Budapest környékén a legtöbb háztartásban egy autó biztosan van, de egyre több helyen már kettő vagy több jármű parkol az udvarban. A 2022-es évben sok új elektromos autót dobnak a piacra, ezek közül kiválasztottuk azt a hatot, emelyekre biztosan nagyon irigy leszel, ha meglátod a szomszédban, vagy fordítva: rád lesz irigy mindenki az utcában.

Kia EV6

Kia Ev6 hatótávolsága: 4-500 km

Amikor átpillant a szomszéd a kerítésen, nem tudja majd levenni a szemét a vadiúj KIA EV6-osodról. Összkerékhajtású, 310 lóerős, a gyár által megadott hatótávolsága pedig csaknem 500 km. Ez már majdnem annyi, mint egy benzines járgány átlagos 600 km-es hatótávolsága, vagyis nem kell aggódni, hogy az M3-ason a dugóban ragadsz vele. A szomszédod elájul, ha megtudja, hogy 16 milliót költöttél egy ilyen autóra, ráadásul 7 év garanciát is kaptál hozzá, és az aksikat mindössze 18 perc alatt már 80 százalékosra tudod tölteni.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. 

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Hyundai Ioniq5

Hyundai Ioniq5 hatótávolsága: 4-500 km

A szomszédod hosszan nézegetni fogja az ablakból a Hyundai Ioniq5 elnevezésű elektromos autót is. Az alapja ugyanaz, mint a KIA EV6-osé. A villanyautóknak nincs például olajteknője, nincs sebességváltója, és nincs katalizátora sem: így nincs szükség olajcserére, és kedvezőbbek a karbantartási költségek. Az autó rendkívül fürgén rajtol, 5,2 mp alatt gyorsul 0-ról 100 km/órára. A gyártó 5 éves kilométer-korlátozás nélküli garanciát ad az autóra. Ez sem olcsó, 15 milliónál indul újonnan az ára. 

Toyota bZ4X

Toyota bZ4X hatótávolsága: 5-600 km

Az egyelőre szokatlan nevű Toyota bZ4X nevű modelltől is hátast fog dobni a szomszédod. Nagyon jól néz ki, ha pedig megtudja, hogy ez a Toyota konszern legújabb fejlesztésű, teljesen elektromos autója és neked már van, a fejét fogja majd. Jövő nyáron érkezik a márkakereskedésekbe, az amerikai ára 30 ezer dollár, ami nagyjából 10 millió forint. Persze ehhez még számolj regisztrációs adót és sokminden mást, így nem valószínű, hogy 15-16 milliónál olcsóbb lesz nálunk. A gyártó 5-600 km hatótávolságot ígér.

Audi Q4 E-tron

Audi Q4 E-tron hatótávolsága: 5-600 km

Az Audi Q4 E-tront egyszerűen csak az új elektromos Audinak fogja becézni a szomszédod. Ha az udvaron hagyod titokban biztos kikandikál majd az ablakon, hogy ránézzen. A gyár ígérete szerint ezzel már 520 km-t is lehet vele menni, vagyis minden gond nélkül szinte beutazható vele az egész ország, 20 millió alatt ne keress ilyen autót.

Mercedes EQB

Mercedes EQB hatótávolsága: 4-500 km

Az elektromos prémium szegmensben vélhetően egyre több Mercedes EQB fog megjelenni Budapest és környékének az útjain. Az autó szögletes, karakteres, családi autó. Hét ülésesre bővíthető, igaz ebben az esetben el kell felejteni a csomagtartót. Érdemes tudni, hogy ezeket Kecskeméten gyártják, ez lesz a Magyarországon előállított első teljesen elektromos autó. 400 km-es hatótávolságot ígér a gyártó, vagyis egy balatoni hétvége nem lesz gond vele. Még nem hozták nyilvánosságra a magyar árát, de meglepődnénk, ha 20 millió alatt hozzá lehetne jutni. 

BMW iX

BMW iX hatótávolsága: 4-500 km

Ha már luxiszomszédod van, számíts arra, hogy hamarosan feltűnik nála egy vadiúj elektromos BMW. Az iX xDrive40 már meg is rendelhető potom 28 millióért. A gyártó szerint a jármű globális felmelegedésre gyakorolt hatása 200 000 kilométer megtétele alatt 45 százalékkal alacsonyabb, mint egy hasonló teljesítményű dízelmotorral szerelt verzióé. Egy töltéssel 4-500 km-t simán elgurul, vagyis egy plusztöltéssel az Adriára is lel lehet vele ugrani. 

Két autó egy garázsban

Vitázy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója nemrég arról beszélt, hogy egyre több agglomerációs garázsban már két terepjáró parkol. Ha már így van, jó lenne, ha minél több elektromos lenne ezek közül, így a Budapest és környékének levegőminősége is jobb lenne. Ide kapcsolódik: „Az emberek szétterülő agglomerációba költöznek, ahol ugyan sok a zöld, de a garázsban két terepjáró áll” – mondta Vitézy Dávid

Ingyenpénz elektromos autóra

Az elektromos autózás térnyerését az állam is támogatja. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Klímavédelmi akciótervhez kapcsolódóan pályázati kiírást tett közzé az elektromobilitás elterjedésének ösztönzése érdekében. Támogatást lehet szerezni új elektromos autó vásárlására. 

A 15 milliónál drágább autókat nem támogatják

Érdemes tudni, hogy a vissza nem térítendő támogatás a 12 millió forintos beszerzési ár alatt elérheti a 2,5 millió forintot. 12-15 millió forintos árú elektromos autók esetén pedig 1,5 millió forint az állami támogatás. 15 millió forint felett egyáltalán nincs állami támogatás elektromos autóra. A pályázati keret 3 milliárd forint. 2022. június 1-ig fut a pályázat vagy az összeg kimerüléséig. Továbbra sem jár állami támogatás a plug-in hibrid és a használt elektromos autókra. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. 

Kiemelt kép: illusztráció Audi Q4 e-tron