Egyre északabbra és nyugatabbra jelenik meg az ázsiai tigrisszúnyog, írja az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentése. A betegségeket terjesztő invazív szúnyogfaj már Budapesten és környékén is megtelepedett.

Nem kivétel Budapest és környéke

Az élősködő 2013-ban még csak nyolc uniós vagy közös piaci tagállam 114 régiójában telepedett meg. Tíz évvel később már 13 ország 337 térségében terjedt el. Az ECDC térképe alapján ebben szinte egész Magyarország benne van a Nyugat-Dunántúl és az Alföld egy részét leszámítva, Északkelet-Magyarországon pedig még csak megjelent az ízeltlábú. A megtelepedés az ECDC meghatározása szerint azt jelenti, hogy az állat önfenntartó, áttelel és szaporodik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem okoz halált

Az ázsiai tigrisszúnyog a chikungunya- és a dengue-lázat is terjeszti, figyelmeztet az uniós ügynökség. Előbbi lázat és – esetenként hónapokig tartó – ízületi fájdalmat okoz. Utóbbi a láz mellett kiütésekhez, izom- és ízületi fájdalmakhoz vezethet. A két betegség csak nagyon ritkán okoz halált – írja a Telex.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Segít a felmelegedés

Az ECDC szerint a kontinens felmelegedése kedvez az invazív szúnyogfajoknak, mert gyakoribb árvizeket, valamint hosszabb és melegebb nyarakat okoz. „Az utóbbi években korábban nem érintett területeken” is elterjedtek az invazív szúnyogfajok, figyelmeztetett Andrea Ammon.

Több betegség lehet

Az ügynökség igazgatója szerint „ha ez így folytatódik”, egyre több megbetegedést és akár halálesetet okozhatnak az EU-ban olyan betegségek, mint a dengue-, a chikungunya- és a nyugat-nílusi láz.

Védőintézkedésre van szükség

Andrea Ammon a szúnyogállomány hatékony kordában tartását, a megfigyelések fokozását és személyes védőintézkedések bevezetését javasolja. Utóbbiak között az ágyakra szerelt szúnyoghálót is felsorolja az ügynökség. A szúnyogirtáshoz a fenntartható módszereket, például természetbarát lárvairtók használatát javasolja.

AZ ECDC térképén a terjedés:

Már nem csak elvétve vannak

Ahogy írtunk róla korábban, Kemenesi Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy itthon már nem csak elvétve lehet találkozni ezekkel a szúnyogokkal, ugyanis már nálunk is jelen van az ázsiai tigrisszúnyog, a koreai szúnyog, valamint a japán bozótszúnyog is. A biológus arra is figyelmeztet, hogy a globális folyamatos elhozhatják azokat a szúnyogfajokat is Európába, melyek olyan betegségeket terjesztenek, mint például a Zika vírus vagy a Dengue-láz.

Olaszországi példa

Kemenesi Gábor egyébként már nyolc éve kutatja a Magyarországon jelenlévő csípőszúnyogokat, ennek kapcsán pedig arról is beszélt a lapnak, hogy Olaszországban már többször is megjelent a chikungunya-láz, ahol nagy járvány még nem alakult ki, de ízelítőt már kapott az ország az inváziós szúnyogok hatásából.

Súlyos fájdalmak

Bár ez a betegség nem halálos, de nagyon súlyos ízületi fájdalmakat okoz, illetve lázzal jár, sőt tartós egészségkárosodást is okozhat. Az egzotikus, trópusi vírusokat az inváziós szúnyogok is elhozhatják Európába, amelyek ezeket a betegségeket eredetileg hazájukban is terjesztik.

Lassú folyamat, de nem lehet hátradőlni

A biológus úgy gondolja, hogy az inváziós szúnyogok térnyerése lassú folyamat, de egyáltalán nem dőlhetünk hátra, hiszen egész Európában hasonló a helyzet, mint Magyarországon. Szépen lassan terjednek, és egyre inkább elkerülhetetlenné válik, hogy ezek a szúnyogfajok mindenhol megjelenjenek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Wikipedia