460-an haltak meg koronavírus miatt Magyarországon a hétvégi adatok összesítése szerint. Ezzel a járvány kezdete óta már több mint 34 ezer ember halálát okozta a koronavírus. Az immunológus szerint be kell tiltani a tömegrendezvényeket és be kell zárni a szórakozóhelyeket.

460-an haltak meg

Az elmúlt három nap alatt összesen 27 830 új fertőzöttet igazoltak Magyarországon. Elhunyt 460 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 34 326 főre emelkedett. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Több mint 7 ezren vannak kórházban

A legfrissebb adatok szerint 7438 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 538-an vannak lélegeztetőgépen. 

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Csökkeni fog az oltás hatékonysága

Lisziewicz Julianna vasárnap az ATV Híradójának arról beszélt, az új variáns miatt csökkenni fog a vakcinák hatékonysága. “Már a deltánál is csökkent a hatásosság, ne felejtsük el, hogy az eredeti oltást a kínai változat ellen készítették, és azóta már 50-60 új mutáció keletkezett. Ahogy megyünk előre és a vírus fejlődik, annál kevesebbet hatnak az oltások, valami kis hatásfoka biztosan lesz, de hogy pont mennyi, azt nem lehet még megmondani”.

Be kell zárni a szórakozóhelyeket!

Az immunológus szerint a járvány és az új mutáns megfékezése érdekében, más európai országokhoz hasonlóan, szigorúbb járványügyi korlátozásokat kellene bevezetni. “A tömegrendezvényeket, szórakozóhelyeket be kell zárni, ott nem lehet maszkkal védekezni”.

A Pfizer már megkezdte a különböző vizsgálatokat

Rusvai Miklós szerint pár héten belül kiderülhet, hogy a vakcinák mennyire hatásosak az új mutáns ellen: “Én azt várom, hogy december 10-ig legkésőbb biztos eredményt tudunk már arról, legalábbis a Pfizer vakcináját illetően, hogy mennyire várható védelem, az új omikron variáns ellen” – nyilatkozta.

Engedélyezték a gyerekek oltását

Az Európai Gyógyszerügynökség csütörtökön engedélyezte az 5-11 évesek oltását is a Pfizer-vakcinával. Egy olyan korcsoport kaphat most védelmet, akik eddig csak oltás nélkül tudtak védekezni, saját szervezetükre voltak utalva.

Indul a gyerekek oltása

Kásler Miklós vasárnap azt mondta, hogy Magyarország készen áll a gyerekek oltásának megszervezésére, december 20-a után itt is elérhető lesz a Pfizer vakcina az 5-11 éves korcsoport részére.

Ez is érdekelhet

“Mondd, hogy voltál Lázárnál, és elszedte a pénzedet, mondd, hogy először a pénzt vidékre! Tehát nem marad neki és Budapestnek” – ezt üzente Palkovicson keresztül Lázás János a főpolgármesternek

Forrás: Semmelweis Egyetem Covid osztály – Forrás: SE/Kovács Attila