Idén nem lesz fényvillamos Budapesten! A BKV indít ugyan ünnepi villamost, de az nem lesz kivilágítva, csak belső dekorációt kap. Facebook-posztjukban úgy fogalmaztak: „az Adventi Villamos idén ünnepi belső díszítésével, girlandokkal, színes gömbökkel, csillagokkal és hópelyhekkel teremt karácsonyi hangulatot.”

Küldetést teljesít  

Az Adventi Villamos a karácsonyi hangulat megteremtése mellett fontos küldetést is teljesít: utazás közben egy hajléktalanóvodát is támogathatunk, hogy szebbé tehessük a legkisebbek karácsonyát – írta a BKK. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nyolc vonalon utazhatunk vele

Az Adventi Villamossal karácsonyig minden hétköznap délután a 2-es villamos vonalán, hétvégéken pedig 10 és 17 óra között nyolc különböző fővárosi vonalon utazhatnak azok, akik a budapesti tömegközlekedést választják.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Felháborodtak az emberek

BKK posztja alatt felháborodtak az emberek, szerintük az a pár led-égő már nem dobta volna meg tetemesen a költségeket, viszont éppen a mostani helyzetben kellene, hogy meghitt ünnepi hangulatot teremtsenek.

Karácsonyfa, csúcsdísz nélkül

„Végülis ez olyasmi, mintha a csúcsdíszt vennénk le a karácsonyfáról. Még ezt se érdemlik meg az emberek” – írta az egyik csalódott kommentelő. „Szomorú, hogy pont ezen spórolnak, miközben egész évben megszámolhatatlan mennyiségű pénz megy el a folyamatos és felesleges energiapazarlásokra” – tette hozzá egy másik csalódott ember.

Mindenki spóroljon

„A BKV idén a megszokott karácsonyi fényruhát nélkülöző, annál puritánabb, mégis csinos díszekbe öltöztetett adventi villamost indított. Ennek az egyik szimbolikus üzenete, hogy az elszállt energiaköltségek miatt mindenki jól teszi, ha akár ennyit is spórol a világításon” – áll a cég válaszában.

A válság miatt zárják be

A BudaPestkörnyéke.hu adta hírül a közelmúltban, hogy az energia- és gazdasági válság miatt télre bezár a fogaskerekű. Az ideiglenes üzemszünet a tervezett tavaszi pályafelújítás végéig tart, és ennek köszönhetően több mint 120 millió forintot spórol Budapest közösségi közlekedése. Emellett a szakemberek a kötelező karbantartást is elvégezhetik a járműveken. 

Duplájára emelkednének a költségei  

A fogaskerekű vasútnál drasztikusan kiütközik az energia költsége, ugyanis az átlagos villamosoktól eltérő vontatási feszültséggel üzemel. A hetvenes években gyártott és visszatáplálásra nem alkalmas jármű üzemeltetési költsége minimum a duplájára emelkedik az új energiaárak mellett. A számok ismeretében a Fővárosi Önkormányzat, a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV Zrt. közösen döntött a járat ideiglenes szüneteltetéséről.

Mérsékelt kihasználtság

A BKK szerint a fogaskerekűnek hétköznapokon 10 százalékos, hétvégén pedig legfeljebb 30 százalékos a kihasználtsága. Talán nem meglepő, hogy a 19. század második fele óta íródó története során többször veszélybe került a fennmaradása.

A VEKE szerint nem nagy tétel

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) ugyanakkor a Facebookon azt írta, hogy a 120 milliós megtakarítás csak alig látható töredékét jelenti a BKV működési költségeinek, ugyanis csak az év utolsó két hónapjára húszmilliárd forint folyószámlahitelt kellett felvennie a működés biztosítására. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt: az idén nem lesz fényvillamos Budapesten. Fotó: archív