Vádat emelt a Ferihegyi úti, halált okozó baleset ügyében az ügyészség, amely végrehajtandó börtönbüntetést indítványoz az ellen a 33 éves férfi ellen, aki kábítószer hatása alatt taxijával frontálisan nekiment egy szabályosan közlekedőnek – közölte a fővárosi főügyész az MTI-vel kedden.

Másfél éve történt a halálos baleset

Amint arról a BudaPestkörnyeke.hu is beszámolt,  két autó ütközött össze 2020. február 4-én, az esti órákban, Budapesten, a 19. kerületben. A 33 éves férfi kábítószertől bódult állapotban, a biztonsági övét sem becsatolva, a megengedett sebességet jelentősen túllépve, taxijával egy előzés során frontálisan ütközött a vele szemben szabályosan közlekedő sértett gépkocsijával a repülőtérre vezető úton. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Meghalt a Fradi focistája

A Ferihegyi úton történt ütközés következtében az egyik kocsi felborult, valamint egy férfi olyan súlyosan megsérült a balesetben, hogy a helyszínen életét vesztette. Később kiderült, hogy a baleset halálos áldozata egy magyar futballista, Halgas Tibor volt,  aki korábban a Ferencváros, a Pápa, a Diósgyőr, a Soroksár, a BKV Előre, a Cegléd, a Kazincbarcika és az RKSK csapatában is játszott.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Tibi születésnapjára készült a család

„Szerdán ünnepeltük volna a születésnapomat, Tibiét a jövő héten. Ilyenkor mindig elmentünk vacsorázni, idén csak az emlékezés marad. A kislányom is küzd Tibi hiányával, szerencsére nagyon sokat beszél az édesapjáról. Látom rajta a szorongás jeleit, azt hiszi, ha apa egy pillanat alatt eltűnt az életéből, akkor én is eltűnhetek. Ezért aztán mindenhová követ, egyfolytában a sarkamban van” – mondta Halgas Tibor özvegye a baleset után.

Frontálisan ütköztek

A tragikus baleset során a vétkes taxisofőr a Ferihegyi Repülőtérre vezető úton előzésbe kezdett, ennek során áttért a menetirány szerinti baloldali forgalmi sávba, ahol összeütközött a vele szemben, az ellenkező irányból érkező másik személygépkocsival, amely a baleset következtében megpördült, a szalagkorlátnak ütközött, majd az annak jobb oldalán lévő fás területen állt meg. A szemből érkező gépjármű sofőrje az elszenvedett sérülései következtében életét vesztette.

Előzni kezdett 130-as tempóval

A férfi a megengedett 70 kilométeres óránkénti sebességnek csaknem kétszeresével, mintegy 130-135 kilométer/órával kezdett előzésbe. A vád szerint a járművezetés előtt elfogyasztott kokain a vádlott figyelő-vigyázó készségét csökkentette, bódult állapotából adódóan nem tudta felmérni a közlekedési helyzetet, így azt, hogy az előzést biztonságosan végre tudja-e hajtani, illetve, hogy az előzés befejezése után a járművel biztonságosan vissza tud-e térni a megelőzött gépjármű elé.

Nem volt ideje befejezni az előzést

A férfi úgy tért át a menetiránya szerinti szemközti sávba, hogy a biztonságos előzéshez szükséges 260-265 méter helyett mindössze 54 méterre volt a vele szemben 55-60 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedő sértett, akinek a biztonsági öve be volt kötve.

Hiába próbált a másik autós lassítani

A vádlott autója előtt haladó sofőr észlelte a történteket és lassítani kezdett, ám a férfi olyan gyorsan haladt, hogy nem tudott a saját forgalmi sávjába visszatérni. Az ügyészség szerint a sértettnek nem volt lehetősége a baleset érdemi elhárítására, a vádlott mintegy 130-135 kilométeres óránkénti sebességgel ütközött az autójának.

Börtön vár rá

A Budapesti 6. és 7. Kerületi Ügyészség a férfit halált okozó, bódult állapotban elkövetett járművezetés bűntettével vádolja, és vele szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta a vádiratban. A vádlott jelenleg is bűnügyi felügyelet hatálya alatt áll – írta közleményében Ibolya Tibor.

Kokaint fogyasztott

A baleset után az elvégzett gyorsteszt kokaint mutatott ki a taxisofőrnek a szervezetében. A szakértő szerint a férfi a mintavételt megelőző 8-12 órával korábban fogyaszthatott a kábítószerből, annak hatása a baleset idején még fennállhatott, derül ki az ügyészség közleményéből.

Jogosítványa sem volt

Az is kiderült, hogy a taxisofőrnek nem volt jogosítványa, egy korábbi szabálytalanság miatt bevonták tőle a vezetői engedélyét. Ennek ellenére megélhetését taxizásból biztosította.

Három büntetőeljárás volt ellene folyamatban

A baleset idején H. Szilveszter ellen három büntetőeljárás volt folyamatban, köztük kettő kábítószer-fogyasztás miatt, a harmadik lopásért, bankkártyával visszaélésért. Az elmúlt három évben 19 közlekedési szabálysértési ügye volt, emiatt 2019 októberben be is vonták a jogosítványát. Volt, hogy feltett egy videót a közösségi oldalára, ahogy az Üllői úton 200-zal száguld. Azon a végzetes napon is rohant. A reptérre fuvarért. Egy szemtanú elmondta, amikor a taxi megelőzte őt, úgy érezte, hozzá képest mintha állt volna. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Kiemelt kép: helyszíni felvétel a baleset után – Forrás: MTI/Mihádák Zoltán