Felfüggeszti a kuratórium az oktatást a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Az új vezetés úgy döntött, hogy az őszi szünet után sem indul újra a tanítás. Újabb egyeztetésre hívják az egyetemfoglalókat.

Felfüggesztik az oktatást

A Színház- és Filmművészeti Egyetemet felügyelő alapítvány kuratóriuma úgy döntött, felfüggeszti az oktatási tevékenységet az SZFE-n, ugyanis szerintük az egyetem épületeimben nem érvényesülnek az alapvető higiéniai, valamint tűz- és balesetvédelmi szabályok. Hogy ez mit jelent pontosan az egyetemfoglalókra nézve, akik az elfoglalt épületükben saját maguk szervezik az oktatást, még nem tudni.

Aggasztóak a higiéniás viszonyok

A kuratórium Rátóti Zoltán által aláírt közleményében az szerepel, hogy „jelentős problémát okoz, hogy az általunk megismert adatok alapján az Egyetem elfoglalt létesítményeiben a tűz- és balesetvédelmi szabályok nem, vagy csak részben érvényesülnek, a higiéniás viszonyok aggasztóak, az épületekben rendszeres az alkoholfogyasztás és a nemdohányzók védelmére vonatkozó szabályok megszegése”. 

Szerintük ilyen körülmények között az oktatás feltételei az SZFE létesítményeiben felelősséggel nem biztosíthatóak.

Az őszi szünet után sem indul újra az oktatás

A kuratórium értesítette erről az Oktatási Hivatalt, ami végzésben szólította fel a kuratóriumot „az egyetemen kialakult vis maior helyzet soron kívüli megszüntetésére”. Ezért függesztette fel a kuratórium az oktatást az őszi szünet után egészen „a helyzet tisztázásáig”.

EZ IS ÉRDEKELHET! „Tegnap tudtam tőle elbúcsúzni, de még nem fogtam fel, hogy nincs többé” – meghalt az a 21 éves lány, aki vasárnap szenvedett balesetet Vecsésnél

Tárgyalásra hívták az egyetemfoglalókat

A kuratórium tárgyalásra is hívta a tanárok és a diákok képviselőt, azaz „az Upor László által vezetett max. 3 fős tanári, és a Csarnai Mihály által vezetett max. 3 fős hallgatói delegációkat” 2020. november 2-án 11:00 órára a Bajor Gizi Színészmúzeum tárgyalótermébe.

EZ IS ÉRDEKELHET! “Nekem a súlyosabb lefolyású koronafertőzés jutott” – a Szent László kórházban kezelik Pikó Andrást, Józsefváros polgármesterét

Nem lesz nyilvános az egyeztetés

A közlemény szerint az egyeztetésen a kuratórium képviselői és az egyetem új vezetői is jelen lesznek, de bármelyik tárgyalófél hiányában az egyeztetést eredménytelennek tekintik. „Az esemény nem lesz nyilvános, az ott elhangzottakról ugyanakkor jegyzőkönyv készül.”

Nem az alapítvánnyal akarnak tárgyalni

Az egyetemfoglalók azonban nem az alapítvány kuratóriumával, hanem az alapítói jogokkal rendelkező kormány képviselőivel akarnak tárgyalni az egyetemfoglalás elejétől fogva.

Kiemelt kép: az SZFE az egyetemfoglalás után – Forrás: BudaPestkörnyeke.hu