Néhány éve még kifejezetten luxusterméknek számított a robotporszívó, és mindössze néhány gyártó terméke közül választhattunk. Az okoseszközök elterjedésével azonban egyre népszerűbb háztartási eszközzé vált, és hatalmas technológiai fejlődésen ment keresztül.

A robotporszívók evolúciója

Amikor megjelent a robotporszívó a piacon, sokan fenntartásokkal kezelték. Az első gépeknek nem volt akkora tudása, olyan magas az intelligenciaszintje, ezzel együtt olyan hatékonysága, mint a ma elérhető robotporszívóknak. 

Tény, hogy az elmúlt években robbanásszerű fejlődésen mentek keresztül, egyre több gyártó jelent meg a termékkel a kínálati palettáján. 

Manapság egyre elterjedtebb a háztartásokban, és számtalan típus közül választhatunk. Több gyártó különböző szintű termékei közül a Xiaomi robotporszívók generációi kifejezetten említésre méltóak, garantáltan megéri a minőségi gépeik között nézelődni.

Amire feltétlenül figyelj, ha robotporszívót vásárolsz

Mivel egyre szélesebb a kínálat, nagyobbak a tudásbeli különbségek, és az ár-érték arány is meghatározó, nem árt néhány dologra odafigyelni, amikor robotporszívót választunk.

Az alapkérdés: mekkora a lakás, a ténylegesen takarítandó terület. Ha ez megvan, nézzük meg, hogy milyen felület borítja, vagyis parketta, kőpadló, netán szőnyeg, mivel nagyobb teljesítményűre lesz szükség az utóbbiak esetében. Hosszú rojtú szőnyegnél a hengerkefés modell a legideálisabb.

A kérdések sorát folytatva, hosszú hajú van-e a családban vagy négylábú családtag él-e velünk, és ha a válasz valamely esetben is igen, akkor mindenképp válasszunk hengerkefés típust, mivel erre tekeredik fel előbb a hajszál, a szőrszál.

A robotporszívók között a legkézzelfoghatóbb különbség az intelligenciájukban, tudásukban rejlik. Tudnunk kell, mit várunk el tőle, milyen takarításban legyen a segítségünkre, azaz a porszívózás mellett szükségünk van-e a felmosás funkcióra is.

Kétféle működtetésű termék létezik, lehet távirányítós vagy mobilapplikáció segítségével vezérelhető. Míg előbbi esetében otthon kell lennünk, miközben ő dolgozik, utóbbi mellett bárhol lehetünk. Ez a különbség az árkategóriában is megmutatkozhat.

Az intelligenciaszint növekedésével – és az árkategória emelkedésével – egyes robotporszívó modellek képesek szenzoraik segítségével feltérképezni a munkaterületet, és ezt a virtuális térképet használni. Az olcsóbb modellek ezzel szemben véletlenszerű mozgást végeznek.

Miért érdemes robotporszívót választanod?

Sokszor felmerül a kérdés, hogy megéri-e robotporszívó mellett dönteni. Az biztos, hogy rengeteg időt és energiát spórolhatunk meg használatával, elfér és kitakarít a lakás olyan helyein is, ami nehezen hozzáférhető.

Amennyiben a megfelelő modellt választjuk, rendeltetésszerűen használjuk, a hatékony takarításban biztosak lehetünk.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország legolvasottabb hírportáljai között van, akkor kattintson ide!