Elege lett a rá nehezedő terhekből, valamint „az egyre több felesleges adminisztrációból”, és felmondott az egyik zuglói háziorvos. Zsigri Szabolcs közleményében azt is leírta, hogy „az elmúlt évtizedek során nem történtek kedvező változások a magyar egészségügy szervezettségében”

„Sajnálattal értesítjük Önöket…”

„Sajnálattal értesítjük Önöket, hogy rendelésünket 2023.04.30., keddi napon véglegesen befejezzük” – közölte a Budapest 14. kerületében található 58. körzet háziorvosa hétfőn a Facebookon. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Németet tanul

A körzeti nővér, Hajdu Erika nyugdíjba vonul, Zsigri Szabolcs háziorvos pedig azt jelentette be, hogy nincs még új munkaszerződése, de elkezdett németül tanulni.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Sok volt az adminisztráció

Az orvos a teljesség igénye nélkül felsorolt néhány olyan okot, ami a távozásához vezetett. Azt írja, hogy az orvosi munka helyett egyre több felesleges adminisztrációt kell végezni: „napi szinten órákat töltünk felesleges adminisztrációval, igazolások, táppénzes papírok, szociális igazolások kiadásával és betegeink életútjának szervezésével” – írta.

„Nem történtek kedvező változások”

Zsigri Szabolcs közleménye arra is kitér, hogy „az elmúlt évtizedek során nem történtek kedvező változások a magyar egészségügy szervezettségében”, sőt szerinte kifejezetten kedvezőtlenek voltak az alapellátást érintő változások, amelyeket az egészségügyi szervezetek bevonása, véleményének figyelmen kívül hagyásával történtek meg.

Átszervezik az ügyeleti rendszert

Az egészségügyben jelenleg is zajlanak átalakítások, amelyek egyik legnagyobb horderejű eleme az ügyeleti rendszer átszervezése. Ezt akadályozhatja, hogy a MOK február elején arra szólította fel a háziorvosokat, hogy amíg a kormány nem kezd valódi párbeszédet az egészségügyről, ne írjanak alá szerződést az új szisztémát irányító Országos Mentőszolgálattal. A kórházban dolgozókat pedig arra kérték, hogy helyezzék letétbe az önként vállalt túlmunka felmondását.

A kamara kifogásai

A kamara kifogásolja, hogy a háziorvosok pénzének jelentős része múlik azon, hogy a pácienseik részt vesznek-e szűrővizsgálatokon, és az új ügyeleti rendszer mellett kifogásolják azt is, hogy nem kapnak rezsitámogatást.

Nagy a hiány

A szervezet attól tart, a változások miatt nyugdíjba mehetnek háziorvosok, holott már most is nagy a hiány és nem nagyon van utánpótlás. Hétvégén ugyanis azt közölték, hogy az egész országban mindössze öt harminc év alatti háziorvos van, a háziorvosok átlagéletkora pedig 60 év körül alakul – foglalta össze a hvg.hu.

Egyik napról a másikra kiszállt

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy egyik napról a másikra otthagyta a praxisát és nem rendelt tovább az egyik háziorvos Zuglóban, és még csak nem is tudott minden betege erről. Az oltási hétvégék beiktatása, a betegek kötelező visszahívása, a belebegtetett 5 milliós bírság miatt sorra dobták be a törölközőt az amúgy is leterhelt háziorvosok. Ahol tudják, helyettesítéssel oldják meg a kerületek helyzetet, de a megfelelő tájékoztatás hiánya alapvető gond lett.

Utólag szólt, hogy már nem dolgozik

Döbbenettel indult a 2022-es év a 14. kerület egyik rendelőjének páciensei számára. A BudaPestkörnyéke.hu hírportál információi szerint a háziorvosuk kész helyzet elé állítva őket azt írta nekik levélben – utólag -, hogy december 30-a volt az utolsó munkanapja, január 1-től pedig már nem rendel tovább. Gyakorlatilag egyik napról a másikra hagyta ott praxisát. 

Elbocsátó, szép üzenet: nem aktuális a mobilszám

„Kedves Páciensek! Ezúton tájékoztatom Önöket, hogy 2022. január 1-től nem dolgozom többé a háziorvosi körzetben (utolsó munkanapom 2021.12.30-a volt), így ezentúl ez a postafiók és a megadott mobiltelefonszám nem aktuális, nem leszek elérhető. A továbbiakban rendelő orvosok elérhetőségéről a rendelő portáján személyesen, vagy a megadott telefonszámon tudnak érdeklődni. Továbbiakban minden jót kívánok!” – szólt az Erzsébet királyné útja 47. szám alatt rendelt háziorvos üzenete, amit egyébként nem is minden beteg kapott meg. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: MTI