A hatóság elrendelte a félrevezető jelöléssel ellátott „air7 tüdő vitaminja” termékek forgalomból történő kivonását. a NEBIH szerint jogsértésről van szó.

Járványkórház

A Telex már tavaly decemberben írt arról a magyar vitaminkészítményről, amelyről többek között azt állították, hogy covidosokat kezelnek vele abban a járványkórházban, amely valójában nem is üzemelt. Az Air7 nevű vitaminkészítményről már akkor kiderült,, hogy semmi nem igazolja az érdemi hatását.

Kivonják

A hatóság, közérdekű bejelentés után közleményben jelezte, hogy elrendelte a félrevezető jelöléssel ellátott „air7 tüdő vitaminja” termékek forgalomból történő kivonását. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ígéret volt csupán

A NÉBIH úgy fogalmaz: „a tüdő egészségének támogatása, illetve betegségmegelőző és gyógyító hatás hamis ígéretével kínálták eladásra” a viatminkombót.

Tavaly óta vizsgálják

Még a koronavírus járvány aktív szakaszában kezdték meg az értékesítését annak az étrend-kiegészítő termékcsaládnak, melynek kapcsán 2021 decemberében közérdekű bejelentésre indítottak hatósági ellenőrzést a Nébih szakemberei.

Sok helyen lehetett kapni

A patikákban, bioboltokban és interneten is kapható készítmények forgalmazása során kifejezetten azok tüdőerősítő hatását emelték ki.

Médiafelhajtás

A médiafigyelmet a védekezésben részt vevő egészségügyi dolgozóknak nyújtott termékadományok és beszámolók is fokozták, amelyekben közismert egészségügyi szakemberek is megjelentek, ezáltal növelve a termékek iránti érdeklődést és bizalmat.

Nem igazolt

A hatóság ellenőrzése során azonban a szakemberek megállapították, hogy – a termékcsaládba tartozó – az „air7 tüdő vitaminja” étrend-kiegészítő egyetlen összetevője esetében sem igazolt, hogy az a tüdő egészségét támogatná, különösen egy, a tüdőt érintő járvány idején felmerülő fokozott kockázat esetén.

Dohányosoknak mintha

Bár a kifejezetten dohányzó embereknek ajánlott verzió tartalmaz olyan összetevőt, amely a tüdő egészségét támogató hatással bírhat, azonban az nem igazolt, hogy a dohányzásnak köszönhetően fokozottan igénybe vett tüdő esetében is érvényesül ez a kedvező élettani hatás.

Kétes állítások

A termékeken és azok kommunikációja során számos nem engedélyezett állítást is használt a forgalmazó. Ezek egyike például maga a „tüdő vitaminja” védjegy volt. Emellett a termékeknek betegségmegelőző, tünetenyhítő és gyógyító tulajdonságot is tulajdonítottak, ami szintén nem megengedett. Vagyis egyértelműen kiderült, hogy a vizsgált étrend-kiegészítőket lényeges tulajdonságukra vonatkozó félrevezető tájékoztatással forgalmazták. 

Milliókat kell fizetni

A fentiek miatt a Nébih – minőségmegőrzési időre és tételazonosítóra való tekintet nélkül – elrendelte a két érintett étrend-kiegészítő kivonását a forgalomból, a forgalmazót pedig milliós nagyságrendű élelmiszer-ellenőrzési bírság fizetésére kötelezte.

Jogsértés

Az esetet olyan súlyosnak tekint a hatóság, hogy a szert és forgalmazóját feltette a „jogsértések” oldalára is, pontosan leírva az adatokat. Amúgy egy 8. kerületi cégről van szó.