Egyik napról a másikra otthagyta a praxisát, januártól nem rendel tovább az egyik háziorvos Zuglóban, és még csak nem is tudott minden betege erről. Az oltási hétvégék beiktatása, a betegek kötelező visszahívása, a belebegtetett 5 milliós bírság miatt sorra dobják be a törölközőt az amúgy is leterhelt háziorvosok. Ahol tudják, helyettesítéssel oldják meg a kerületek helyzetet, de a megfelelő tájékoztatás hiánya alapvető gond lett.

Utólag szólt, hogy már nem dolgozik

Döbbenettel indult az új év a 14. kerület egyik rendelőjének páciensei számára. A BudaPestkörnyéke.hu hírportál információi szerint a háziorvosuk kész helyzet elé állítva őket azt írta nekik levélben – utólag -, hogy december 30-a volt az utolsó munkanapja, január 1-től pedig már nem rendel tovább. Gyakorlatilag egyik napról a másikra hagyta ott praxisát. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Elbocsátó, szép üzenet: nem aktuális a mobilszám

„Kedves Páciensek! Ezúton tájékoztatom Önöket, hogy 2022. január 1-től nem dolgozom többé a háziorvosi körzetben (utolsó munkanapom 2021.12.30-a volt), így ezentúl ez a postafiók és a megadott mobiltelefonszám nem aktuális, nem leszek elérhető. A továbbiakban rendelő orvosok elérhetőségéről a rendelő portáján személyesen, vagy a megadott telefonszámon tudnak érdeklődni. Továbbiakban minden jót kívánok!” – szólt az Erzsébet királyné útja 47. szám alatt rendelt háziorvos üzenete, amit egyébként nem is minden beteg kapott meg.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Átjelentkezni nem tudnak

Hírportálunknak a doktornő egyik páciense elmondta: a megadott számot hiába hívta, napokon át nem tudtak neki segíteni, ki veszi át a praxist.  – Átjelentkezni nem tudunk, hiába próbáltam más orvost a kerületben, azt mondták, annyira leterheltek, hogy már nem tudnak új beteget fogadni – panaszkodott portálunknak az érintett beteg. De volt, aki egyébként már távozása előtt sem tudott beszélni az orvossal, más meg hiába várta, hogy a táppénzes időszakát lezárhassa vele.

Helyettesítő helyettesít

Röviddel a doktornő üzenete után a Zuglói Egészségügyi Szolgálat honlapján megjelent egy általános tájékoztató, ami szerint a rendelőben egy helyettesítő háziorvos és egy másik doktornő helyettesíti „a saját rendelési idejében és a rendelőben lévő kiírásnak megfelelően” a felmondott háziorvost. Amíg találnak valakit, aki hivatalosan is átveheti a helyét.

Főleg gyermekorvosból van hiány most is

A kerületi egészségügyi szolgálat honlapján nyilvános álláshirdetésben most is keresnek 14 orvost, amiből 4 gyermekorvos. Utóbbiak hiánya egyébként hosszú évek óta országos probléma, de szintén Zuglóban, a meglévő 20 gyermekorvosi praxisból 3-at már tavaly nyáron is tartós helyettesítéssel láttak el.

Müller Cecília és a határidők

A zuglói háziorvos hirtelen távozása az érintettek szerint összecseng Müller Cecília országos tisztifőorvos december 27-i, szintén hirtelen jött utasításával. Eszerint minden háziorvosnak év végéig – tehát gyakorlatilag négy nap alatt – kötelezően jelentkeznie kellett januárra egy oltási hétvégére. A rendelet megszegőinek 30 ezer, illetve 5 millió forintos bírságot helyezett kilátásba. Erről egyébként itt írtunk korábban. A betegek többségét emiatt ugyan nem lepte meg a doktornő „eltűnése”, sokkal inkább az, hogy nem kaptak róla normális tájékoztatást.

Vissza kell hívni a beteget, de hogyan?

Az az utasítás sem aratott túl nagy sikert orvosi körökben, hogy minden beteget vissza kell hívni. Egy budapesti háziorvos azzal kommentált portálunknak, hogy náluk egyébként nincs üzenetrögzítő. Sok háziorvos szerint egyébként a járvány alatt alakult ki ez a „távrendelés”, amibe bele kell, hogy férjen a páciensek visszahívása is, sokan emiatt túlóráznak, amíg mindenkit vissza nem hívnak. A rendeletről itt olvashatsz többet.

Kispesten az önkormányzat vált meg egy orvostól

Rengeteg panasz érkezett rá a betegektől, ezért az egyik Üllői út 257. szám alatt praktizált háziorvos szerződését felmondta a kerület. Korábbi közleményük szerint „hosszú, végeláthatatlan viták és konfliktusok lezárásaként” született meg a döntés. Tavaly december 1-je óta már megvan a doktornő utódja.

Több száz a betöltetlen praxis

Magyarországon a háziorvosok átlagéletkora 58,8 év. Csak 2020-ban 107-tel emelkedett az itthon megüresedett praxisok száma, de 2018 óta gyakorlatilag minden évben több tucattal emelkedett. 2020 végére a betöltetlen praxisok száma 571 volt, ezek többsége egyébként olyan, ami tartósan, vagyis már egy évnél régebb óta üres: 2020 év végén 402 ilyen praxist tartottak számon az országban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: A zuglói háziorvosi rendelő, ahol új orvost kell találni – Forrás: Google