Mint ahogyan azt a BudapestKörnyéke is megírta már napok óta fagyoskodnak a Baleseti Intézetben, ahol annyira hideg van, hogy a betegek költöztetésével, illetve az olajradiátorok bevetésével igyekeznek óvni pácienseket az épületbe is betőrő hideghullámtól. Mint megírtuk a nővérek és az orvosok is babátban és sálban dolgoznak jelenleg is.

Napok óta 10 fok körül van az épületben

Mint arról beszámoltunk Népszava információi szerint az épület északi oldalán több osztályon is már napok óta 10 fokban, illetve néha még ennél is hidegebb épületben dolgonak az orvosok és az ápolók. A lap azt írja, hogy az ablakok sem zárnak rendesen, ez is lehet az oka annak, hogy a helyiségek kifűtethetlenek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Ideiglenes megoldások

A Baleseti Intézet ügye kapcsán most az ATV Híradónak megszólalt a szaktárca, akik hangsúlyozták, hogy kizárólag szélsőséges időjárásban jelentkezik ez a probléma, illetve arról is beszéltek, hogy ideiglenes megoldással tudják fűteni a helyiségeket.

Az ideiglenes megoldások nem működnek

Igen ám, de ezek az ideiglenes megoldások annyira ideiglenesek, hogy a fentebb említett olajradiátorok tömeges használatát nem bírta az elektromos hálózat. A Népszava úgy tudja, hogy a gyermekosztályon a hőmérsékletet jelenleg két otthonról behozott olajradiátorral próbálják normális szinten tartani, illetve az orvosi szobákban és a sebkötözőkben is hasonló a helyzet.

Kapcsolódó:

Megszólalt az EMMI

“A 40-es években épült Manninger Jenő Baleseti Intézet épületét akkoriban Európa legmodernebb épületei közé tartozott. A 80-as évek állagmegóvó felújítása óta azonban mára a nyílászáró rendszer korszerűtlenné vált a 2–7. emeletek között, ezért a neurológiai osztályon már elvégezték a részleges szigetelést. Az épület hőmegtartó képességét kizárólag az extrém időjárási körülmények teszik próbára (országos hidegrekord, szeles idő), amely jellemzően évente egyetlen alkalommal fordul elő. Péntek délelőtt az intézményvezető és a főnővér végigellenőrizte az osztályokat, majd átmenetileg elrendelték plusz elektromos fűtőeszközök üzembe állítását – amennyit az elektromos hálózat elbír. Ennek hatására a jelenleg mért hőmérsékletadatok szerint az 5. emeleti nővérszobában 23°C, az északi kórteremben 21°C, a folyosón 22 °C van. Az Országos Kórházi Főigazgatóság a közeljövőben felméri a kórházi épületek állapotát, és az elkészített kataszter alapján dönt a legszükségesebb infrastruktúra fejlesztések megvalósításáról” – választolt az ATV munkatársának az EMMI. 

Ez mesélte az egyik orvos

Az egyik orvos azt mesélte a lapnak, hogy vannak kórtermek, melyekben viszonylag elvislehető a hőmérséklet, azonban mindegyik még így sem használható. Éppen ezért a balesetin fekvők egy részét is át kellet költöztetni.

Ezt mondja az egyik ott dolgozó

A lapnak egy másik dolgozó arról beszélt, hogy ő már napok óta egy 8-12 fok között ingadozó helyiségben dolgozik. Úgy véli ezen körülmények között nem biztonságos dolgozni, sőt fokozott kockázattal jár a nap 24 órájában a baleseti sérültek szakszerű ellátása.

Már évek óta baj van

A Népszava egyébként úgy, tudja a kórházvezetése évek óta jelzi, hogy mielőbb szüksége lenne a nyílászárók cseréjére, mert a hőmérséklet amint mínusz öt fok alá süllyed, az épület a huzat miatt kifűthetetlenné válik.

1984-ben újították fel utoljára

A Fiumei úti épület utoljára 1984-ben kapott teljes felújítást. Legutóbb tavaly januárban lehetett olvasni arról, hogy az Egészséges Budapest Program keretében hamarosan hozzálátnak a felújításához, ám erre mindeddig nem került sor. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Kiemelt kép: Baleseti Intézet, Google