintjét egy átlagon felüli kvalitásra, mert ez a legjobb módja annak, hogy kitűnjön a többi jelölt közül és továbbra is versenyképes maradhasson. Vésse jól észbe, hogy minél több tudással rendelkezik, annál értékesebb az álláskeresők és a munkavállalók táborában is.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb portálján, amely már Magyarország 15. legolvasottabb hírportálja, akkor kattintson ide! Áraink tetszeni fognak, ráadásul még 1 millió olvasót is tudunk garantálni a pr-cikkek kiemelésének.