Az elmúlt egy hónap során több millió liter benzinnel és gázolajjal növekedett az ország tartaléka. Bejelentést tettek a Dunai Finomító működése kapcsán is.

Itt az október 31-ei adat

A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) legfrissebb nyilvántartásából kiderült, mekkora a mostanában sokat emlegetett stratégiai tartaléka hazánknak az egyes üzemanyagokból. Október 31-én 180,1 millió liter benzin állt rendelkezésre. Dízel üzemanyagból 248,7 millió liter állt félretéve. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Növekvő számok

A szeptember végi számadatok kevésbé voltak rózsásak. Akkor még csak 173,1 millió liter benzin és 245,7 millió liter dízel tartalékkal rendelkezett az ország. Októberre jelentős mértékben nőttek tehát a tartalékok.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nem kellett a stratégiai készletekhez nyúlni

Mivel a számokból kikövetkeztethető, hogy egy hónap alatt 7 millió literrel nőtt a benzinből, 3,3 millió literrel pedig a dízelből rendelkezésre álló tartalék, így le lehet vonni egy fontos következtetést. Annak érdekében, hogy Magyarországon zavartalan legyen az üzemanyag-ellátás, nem kellett 2022 októberében a stratégiai készletekhez nyúlni. Ez megnyugvást jelenthet a magyar autósok számára.

Ezek is érdekelhetnek!

Ez volt a helyzet a nyáron

Két kormányrendeletet is hoztak néhány hónapja, amelyek a biztonsági kőolajtermék-készletek vészhelyzeti felhasználásával voltak kapcsolatosak. 18 millió liter 95-ös benzin valamint 213 millió liter gázolaj felszabadítását rendelték el, emlékeztet cikkében a Világgazdaság. A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség idén június és augusztus között értékesítette a szóban forgó üzemanyagot azoknak, akik jogosultak rá.

Nézzük a számokat napokban kifejezve!

Idén januártól márciusig mindösszesen 100 napra elegendő üzemanyagkészlete volt az országnak. Ez idővel lecsökkent 90 napra. Azt követően, hogy a stratégiai tartalékokhoz nyúltak, augusztusban mindössze 73 napnyira voltak elegendőek a hazai készletek.

Javult a helyzet

A tartalékok pótlásával árnyalatnyit javult a szituáció. Az október végi adat alapján kijelenthető, hogy 74 napra elég üzemanyaga van Magyarországnak. Ez háromhavi csúcsot jelent, de az év eleji szintet még nem közelíti meg ez az érték.

Így számolják ki a tartalékot

A finomítói alapanyagok valamint a kőolajtermékek nettó importjának figyelembevételével számítják ki a biztonsági készlet mértékét. A készletezési kötelezettség számítására ez év július 1-jétől jövő év június 30-ig tartó időszakra a tavalyi évi nettó kőolaj- és kőolajtermék-import mennyiségének figyelembevételével kerül sor. Az előírás az, hogy a biztonsági készletszintnek legalább 90 napnyi átlagos napi nettó importmennyiségnek kellene papíron megfelelnie.

Ideiglene korlátozások a Molnál

A Mol a közelmúltban átmeneti korlátozásokat tett. Egyes partnereinek nem tudott üzemanyagot szállítani, ez összesen az országban 220-240 benzinkutat érintett. A legtöbb helyen 5 kilométeren belül van más partnere a vállaltnak, 10 kilométeren belül pedig van másik Mol-kút.

Ez a helyzet a százhalombattai finomítóval

November óta 60%-os kapacitással üzemelt a finomító karbantartási munkák miatt. Ennek okán kiemelten oda kellett figyelni a készletgazdálkodásra. A munkálatok hamarosan véget érnek, ezt követően pedig újból 100%-on tud pörögni majd a Dunai Finomító. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: A százhalombattai finomító – Forrás: BudapestKörnyéke.hu