A pénteken délután kezdődött tüntetésen a diákok a tanáraikkal közösen követelték a státusztörvény visszavonását. Szerették volna elérni, hogy a kormány tárgyaljon velük.

A Kossuth téren kezdődött a tüntetés

Az eredeti terveknek megfelelően több mint ezren gyűltek össze a Kossuth téren délután öt óra előtt. A demonstrálók folyamatosan érkeztek, főként fiatalok. Egy molinó mögé koordinálták a tüntetőket. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Elindult a tömeg

A demonstrálók a Falk Miksa utcán keresztül mentek a Nagykörútra, onnan pedig az Oktogont vették célba. “Szabad ország, szabad oktatás!” “Nincs tanár, nincs jövő” – skandálta a tömeg a Blikk szerint.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Legalább 5 ezren jöttek össze este hatig

A Blikk tudósítása szerint a Jászain várt a tömeg eleje körülbelül 20 percet, hogy összerázódjanak a tüntetők. Az emberek megtöltötték a körutat a Nyugati tér és a Jászai Mari tér között. Becslések szerint ekkor mintegy ötezer demonstráló lehetett az utcákon.

Fél hétre ért a tömeg az Oktogonhoz

Az oktogonál hangszórókból szólt ekkor már a zene, és várták, hogy mindenki odaérjen a térre. Végül megkezdődtek a beszédek is az esemény alkalmából épített színpadon, de előbb elénekelték a demonstrálók a “Miénk a grund” című számot.

Ellentüntetők is voltak

Bódi Ábel jobboldali aktivista mint ellentüntető érkezett a bejelentett demonstrációra. Volt nála egy megafon, néhány társa pedig bohócorrot viselt vagy tartott maga elé. A rendőrök igazoltatták a gyűlést megzavarókat, és elkísérték őket.

Este hétkor ért véget a hivatalos program

A program záró akkordjaként a demonstrálók kifeszítettek a fejük fölé egy óriási magyar zászlót. Ezt követően elénekelték a Himnuszt. A tüntetés azonban nem ért véget.

Megindult a tömeg a Hősök tere felé

Az Oktogon felől az Andrássy úton keresztül a Hősök tere irányába kezdett haladni a tömeg. Ott található a Fidesz székháza a Lendvay utcában. A székházat rendőrsorfal védte.

Feszült lett a hangulat

Este nyolc órakor látott napvilágot a hír, hogy a Lendvay utcában a tüntetők egy csoportja dulakodásba kezdett a zsarukkal, voltak, akik a rendőrsorfalnak is nekimentek a Blikk tudósítása szerint. Mások vizespalackokkal dobálták a rend őreit valamint vascsavarral, ezt a police.hu is megírta. A rendőrség ekkor hangosbeszélő segítségével figyelmeztette az embereket, hogy lépjenek hátrébb, máskülönben kényszerítőeszközt fognak bevetni.

Megpróbálták áttörni a tüntetők a rendőrsorfalat

Fertály órával később a tüntetők újból megpróbálták áttörni a rendőrsorfalat. Folytatódott a lökdösődés, a zsaruk oszlásra szólították fel a fiatalokat. Fél kilenc környékén több embert kivettek a tömegből, majd a rendőrsorfal mögé vitték őket, írta a lap.

Megindultak a rendőrök

Háromnegyed nyolckor a rendőrök támadóékben kitörtek, majd kettéválasztották a tüntetőket. Felszólították őket, hogy a saját testi épségük érdekében menjenek hátrébb. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Police.hu