„Óriási megtiszteltetés, hogy ma családommal találkozhattam a Szentatyával és átadhattam neki a budapestiek ajándékát, egy 19. századi fotót a város büszkeségéről, a Lánchídról” – így fogalmazott Facebook-oldalán, miután találkozott Ferenc pápával szombaton.  

Személyes találkozó

Egy nappal azt követően, hogy a Karmelita kolostorban tartott beszédében Budapestet a történelem, a hidak és a szentek városának, a jelen és a jövő főszereplőjének nevezte, Ferenc pápa az Apostoli Nunciatúrán személyesen fogadta Karácsony Gergelyt A főpolgármestert elkísérte a találkozóra családja: felesége, lánya és fia is. „Falak helyett hidakra van szükség” – fogalmazott a magánlátogatáson a Szentatya. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönet Őszentségének

Budapest főpolgármestere megköszönte Őszentségének, hogy a válságok közepette a budapestiek erőt és bátorságot meríthetnek látogatásából és a városról is szóló szavaiból. Karácsony Gergely beszélt arról is, hogy Budapest szabad, sokszínű és szolidáris városként kiemelt figyelmet fordít az elesettek, a szegények és a menekülők támogatására.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A zöld városvezető

A főpolgármesterhez zöld városvezetőként és személyesen is közel áll Ferenc pápa hitvallása az emberségről, a társadalmi igazságosságról, valamint a klímavédelemről és a környezet védelméről.

Szembeszállás a szegénységgel

Karácsony Gergely korábban is kifejtette: Ferenc pápa a világ vezetői közül talán elsőként mondta ki a legfontosabbat: a klímaváltozással és a környezet pusztulásával szemben csak akkor tudjuk hatékonyan felvenni a harcot, ha a szegénységgel és a szociális problémákkal is szembeszállunk – közölte az eseményről adott tájékoztatójában a Főpolgármesteri Hivatal.

Hidakat kell építeni

A főpolgármester örömét fejezte ki, hogy a Vatikán a látogatás szimbólumának a megújuló Lánchidat választotta, utalva az emberek közötti hidak építésére, melyet a főpolgármester saját személyes küldetésének is tart.

Sokszínűség és tolerancia

Miként Ferenc pápa minap beszédében hangsúlyozta, hogy a Lánchíd az egyesítésének 150. évfordulóját ünneplő Budapest jelképe is, amely összeköt múltat, jelent és jövőt, jelképezi a sokszínűséget és a toleranciát.

Lánchíd-fényképet ajándékozott

A főpolgármesterrel folytatott találkozón a pápa külön kiemelte azt a meggyőződését, hogy „falak helyett hidakra van szükség”. A főpolgármester a budapestiek nevében egy 19. század végén készült Lánchíd-fényképet, Klösz György alkotását ajándékozta Ferenc pápának.

A főváros ajándéka a pápának

Középpontban a biztonság

Amint arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt, Magyarországra érkezett Ferenc pápa, akinek a biztonságára testőrök vigyáznak, amíg hazánkban tartózkodik. A Szentatya biztonságának érdekében drónokkal repkednek a helyszínek felett, sőt még a csatornafedeleket is lehegesztették.

Ez lesz a fő program

Ferenc pápa vasárnap délelőtt a Kossuth téren celebrál szentmisét, ezen külön regisztráció nélkül, a biztonsági ellenőrzést követően bárki részt vehet. A szentmisét a Szent István-bazilikánál kivetítőn is figyelemmel lehet kísérni. A szervezők azt javasolják, hogy részvevők gyalog vagy tömegközlekedéssel menjenek a Kossuth térre, tekintettel arra, hogy parkolni a környéken nem lehet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Ferenc pápa fogadta Karácsony Gergelyt és családját. Fotó: Facebook