Tartsd az irányt! elnevezéssel közlekedésbiztonsági kampányt indított a Magyar Közút Nonprofit Zrt., mert egyre gyakoribb, hogy autósok megfordulnak vagy visszatolatnak az autópályán, ha eltévesztenek egy le- vagy felhajtót.

A szervezet kedden azt közölte: a kampány arra hívja fel a figyelmet, az autósok hogyan kerülhetik el a balesetet, ha eltévesztik az autópálya-kijáratot, és mit tehetnek, ha forgalommal szemben haladó járművet látnak.

Legutóbb az M3-as kivezetőn fordult meg egy autós. Akkor azt írtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon, hogy a Szerencs utca után egy autós egyszer csak Y-fordulást csinált és elindult a forgalommal szembe, vissza a város felé.

A sofőr nem zavartatta magát. Az sem érdekelte, hogy más autók is mennek utána, ő az út közepén fordult meg, még csak le sem húzódott az útról. A jelentet a Szerencs utca után történt, vélhetően az autós a kereszteződésig hajtott vissza, hogy ott elkanyarodjon.

Ezt kell tenni ha szembe jön veled valaki

A Magyar Közút szerint számos megelőző intézkedést tettek már, hogy megakadályozzák az autópályákon azokat a baleseteket, amelyeket forgalommal szemben haladó autósok okoznak: eseményfelismerő kamerákat és érzékelőket telepítettek, amelyek ilyen esetben azonnal riasztást adnak, továbbá valamennyi fel- és lehajtónál megerősített jelzésrendszerrel segítik a tájékozódást.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ha valaki eltéveszt egy kijáratot egy gyorsforgalmi úton, soha ne forduljon meg vagy tolasson vissza. Ezeken az utakon sűrűn vannak olyan csomópontok, amelyeken keresztül biztonságosan le lehet hajtani és megfordulni.

Azt tanácsolják: ha valaki a forgalommal szemben halad, semmiképpen ne tolasson vissza a felhajtóra, ne forduljon meg és ne hajtson keresztbe az úton. Inkább kapcsolja be a vészvillogót, húzódjon le a leállósáv szélére vagy forgalmi sávon kívülre, és álljon meg. Vegyen fel láthatósági mellényt, szálljon ki az autóból és a korlát mögött várakozva hívja fel a 112-es segélyhívó számot.

Ha pedig valaki arról értesül, hogy hozzá közel a forgalommal szemben halad egy jármű, akkor a legfontosabb, hogy csökkentse a sebességet, növelje a követési távolságot, soroljon be a külső sávba és ne előzzön. Ha lehet, várakozzon a legközelebbi benzinkútnál vagy pihenőhelynél, amíg elmúlik a veszély – áll a közleményben.

Kiemelt kép: Megfordul egy autós az M1-esen – Forrás: Facebook