Nagy baj lehet abból, ha valaki nem figyel eléggé. Egy, az igazira hasonlító Decathlon honlapot hoztak létre a csalók, de néhány árulkodó jelből fel lehet ismerni.

Egyre több a csalás

Az elmúlt időszakban érezhetően megnőtt a különböző csalások száma. A legfőbb terepe ezeknek természetesen az internet, de telefonos átverésekre is van példa. Most a Decathlon hívja fel a figyelmet egy olyan weboldalra, melyet a nevükben hoztak létre, de semmi közük hozzá, csupán az emberek megtévesztésére épít.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nagyon-nagyon kell figyelni

A sportszeráruház a vásárlóinak kiküldött e-mailben, valamint egy Facebook-bejegyzésben figyelmeztet a veszélyre. Hangsúlyozzák: megtették a szükséges lépéseket minden irányba, hogy a lehető leghamarabb fel legyen függesztve a csaló oldal. A vásárlóknak pontokban foglalták össze, mire kell figyelni, hogy ne verjék át őket a csalók.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nézzük a címet

Fontos, hogy a weboldaluk címe: decathlon.hu, kötőjel és .com nélkül, minden esetben. Azt is kérik, hogy amennyiben valaki rákattint egy Decathlon hirdetésre, minden esetben ellenőrizze a böngészőben a weboldal címét az első pont alapján.

Keressük a profilunk

A hamis oldalon hiányzik a profil menü, így, ha már van valakinek profilja, nincs lehetősége bejelentkezni. Ez az egyik legárulkodóbb jel, amellyel biztos lehet a felhasználó abban, hogy a hamis oldalon van.

A bank segíthet

Amennyiben valaki múlt péntek óta adta le a rendelését, ellenőrizze annak státuszát a profiljában vagy a rendelést igazoló e-mailben. Amennyiben nem látni semmilyen visszaigazolás, haladéktalanul fel kell venni a kapcsolatot a bankkal, hogy megtegyék a szükséges intézkedéseket. Azt is megjegyzik, hogy amennyiben valaki elindít egy tranzakciót, a termékek árának többszörösét akarják majd levonni, így ez a legbiztosabb módja, hogy kiderüljön, rossz oldalon van.

Állatkert nevével is visszaéltek

Ahogy írtunk róla, állprofil jelent meg a Facebook közösségi oldalon (Fővárosi Növény- és Állatkert Magyarország néven), ahol hamis nyereményjátékra invitálnak az Állatkert nevében – olvasható az intézmény közlésében.

Csábító ajánlat

Mint írják, a nyereményjátékban azt állítják, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert játékában 10×4 darab jegyet nyerhetnek azok, akik kommentelik az adott posztot, majd a gyanútlan érdeklődőt átcsábítják a Messengerre, ahol 2 kérdést intéznek hozzá.

Nem most van a születésnap

A Fővárosi Állat- és Növénykert felhívja a figyelmet, hogy jelenleg nyereményjátékot nem szervez, továbbá születésnapját nem most ünnepli. Arra kérik közösségüket, látogatóikat hogy semmiképp se osszák meg személyes adataikat ezeken az oldalakon.

Gyanús ügyletekbe keveredett igazgató

A hamis Facebook-oldal aligha hiányzott az intézménynek, amelynek működése finoman szólva sem mentes a botrányoktól. Mint múlt héten megírtuk, beadta lemondását Szabó Roland, a Fővárosi Állat- és Növénykert operatív igazgatója.

Nem cáfolta az állításokat

A lemondás előzménye lehet az az ügy, amely a sajtóban pár napja megjelent. A cikk állításait Szabó többszöri felszólítás ellenére sem cáfolta. Karácsony Gergely emiatt megtette a szükséges lépéseket, hogy a Fővárosi Közgyűlés Szabó Rolandot visszahívja – ám ő időközben benyújtotta a lemondását.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció