Már nem kell sokáig kitartani az ország középső és keleti részein élőknek sem, a nyugatról kelet felé araszoló hullámzó hidegfront és annak déli ágán kialakult mediterrán ciklon fokozatosan hazánk fölé húzódik. Szerdára mindenhol véget ér a hőség a meteorológusok előrejelzése szerint.

Heves zivatarok, viharos szél

A lehűlés nem jár egyedül, hevesebb zivatarok kialakulására figyelmeztet a hét első napján az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Azt írják, hogy hétfőn az ország nyugati felében, kedden az északkeleti vármegyékben alakulhatnak ki heves zivatarok, amelyeket viharos szél és jégeső is kísérhet. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Nyugatról támad

Az OMSZ előrejelzésében azt írta, a hét első napján hevesebb zivatarok kialakulására előbb az ország nyugati tájain – Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegye területén – területén kell számítani. Ezekre a vármegyékre másodfokú (narancs) figyelmeztetést adtak ki.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Keletre húzódik

Kedden aztán Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye területén kell számítani hevesebb zivatarokra. Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutánig nem valószínű zivatar az országban.

Erős széllökések, jégeső is jöhet

Kora este aztán előbb a Dunántúlon, a késő esti óráktól már a középső országrészben, majd hajnaltól az északkeleti megyék kivételével másutt is egyre többfelé alakulhatnak ki zivatarok, amelyekhez általában viharos, óránkénti 60-90 kilométeres széllökések, jégeső és intenzív csapadék társulhat. Ezeken a tájakon az egymást követő zivatarcellákból néhol 30-40 millimétert meghaladó csapadék is lehullhat.

Piros riasztás is érvényben van

A meteorológiai szolgálat felhívta a figyelmet arra, hogy az időjárási helyzet függvényében hétfő este, késő este a Dunántúl északnyugati felén piros riasztást is kiadhatnak. Hétfőre a legmagasabb (piros) figyelmeztetés van érvényben Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyék területén, itt a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat.

Keretes szerkezetű világbajnokság

Legutóbb a vasárnap végetért budapesti atlétikai világbajnokság nyitányán csapott le vihar a fővárosra. Ahogy arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt, vihar miatti kétórás halasztás után rajtolt el a Hősök teréről a férfi gyaloglás 20 kilométeres versenyszámának mezőnye.

Súlyos károk Budapesten

Előtte még augusztus elején volt komolyabb égzengés, földindulás. Az elsők között számolt be róla a BudapestKörnyéke.hu, hogy az augusztus 4-ei éjszakai vihar súlyos károkat okozott Budapest-szerte. A csepeli strandot például be kellett zárni egy időre.

Víz alá került pincék

Csak Budapestről több száz bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez. A legtöbb esetben víz alá került pincékhez, alagsorokhoz, mélygarázsokhoz hívják a tűzoltókat. Emellett az erős szél faágakat tört le, fákat döntött ki, amelyek utakra, házakra, kerítésekre, elektromos vezetékekre dőltek.

Vízben elakadt autó

A 3. kerületben a Határ és a Vihar utcában autókra dőltek fák, a 9. kerületben az Ecseri úton több fa úttestre, járdára dőlt, amelyek akadályozták a gyalogos és autóforgalmat. A 9. kerületi Vaskapu utcában egy vízben elakadt autót mentettek ki a tűzoltók. A 14. kerületben az Uzsoki Utcai Kórház alagsorából kellett kiszivattyúzni a felgyülemlett vizet a tűzoltóknak.

Ne lépjünk a felgyülemlett vízbe!

Budapesten több útszakaszon is állt a víz, a közlekedési lámpák pedig sokfelé nem működtek. A katasztrófavédelem részéről akkor is felhívták a figyelmet, hogy a felgyülemlett vízen se gyalog, se autóval ne haladjon át senki, mert nem lehet látni, mi van a víz alatt, a sok csapadék akár a csatornafedeleket is elmozdíthatta. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: viharokkal érkezik a lehűlés – fotó: illusztráció