Az LMP feljelentést tesz a gödi Samsung gyár ügyében természetkárosítás bűntett megalapozott gyanúja miatt, miután több száz, fokozottan védett homoki kikericset pusztítottak el egy, a Samsung-gyárhoz kapcsolódó csatornaberuházás közben. A tervdokumentáció szerint a növényeket át kellett volna telepíteni.

Több víz kell

Schmuck Erzsébet a párt társelenöke elmondta, hogy a gödi akkumulátorgyárat bővíteni akarják, amihez plusz vízre van szükség; vízvezetéket kell építeni és a szennyvizet el kell vezetni. Ennek megoldásaként a Dunából akarnak vizet hozni, amihez 8,5 kilométeres vízvezetéket és 13,5 kilométeres szennyvízcsatornát kell kialakítani. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Védett terület

A mostani beruházás komoly természetkárosítással is jár, ugyanis NATURA 2000-es területen végzik azt. Az LMP már tiltakozott a fakivágások ellen, most pedig a fokozottan védett homoki kikerics több száz példányát szántották be, annak ellenére, hogy a beruházót kötelezettség terhelte azok áttelepítésére.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Védeni kellene a környezetet

A növények eszmei értéke 40 millió forintra tehető – mondta. Az LMP követeli, hogy a kormány vegye komolyan a környezet- és természetvédelmet. Az országból nem lehet „akkumulátorgyarmatot” csinálni – összegzett Schmuck Erzsébet. A beruházásra a kormány 32 milliárd forintot biztosított – ismertette. Az LMP már azzal sem ért egyet, hogy új akkumulátorgyárak épüljenek Magyarországon, vagy a jelenlegieket bővítsék – hangsúlyozta.

Sok a selejt

Mindez már az éghajlatváltozás szempontjából is problémás. Emellett „vízzabálóak, energiazabálóak”, nagyon nagy a területi igényük, ráadásul veszélyes üzemek – mutatott rá az LMP-s politikus. Mind a gödi, mind a komáromi akkumulátorgyár nagy arányban termel selejteket, amelyekkel kezdeni kell valamit – mondta.

Problémák a hulladékfeldolgozóknál

Ugyanakkor a bátonyterenyei hulladékfeldolgozó működését már felfüggesztette a hatóság a szabálytalanságok miatt, és problémák vannak a szigetszentmiklósi akkumulátor-feldolgozóval is – fűzte hozzá. Jelenleg egy feldolgozó működik, de akár azt is bezárhatják – mondta. Ekkor előfordulhat az, hogy a selejteket illegálisan helyezik el, ezt a problémát a mostani gödi beruházás pedig csak fokozza.

Nem akart beszélni

Ahogy írtunk róla, a kamerának hátat fordítva tologatta biciklijét Göd polgármestere, amikor a Samsung-gyár beruházásáról kérdezte a Mérce újságírója – hangzott el az RTL híradójában. A portál a gödi civilek tiltakozásáról jelentkezett be péntek reggel, élőben. A szervezet szerint a gödi Samsung gyár vízelvezetésének építése közben károsították a Natura 2000-es besorolású természetvédelmi területet. Itt él például a fokozottan védett homoki kikerics, aminek eszmei értéke 100 ezer forint.

40 millió forintos kár keletkezett

„Bizony nagyon sokat betemettek, tönkretettek. És amit látunk, sajnos azok sem nagyon jó állapotban vannak” – magyarázta a GÖD-ÉRT Egyesület alelnöke, Töplerné Szaszkó Andrea. Úgy vélik, a munkával legalább 40 millió forint eszmei értékű növényt pusztítottak el.

Úgy tett, mint aki nem hallja

A tájékoztatójuk után a Mérce újságírója a vasútállomásnál véletlenül összefutott Kammerer Zoltán gödi polgármesterrel és megpróbálta megkérdezni az ügyről. A videón jól látszik, hogy Kammerer Zoltán a kérdést sem várta meg, hátat fordított a kamerának és tolni kezdte a biciklijét.

Nem először futamodik meg a polgármester

„Erről van valamilyen álláspontja esetleg az önkormányzatnak vagy a polgármester úrnak?” – próbálkozott az újságíró. Azonban a polgármester rá sem nézett, de a riporter nem adta fel. „Akkor megismétlem talán hangosabban.” Végül felpattant a biciklire és elhajtott. Nem ez az első eset, hogy Kammerer Zoltán válasz helyett a menekülést választotta.

Felállt interjú közben

Májusban az ATV Heti Napló című műsorának adott interjúját szakította félbe a polgármester – éppen akkor , amikor a sok vitát kiváltó gödi akkumulátorgyár működéséről és esetleges bővítéséről kérdezte a riporter. A háromszoros olimpiai bajnok kajakozót május közepén választották meg Göd polgármesterének, függetlenként, de a Fidesz támogatásával indult. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

MTI, Kiemelt kép: akkumulátorgyár