Az átlaghoz képest 2 fokkal hűvösebb volt az idei április – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Tavaly is hasonló volt az időjárás, de előtte nem így volt.

A 2 fok nem kevés

A múlt évi, kifejezetten hűvös április után az idei sem hozott sokkal melegebb időt. Az előzetes adatok alapján 2022 áprilisának középhőmérséklete országosan csak 9,4 Celsius-fok volt, s ez 2 fokkal elmaradt az 1991-2020-as átlagtól.

Tavaly is ez volt

Ezzel két egymást követő április is 10 fok alatti átlaggal zárt, amihez hasonló legutóbb 40 éve, 1981-82-ben fordult elő. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Havazott

Kitértek arra is, hogy a többször visszatérő reggeli fagyok mellett a hónap elején síkvidéken is többfelé havazott. A szokásosnál kissé csapadékosabb volt az április – közölték.

Holnap

Kedden a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 11 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 20 és 24 fok között valószínű.

Most inkább eső jön

A jelenlegi előrejelzés szerint május első hetében, bár többször várhatók záporok, zivatarok, komoly lehűlésre nem kell készülni. Helyenként 25 foknál is melegebb lesz.

Akkor mi van a globális felmelegedéssel?

Pieczka Ildikó meteorológus, az ELTE TTK Meteorológiai Tanszékének adjunktusa, azt írta a tavalyi áprilisi hideg után, hogy a tavasz Magyarországon és Európában az átlagosnál hűvösebb volt, globálisan azonban a felmelegedés folytatódott – olvasható a Telexen.

Áprilisban súlyos mínuszokat is mértek

Április 4-én megdőlt egy országos hidegrekord, Kékestetőn mínusz 7,1 Celsius-fokot mértek. Korábban mínusz 7 fok volt az április 4-ei hidegrekord, amelyet 2015-ben a Nógrád megyei  Zabaron mértek.

Havazott

Komárom-Esztergom megyében, Tardoson április 2-án tíz centiméternyi hó hullott. Bár a hótakaró a legtöbb helyen fokozatosan elolvad, de a magasabban fekvő részeken maradtak havasabb tájak.

Fotónk illusztráció.